Ezért nem veszek többé bolti pizzaszószt – Így készítjük el házilag 20 perc alatt

Pizzaszósz keszitese
Pizzaszósz keszitese

Pizzaszósz készítése házilag – Lépésről lépésre, ahogy mi is csináljuk

Otthon pizzát sütni már önmagában is szuper élmény, de ha igazán tökéletes végeredményt szeretnénk, akkor nem spórolhatjuk meg a házi pizzaszósz elkészítését sem. Ez az az összetevő, ami az egész pizzát összefogja, amitől íze lesz a tésztának, és ami kiemeli a feltétek zamatát is.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan készítjük mi a klasszikus olasz pizzaszószt, amit aztán bármilyen házi pizzához bátran használhatunk. Nincs szükség bonyolult alapanyagokra vagy profi felszerelésre, csak egy kis odafigyelésre és szeretetre.

Miért érdemes házilag készíteni a pizzaszószt?

Mert sokkal finomabb, mint a bolti.
Mert tudjuk, mi van benne.
Mert személyre szabható – fűszerezhetjük édesebbre, csípősebbre, bazsalikomosabbra.
És mert nem kell hozzá több, mint 20 perc.

A házi pizzaszósz lelke az egyszerűség. Nincs benne semmi fölösleges, csak amit tényleg érezni szeretnénk egy tökéletes pizzán.

A klasszikus pizzaszósz alapanyagai

Mielőtt belevágnánk, nézzük meg, mire lesz szükségünk.

Hozzávalók (2-3 pizza adaghoz):

  • 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • Fél teáskanál cukor
  • Frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom (vagy friss, ha van otthon)
  • Egy csipet chilipehely (elhagyható, ha nem szeretjük a csípőset)

Az egész recept lényege, hogy nem főzzük túl a szószt – nem paradicsomszószt készítünk tésztára, hanem egy friss, intenzív, zamatos pizzaszószt, ami nem veszíti el a természetes ízeit.

Lépésről lépésre: így készül a házi pizzaszósz

1. lépés: A fokhagyma előkészítése

A két gerezd fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk vagy lereszeljük. Nem kell túl finomra, de ne hagyjunk benne nagy darabokat.

2. lépés: Pirítás olívaolajon

Egy közepes serpenyőben felmelegítünk 1-2 evőkanál olívaolajat.
Beletesszük a fokhagymát, és alacsony lángon megpirítjuk, csak éppen hogy illatozni kezdjen – ez nagyjából 30-40 másodperc.

Figyeljünk oda: a fokhagyma könnyen megég, és akkor keserű lesz. Amint érezzük az illatát, jöhet a következő lépés!

3. lépés: Paradicsom hozzáadása

Felbontjuk a konzerv hámozott paradicsomot, és kézzel vagy villával darabosra törjük. Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok, ettől lesz rusztikus.

A paradicsomot hozzáadjuk az olajos-fokhagymás alaphoz.

4. lépés: Fűszerezés

Jöhet a só, a cukor, az oregánó, a bazsalikom, és a bors.
Ha szeretjük a kissé pikáns ízeket, egy csipet chilipehely is mehet bele.

Alaposan elkeverjük az egészet, és mérsékelt lángon főzni kezdjük.

5. lépés: Rövid főzés

10-15 percig főzzük, gyakran kevergetve.
A cél, hogy kissé besűrűsödjön, de még mindig kenhető, lágy állaga maradjon.

Ne főzzük agyon – nem spagettiszószt készítünk. A friss, paradicsomos íz megőrzése a cél.

6. lépés: Leturmixolni vagy sem?

Ez ízlés kérdése. Mi általában nem turmixoljuk, szeretjük, ha kicsit darabos marad.
Ha valaki a simább állagot kedveli, nyugodtan használjon botmixert, és pürésítse le a szószt.

7. lépés: Hűtés és pihentetés

A kész szószt levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Ha van időnk, érdemes legalább fél órát pihentetni használat előtt, mert így összeérnek az ízek.

Tippek és trükkök, hogy még jobb legyen

  • Paradicsom minősége számít: ha tehetjük, használjunk jó minőségű, olasz konzervparadicsomot (pl. San Marzano). Ez az alapja az egész szósznak.
  • Fokhagyma helyett próbáljuk ki a sült fokhagymát: teljesen más ízvilágot ad, édeskésebb és lágyabb lesz a szósz.
  • Friss fűszerekkel is dolgozhatunk: friss bazsalikommal vagy oregánóval még karakteresebb lesz az íz.
  • Le is fagyaszthatjuk: nagyobb adagot is készíthetünk belőle, és kis adagokban lefagyaszthatjuk. Így bármikor előkaphatunk egy kis házi szószt a következő pizzához.

Hogyan használjuk a pizzaszószt?

Nagyon egyszerű. Ha a pizzatésztánk már kinyújtva várja a feltéteket, egy kanál segítségével egyenletesen eloszlatjuk a szószt a tésztán. Nem kell túl vastagon, épp csak egy rétegben.

Ezután mehet rá a mozzarella, a kedvenc feltétek, és már tolhatjuk is a sütőbe.

Extra variációk – ha kísérleteznénk egy kicsit

Néha jó kilépni a klasszikus vonalból. Íme néhány ötlet:

  • Füstös pizzaszósz: adjunk hozzá egy csipet füstölt pirospaprikát vagy füstölt sót.
  • Édesebb verzió: több cukor, esetleg egy kis balzsamecet – meglepően jó kombináció.
  • Fűszeres változat: rozmaringgal, kakukkfűvel, akár egy kevés reszelt citromhéjjal is izgalmasabbá tehetjük.
  • Csípős szósz: chilipehelyből vagy friss chiliből mehet bele több is, ha szeretjük az erőset.

Összességében

A tökéletes pizzaszósz nem a bonyolultságtól lesz jó.

A pizzaszósz lényege a letisztultság. Nem kell túlgondolni. Jó alapanyagok, néhány perc figyelem, és máris kész egy olyan szósz, amitől a pizzánk ízig-vérig olasz élmény lesz.

Mi rendszeresen készítünk belőle egy nagyobb adagot, és porciózva lefagyasztjuk. Így ha megkívánjuk a pizzát, már csak a tésztát kell begyúrni.

Ha még nem próbáltátok házilag elkészíteni a pizzaszószt, itt az ideje. Higgyétek el, utána már nem lesz kedvetek visszatérni a bolti üvegeshez.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Goku pizza otthon: robbanjanak az ízekk a konyhában!

Durumlisztes pizza otthon? Ropogósabb, ízesebb, és könnyebb, mint hinnénk!

Így süss isteni gluténmentes pizzát otthon – ropogós, puha és 100%-ban mentes!

Be the first to comment on "Ezért nem veszek többé bolti pizzaszószt – Így készítjük el házilag 20 perc alatt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*