Krumplis pizza recept – amikor az egyszerű dolgok a legjobbak
Ha valami igazán laktató, mégis különleges pizzára vágyunk, amit nem dobál össze minden pizzéria a környéken, akkor a krumplis pizza pontosan nekünk való. Igen, jól olvastuk: krumpli és pizza. Ez a párosítás elsőre talán furcsán hangzik, de aki egyszer megkóstolja, garantáltan újra el fogja készíteni.
Ez a blogcikk nemcsak ötletet ad, hanem lépésről lépésre végigvezet bennünket a recept minden egyes mozzanatán. Úgyhogy ne habozzunk, vágjunk is bele!
Mi is az a krumplis pizza?
A krumplis pizza (olaszul „pizza con patate”) egy klasszikus, egyszerű olasz recept, ami főleg Dél-Olaszországban örvend nagy népszerűségnek. A tésztája ugyanaz, mint bármelyik másik pizzáé, de a feltét nem paradicsomos, nem sajtos, hanem vékonyra szeletelt, fűszeres krumpli kerül a tetejére.
Elsőre furán hangzik? Teljesen megértjük. De az íze… az valami elképesztő! Egyfajta rusztikus, otthonos érzést ad, miközben mégis modern és különleges. Ráadásul remek lehetőség, ha nincs kedvünk boltba menni: a hozzávalók szinte mindig megtalálhatók otthon.
Hozzávalók (2 nagyobb vagy 3 kisebb pizzához)
A tésztához:
- 500 g finomliszt (BL55)
- 1 csomag instant élesztő (vagy 25 g friss)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olívaolaj
- 300 ml langyos víz
A feltéthez:
- 4-5 közepes méretű burgonya (sárga héjú a legjobb)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál friss rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított)
- Olívaolaj a locsoláshoz
- Só, frissen őrölt bors
- (Opcionális: reszelt sajt vagy mozzarella – de csak módjával)
Előkészítés: a tészta
- A lisztet öntsük egy nagy tálba.
- Keverjük össze az élesztővel, a sóval és a cukorral.
- Adjuk hozzá az olívaolajat és a langyos vizet.
- Először egy fakanállal dolgozzunk, majd kézzel gyúrjuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk (ez kb. 8-10 perc).
- Takarjuk le a tálat, és hagyjuk kelni legalább 1 órát, vagy amíg duplájára nő.
Közben elkészítjük a feltétet.
A krumplis feltét előkészítése
- Hámozzuk meg a burgonyákat, majd nagyon vékonyan szeleteljük fel. (Mandolin szeletelő segíthet, de éles késsel is működik.)
- Tegyük egy tálba, sózzuk meg enyhén, locsoljuk meg kevés olívaolajjal.
- Reszeljük bele a fokhagymát, adjuk hozzá a rozmaringot és ízlés szerint borsot is.
- Keverjük jól össze, majd hagyjuk állni 15-20 percet, hogy kicsit megpuhuljon és átvegye az ízeket.
Tipp: ha sietünk, a szeletelt krumplit 2-3 percre forró vízbe is dobhatjuk, így biztosan átsül majd a sütés során.
A pizza összeállítása
Miután a tészta szépen megkelt, eljött a nyújtás és a sütés ideje.
- Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és ha van pizzakövünk, azt is tegyük be melegedni.
- Osszuk három részre a tésztát, lisztezett felületen nyújtsuk ki a kívánt vastagságra. (Mi a vékonyabb verziót szeretjük.)
- Helyezzük sütőpapírra, vagy ha merészek vagyunk, közvetlenül egy felforrósított tepsire.
- A tésztára szépen sorban pakoljuk rá a fűszeres krumpli szeleteket, lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb rész maradjon fedetlenül.
- Ha szeretnénk, tegyünk rá egy kevés reszelt sajtot vagy pár karika mozzarellát – de ez tényleg nem szükséges, önmagában is remek!
Sütés
- Tegyük be a pizzát a forró sütőbe.
- Süssük 10-15 percig, vagy amíg a tészta széle szép aranybarna nem lesz, és a krumpli is pirulni kezd.
- Ha extra ropogós széleket szeretnénk, az utolsó pár percben érdemes grillfokozatra kapcsolni a sütőt.
Tálalás és extra tippek
Miután kivettük a sütőből, várjunk pár percet, mielőtt felvágnánk. Az ízek akkor állnak össze igazán, ha egy kicsit pihen.
Friss petrezselyemmel megszórva, rukkolával megpakolva, vagy akár egy kis citromlével megcsepegtetve is kínálhatjuk. Hidegen is finom, szóval másnapra is maradhat belőle – már ha nem fogy el azonnal.
Ha szeretjük az új ízeket, kipróbálhatjuk más fűszerekkel is: kakukkfű, zsálya, chilipehely, vagy akár egy kis füstölt paprika is jól áll neki.
Variációk, amiket érdemes kipróbálni
- Karamellizált hagymával: A krumpli mellé szórjunk egy kevés előre megpirított hagymát.
- Bacon chipsszel: Egy kis extra ropogós feltét, ami feldobja az egészet.
- Tejfölös alap: A tészta tetejét kenjük meg vékonyan tejföllel, mielőtt a krumpli rákerülne.
- Vega változat édesburgonyával: A sima krumpli helyett próbáljuk ki batátával – egészen más ízvilág!
Miért szeretjük a krumplis pizzát?
Mert egyszerű. Mert laktató. Mert más, mint a megszokott.
És mert nem kell hozzá semmi különleges: liszt, víz, krumpli, fokhagyma, olívaolaj – és kész.
Néha a legjobb dolgok pont ezekből az alapelemekből születnek. Nem kell hozzá tucatnyi hozzávaló vagy bonyolult technika. Csak egy kis idő, szeretet és kíváncsiság.
Összességében
A krumplis pizza egy olyan recept, amit egyszerűen muszáj kipróbálni. Főleg, ha már unjuk a klasszikus sonkás-gombás vonalat, de nem akarunk túl messzire merészkedni az ismeretlenbe.
Legközelebb, ha pizzát készítünk, tegyünk félre egy kis krumplit is. Meg fogunk lepődni, mennyire jó lesz.
És ne felejtsük: a pizza nemcsak étel, hanem élmény is. Főleg, ha mi magunk készítjük el.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Villámgyors olasz pizzatészta élesztő nélkül – puha belül, ropogós kívül!
Vékony pizzatészta otthon? Így lesz pont olyan, mint az olaszoknál!
Ez a bögrés pizza recept megmenti a vacsorát – Élesztő nélkül is tökéletes!
Be the first to comment on "Új kedvenc születik: így készül a tökéletes krumplis pizza!"