Pizzaszósz készítése házilag – Lépésről lépésre, ahogy mi is csináljuk
Otthon pizzát sütni már önmagában is szuper élmény, de ha igazán tökéletes végeredményt szeretnénk, akkor nem spórolhatjuk meg a házi pizzaszósz elkészítését sem. Ez az az összetevő, ami az egész pizzát összefogja, amitől íze lesz a tésztának, és ami kiemeli a feltétek zamatát is.
Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan készítjük mi a klasszikus olasz pizzaszószt, amit aztán bármilyen házi pizzához bátran használhatunk. Nincs szükség bonyolult alapanyagokra vagy profi felszerelésre, csak egy kis odafigyelésre és szeretetre.
Miért érdemes házilag készíteni a pizzaszószt?
Mert sokkal finomabb, mint a bolti.
Mert tudjuk, mi van benne.
Mert személyre szabható – fűszerezhetjük édesebbre, csípősebbre, bazsalikomosabbra.
És mert nem kell hozzá több, mint 20 perc.
A házi pizzaszósz lelke az egyszerűség. Nincs benne semmi fölösleges, csak amit tényleg érezni szeretnénk egy tökéletes pizzán.
A klasszikus pizzaszósz alapanyagai
Mielőtt belevágnánk, nézzük meg, mire lesz szükségünk.
Hozzávalók (2-3 pizza adaghoz):
- 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g)
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- Fél teáskanál cukor
- Frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom (vagy friss, ha van otthon)
- Egy csipet chilipehely (elhagyható, ha nem szeretjük a csípőset)
Az egész recept lényege, hogy nem főzzük túl a szószt – nem paradicsomszószt készítünk tésztára, hanem egy friss, intenzív, zamatos pizzaszószt, ami nem veszíti el a természetes ízeit.
Lépésről lépésre: így készül a házi pizzaszósz
1. lépés: A fokhagyma előkészítése
A két gerezd fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk vagy lereszeljük. Nem kell túl finomra, de ne hagyjunk benne nagy darabokat.
2. lépés: Pirítás olívaolajon
Egy közepes serpenyőben felmelegítünk 1-2 evőkanál olívaolajat.
Beletesszük a fokhagymát, és alacsony lángon megpirítjuk, csak éppen hogy illatozni kezdjen – ez nagyjából 30-40 másodperc.
Figyeljünk oda: a fokhagyma könnyen megég, és akkor keserű lesz. Amint érezzük az illatát, jöhet a következő lépés!
3. lépés: Paradicsom hozzáadása
Felbontjuk a konzerv hámozott paradicsomot, és kézzel vagy villával darabosra törjük. Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok, ettől lesz rusztikus.
A paradicsomot hozzáadjuk az olajos-fokhagymás alaphoz.
4. lépés: Fűszerezés
Jöhet a só, a cukor, az oregánó, a bazsalikom, és a bors.
Ha szeretjük a kissé pikáns ízeket, egy csipet chilipehely is mehet bele.
Alaposan elkeverjük az egészet, és mérsékelt lángon főzni kezdjük.
5. lépés: Rövid főzés
10-15 percig főzzük, gyakran kevergetve.
A cél, hogy kissé besűrűsödjön, de még mindig kenhető, lágy állaga maradjon.
Ne főzzük agyon – nem spagettiszószt készítünk. A friss, paradicsomos íz megőrzése a cél.
6. lépés: Leturmixolni vagy sem?
Ez ízlés kérdése. Mi általában nem turmixoljuk, szeretjük, ha kicsit darabos marad.
Ha valaki a simább állagot kedveli, nyugodtan használjon botmixert, és pürésítse le a szószt.
7. lépés: Hűtés és pihentetés
A kész szószt levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Ha van időnk, érdemes legalább fél órát pihentetni használat előtt, mert így összeérnek az ízek.
Tippek és trükkök, hogy még jobb legyen
- Paradicsom minősége számít: ha tehetjük, használjunk jó minőségű, olasz konzervparadicsomot (pl. San Marzano). Ez az alapja az egész szósznak.
- Fokhagyma helyett próbáljuk ki a sült fokhagymát: teljesen más ízvilágot ad, édeskésebb és lágyabb lesz a szósz.
- Friss fűszerekkel is dolgozhatunk: friss bazsalikommal vagy oregánóval még karakteresebb lesz az íz.
- Le is fagyaszthatjuk: nagyobb adagot is készíthetünk belőle, és kis adagokban lefagyaszthatjuk. Így bármikor előkaphatunk egy kis házi szószt a következő pizzához.
Hogyan használjuk a pizzaszószt?
Nagyon egyszerű. Ha a pizzatésztánk már kinyújtva várja a feltéteket, egy kanál segítségével egyenletesen eloszlatjuk a szószt a tésztán. Nem kell túl vastagon, épp csak egy rétegben.
Ezután mehet rá a mozzarella, a kedvenc feltétek, és már tolhatjuk is a sütőbe.
Extra variációk – ha kísérleteznénk egy kicsit
Néha jó kilépni a klasszikus vonalból. Íme néhány ötlet:
- Füstös pizzaszósz: adjunk hozzá egy csipet füstölt pirospaprikát vagy füstölt sót.
- Édesebb verzió: több cukor, esetleg egy kis balzsamecet – meglepően jó kombináció.
- Fűszeres változat: rozmaringgal, kakukkfűvel, akár egy kevés reszelt citromhéjjal is izgalmasabbá tehetjük.
- Csípős szósz: chilipehelyből vagy friss chiliből mehet bele több is, ha szeretjük az erőset.
Összességében
A tökéletes pizzaszósz nem a bonyolultságtól lesz jó.
A pizzaszósz lényege a letisztultság. Nem kell túlgondolni. Jó alapanyagok, néhány perc figyelem, és máris kész egy olyan szósz, amitől a pizzánk ízig-vérig olasz élmény lesz.
Mi rendszeresen készítünk belőle egy nagyobb adagot, és porciózva lefagyasztjuk. Így ha megkívánjuk a pizzát, már csak a tésztát kell begyúrni.
Ha még nem próbáltátok házilag elkészíteni a pizzaszószt, itt az ideje. Higgyétek el, utána már nem lesz kedvetek visszatérni a bolti üvegeshez.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Goku pizza otthon: robbanjanak az ízekk a konyhában!
Durumlisztes pizza otthon? Ropogósabb, ízesebb, és könnyebb, mint hinnénk!
Így süss isteni gluténmentes pizzát otthon – ropogós, puha és 100%-ban mentes!
Be the first to comment on "Ezért nem veszek többé bolti pizzaszószt – Így készítjük el házilag 20 perc alatt"