Ez a bögrés pizza recept megmenti a vacsorát – Élesztő nélkül is tökéletes!

Bögrés pizza élesztő nélkül
Bögrés pizza élesztő nélkül

Bögrés pizza élesztő nélkül – Villámgyors finomság a konyhánkból

Ki ne szeretné a friss, ropogós, sajttal megpakolt pizzát? Na de mi van akkor, ha hirtelen tör ránk a vágy egy kis házi pizza után, de nincs otthon élesztő? Vagy épp nincs időnk a dagasztásra, kelesztésre, pepecselésre? Nos, erre van egy szuper válaszunk: bögrés pizza élesztő nélkül.

Ez a recept egyszerű, gyors és még a kezdők is bátran belevághatnak. Nem kell külön mérleg, sem speciális hozzávalók – elég egy bögre meg egy serpenyő vagy egy sütő.

Mi is az a bögrés pizza?

A bögrés receptek titka abban rejlik, hogy nem méricskélünk grammra pontosan. Egy bögre minden mértékegységünk, amit általában 2,5-3 dl-es csészeként használunk. Így minden egyszerű és gyors – ahogy azt egy rohanós hétköznap megérdemli.

A pizzatészta pedig? Nem kel meg, de mégis isteni állagú lesz. Az élesztő helyett sütőport használunk, ami azonnal dolgozik, így szinte percek alatt kész az egész. Nincs kelesztési idő, nincs macera – csak az ízek és az élvezet.

Hozzávalók – amit szinte biztosan megtalálunk otthon

A tésztához:

  • 1 bögre liszt (lehet sima, vagy fele-fele arányban teljes kiőrlésű)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1/2 bögre joghurt vagy kefir (ha nincs, egy kis tej is megteszi)
  • 1 evőkanál olívaolaj

A feltéthez (ez tetszőleges, de íme egy alapverzió):

  • 3-4 evőkanál paradicsomszósz vagy ketchup
  • reszelt sajt (trappista, mozzarella, cheddar – ami van)
  • sonka, kolbász, kukorica, hagyma, olívabogyó – ízlés szerint

Lépésről lépésre – így készül a bögrés pizza élesztő nélkül

1. Lépés – Bekészítés

Először is vegyük elő a hozzávalókat, és készítsünk magunk elé mindent. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, ha sütőben sütjük. Ha serpenyős verziót választunk, akkor a serpenyőt olajozzuk ki, és tegyük félre.

2. Lépés – Tészta összedobása

Egy tálba szórjuk bele a lisztet, a sütőport és a sót. Keverjük össze villával vagy kézzel, nem kell túlzásba vinni.

Ezután jöhet a joghurt és az olaj. Először keverjük, majd gyúrjuk. Egy kellemesen puha, kicsit ragacsos, de jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Ha túl száraz, adjunk még egy kis joghurtot. Ha túl nedves, szórjunk hozzá egy kevés lisztet.

Nincs dagasztás. Csak össze kell dolgozni az egészet egy gombóccá. Ennyi az egész.

3. Lépés – Nyújtás

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra. Ha szeretnénk mini pizzákat, akár ketté is vághatjuk, és két kisebb korongot nyújthatunk belőle.

Nem kell tökéletesnek lennie. Egy kicsit rusztikusabb, kézzel formázott pizza is épp olyan finom, sőt, valahogy még jobban esik.

4. Lépés – Alapozás

Kenjük meg a tetejét paradicsomszósszal vagy egy kis fokhagymás ketchuppal. Ne sajnáljuk a fűszereket: oregánó, bazsalikom, egy csipet kakukkfű – ezek megadják az igazi pizzás ízt.

5. Lépés – Feltétek

Szórjuk meg reszelt sajttal, és jöhet rá, amit szeretnénk: sonka, szalámi, paprika, gomba, kukorica… Csak a fantáziánk és a hűtőnk tartalma szabhat határt.

Ha gyerekek is esznek belőle, nyugodtan vonjuk be őket is a díszítésbe – imádják.

6. Lépés – Sütés
Két lehetőségünk van:

Sütőben:

Tegyük a pizzát egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük előmelegített sütőben kb. 12-15 percig, míg a széle picit megpirul, a sajt pedig szépen ráolvad.

Serpenyőben:

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd alacsony lángon süssük a pizzát fedő alatt. Először kb. 8-10 percig az egyik oldalát, majd megfordítjuk és még 3-4 percig a másikat is. A sajt így is szépen ráolvad, a tészta pedig kellemesen átsül.

Miért imádjuk ezt a receptet?

Mert:

  • 20 perc alatt kész
  • nem kell hozzá élesztő
  • nincs kelesztési idő
  • filléres hozzávalók
  • bármikor, bármiből elkészíthető
  • gyerekekkel is jó móka

És ami a legfontosabb: finom!

Tippek a tökéletes bögrés pizzához

1. Használjunk fűszeres joghurtot!
Ha épp natúr joghurt helyett egy kis fokhagymás, zöldfűszeres változat van otthon, még ízesebb lesz tőle a tészta.

2. Ne spóroljunk a sajttal!
A bőven szórt sajt olvad, pirul, nyúlik – ettől lesz igazán „pizzás” élmény az egész.

3. Készítsünk több adagot!
A tészta duplázható, sőt triplázható is. Ha több gyerek van a háznál, érdemes eleve több korongot készíteni.

4. Egészségesebb verzió?
Használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, görög joghurtot, és pakolhatunk rá sok zöldséget.

5. Fagyasztani is lehet
A nyers tésztát fóliába tekerve simán lefagyaszthatjuk. Ha nincs időnk máskor, csak előkapjuk, kiengedjük, és már süthetjük is.

És ha vendégek jönnek?

Ez a recept tökéletes vendégváró is lehet. Készítsünk elő többféle feltétet, és hagyjuk, hogy mindenki saját maga állítsa össze a pizzáját. Egy gyors pizza-parti otthon? Naná!

Bónusz: Mini pizzák gyerekzsúrra

Ha kicsiket várunk, készítsünk kis, tenyérnyi korongokat a tésztából. Ők imádni fogják, hogy saját pizzájuk lehet, amit akár ők maguk is elkészíthetnek.

És mi is jól járunk: a konyhában rendkívül kevés a morzsa, a mosogatás gyors, a hangulat pedig garantáltan jó lesz.

Összességében

A bögrés pizza élesztő nélkül egy igazi konyhai kincs. Pillanatok alatt kész, egyszerű, laktató és rengeteg módon variálható. Ha eddig nem próbáltuk, most itt az ideje. Nincs veszítenivalónk – csak egy üres gyomor, amit hamar megtölthetünk.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Ez a vega pizza recept még a húsimádókat is leveszi a lábukról!

Titkos összetevő a tökéletes pizzához: Így készíts mennyei paradicsom pizzaszószt otthon!

Hogyan süss tökéletes pizzát kemencében? Füstös ízek, ropogós tészta, igazi olasz élmény otthon!

Be the first to comment on "Ez a bögrés pizza recept megmenti a vacsorát – Élesztő nélkül is tökéletes!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*