Villámgyors olasz pizzatészta élesztő nélkül – puha belül, ropogós kívül!

Olasz pizzatészta recept élesztő nélkül
Olasz pizzatészta recept élesztő nélkül

Olasz pizzatészta recept élesztő nélkül – egyszerűen, lépésről lépésre

Ha valaha is vágytunk arra, hogy egy gyors, ropogós pizzát készítsünk otthon, de éppen nem volt kéznél élesztő, akkor ez a recept nekünk szól. Az olasz konyha egyik legnagyobb varázsa abban rejlik, hogy egyszerű alapanyagokból is fantasztikus ízeket hozhatunk ki – és ez most sem lesz másként.

Ebben a bejegyzésben egy klasszikus, de élesztő nélküli pizzatésztát mutatunk be, amit könnyedén elkészíthetünk bármikor, akár hétköznap este is. Gyors, megbízható, és garantáltan elvarázsolja az egész családot!

Miért érdemes élesztő nélküli pizzát készíteni?

Sokan ódzkodnak az élesztős tésztáktól, mert hosszú kelesztési idővel járnak, vagy egyszerűen nincs otthon friss vagy szárított élesztő. Ezzel a recepttel viszont kiválthatjuk ezt az összetevőt, ráadásul még így is ízletes, vékony, ropogós tésztát kapunk.

Nem kell órákat várnunk a kelesztésre. Nincs szükség dagasztógépre. És az sem baj, ha nem vagyunk a konyha ördögei – ez a recept mindenkinek sikerülni fog.

Alapanyagok – minden a kamrapolcról

A recepthez csupa olyan hozzávalóra lesz szükségünk, ami valószínűleg már most is megtalálható otthon:

Hozzávalók 2 közepes pizzához (kb. 28 cm-es):

  • 300 g finomliszt (BL55)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 150 ml langyos víz (szükség esetén egy kicsivel több)

+ opcionálisan:
Ha szeretnénk egy kis plusz ízt, tehetünk a tésztába 1/2 teáskanál fokhagymaport vagy oregánót is.

Lépésről lépésre – így készül az élesztő nélküli pizzatészta

1. Lépés: A száraz hozzávalók összekeverése

Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet. Hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd egy fakanállal vagy kézzel jól összekeverjük. Itt adhatjuk hozzá a fűszereket is, ha extrább ízre vágyunk.

Fontos, hogy a sütőport egyenletesen eloszlassuk a lisztben, hiszen ő lesz most a tészta „kelesztője”.

2. Lépés: Olaj és víz hozzáadása

Belecsorgatjuk az olívaolajat, majd fokozatosan hozzáöntjük a langyos vizet is. Kézzel vagy fakanállal elkezdjük összedolgozni a tésztát.

Amint összeállt egy nagyobb gombóccá, lisztezett munkalapon kézzel 3-5 percig gyúrjuk. A cél egy puha, de nem ragacsos tészta.

Ha túl száraznak érezzük, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. Ha túl ragadós, akkor egy kevés liszttel korrigáljunk.

3. Lépés: Pihentetés (csak röviden)

Bár nem kelesztjük, érdemes legalább 10-15 percre letakarni a tésztát, és szobahőmérsékleten pihentetni. Ez idő alatt a sütőportól kicsit fellazul, és könnyebb lesz nyújtani.

Mi addig előmelegítjük a sütőt 220-230 °C-ra (alsó-felső sütés, ha van pizzasütő kő, használjuk bátran!).

4. Lépés: Nyújtás és formázás

A tésztát osszuk ketté, majd egyenként nyújtsuk ki kör alakúra vagy oválisra. Ha szeretjük a vékony tésztát, nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. Ha inkább vastagabbra vágyunk, hagyjuk kicsit vastagabban.

Tipp: Egy kis kukoricaliszt vagy búzadara a nyújtódeszkán plusz ropogósságot ad.

5. Lépés: Feltét és sütés

Tegyük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy pizzakőre. Kenjük meg a kedvenc pizzaszószunkkal (vagy egyszerűen egy kis paradicsompüré + olívaolaj + oregánó keverékével).

Szórjunk rá mozzarellát, majd jöhet a többi feltét: sonka, gomba, kukorica, olívabogyó, pepperoni – amit csak szeretnénk.

Süssük 12-15 percig, amíg a tészta szép aranybarna lesz, a széle ropog, a sajt pedig gyönyörűen megolvad.

Tippek, trükkök, variációk

1. Teljes kiőrlésű liszt:
Ha egészségesebb verziót szeretnénk, a liszt felét lecserélhetjük teljes kiőrlésűre. Ebben az esetben kicsit több vizet igényel majd a tészta.

2. Gluténmentesen is működik:
Próbáltuk már rizsliszttel és gluténmentes univerzális liszttel is – jól működik, csak a tészta nyújtásánál kell óvatosabban bánni vele.

3. Serpenyőben is kisüthetjük:
Ha nincs sütőnk, akkor egy tapadásmentes serpenyő is megteszi. Közepes lángon, fedő alatt 5-6 percig süssük az egyik oldalát, majd fordítsuk meg, és tegyük rá a feltéteket. Takarjuk le újra, és süssük tovább, míg a sajt megolvad.

4. Előre is elkészíthető:
A tésztát akár előző este is bekeverhetjük, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Használat előtt 15 perccel vegyük ki, hogy szobahőmérsékleten átvegye a meleget.

A tökéletes olasz hangulat otthon

Egy jó pizzához nemcsak a tészta és a feltét számít. Tegyünk mellé egy kis fokhagymás olívaolajat, friss bazsalikomot, vagy akár egy pohár vörösbort.

És ami még fontosabb: osszuk meg a pizzát másokkal! Hívjunk át barátokat, családtagokat, és süssünk együtt – hiszen a főzés öröme akkor teljes, ha közösen élhetjük meg.

Összességében

Ezért fogjuk imádni ezt a receptet

  • Gyors és egyszerű
  • Nem kell élesztő
  • Nincs hosszas kelesztés
  • Kezdőknek is ideális
  • Változatosan variálható
  • Serpenyőben vagy sütőben is süthető
  • És ami a legfontosabb: nagyon finom!

Ha legközelebb megkívánjuk a pizzát, de nincs időnk a kelesztésre, jusson eszünkbe ez az élesztő nélküli recept. Mert néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legfinomabb élmények.

Nálatok mi a kedvenc pizzafeltét?

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Goku pizza otthon: robbanjanak az ízekk a konyhában!

Durumlisztes pizza otthon? Ropogósabb, ízesebb, és könnyebb, mint hinnénk!

Így süss isteni gluténmentes pizzát otthon – ropogós, puha és 100%-ban mentes!

Be the first to comment on "Villámgyors olasz pizzatészta élesztő nélkül – puha belül, ropogós kívül!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*