Ez a pizza tészta recept élesztővel veri a házhoz rendelt verziót – próbáljátok ki otthon!

Pizza tészta recept élesztővel
Pizza tészta recept élesztővel

Tökéletes pizza tészta recept élesztővel – így lesz igazán olasz hangulatú az otthonunk!

Kevés olyan dolog van a világon, ami annyi embert képes egy asztalhoz leültetni, mint egy jó pizza. Sütöttük már egyszerűen, kísérleteztünk teljes kiőrlésű liszttel, próbáltuk gyorsított verzióban is, de az igazi az, amikor házilag, élesztővel készítjük a pizza tésztát. Olyankor illata van az egész lakásnak. Nem is akárhogyan! Olyan, mintha egy nápolyi sikátor sarkán sülne a vacsoránk.

Ebben a bejegyzésben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készíthetjük el a tökéletes pizza tésztát élesztővel, amitől garantáltan nem akarunk majd többé boltit rendelni. Vágjunk is bele!

Miért érdemes házilag készíteni a pizza tésztát?

Először is: mert jó móka. De tényleg!

Másodszor: mert pontosan tudjuk, mi kerül bele. Nincs adalékanyag, nincs rejtett cukor, csak az a pár alap dolog, amit mi magunk választunk ki.

És ami a legjobb? A házi pizza tészta textúrája, íze, illata össze sem hasonlítható a fagyasztott verziókkal. Ropogós szélű, belül puha, de nem kenyérszerű – pont olyan, amilyennek lennie kell.

Ezekre lesz szükségünk – az alap pizza tészta hozzávalói

A mennyiség 3-4 közepes méretű pizzához elegendő. Ha nagyobb család vagy baráti társaság részére készítjük, duplázzuk a mennyiségeket.

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt (00-ás liszt a legjobb, de sima BL55 is megfelel)
  • 325 ml langyos víz
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő

Ennyi az egész. Semmi bonyolult vagy beszerezhetetlen alapanyag. Az olívaolaj viszont ne legyen silány – ez adja meg a tészta karakterét.

A tökéletes pizza tészta elkészítése lépésről lépésre

1. Az élesztő felfuttatása

Ez az első és a legfontosabb lépés. Ha ezt elszúrjuk, az egész tészta sínyli meg.

Egy kis tálban keverjük össze a langyos vizet a cukorral, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt (vagy szórjuk bele a szárított változatot). Hagyjuk pihenni 10 percig, amíg szépen felhabzik. Ha nem habzik, valószínűleg túl forró volt a víz, vagy az élesztő már nem aktív – kezdjük újra.

2. A tészta bekeverése

Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük hozzá a sót.

Készítsünk egy mélyedést a közepébe, és öntsük bele az élesztős vizet, valamint az olívaolajat. Kanállal vagy kézzel kezdjük el összedolgozni, amíg egy durva, ragacsos masszát nem kapunk.

3. A dagasztás

Most jön a fizikai rész.

Lisztezzük be enyhén a munkalapot, és borítsuk rá a tésztát. Legalább 10 percig gyúrjuk. Igen, ennyi kell. Eleinte ragad, de ahogy dolgozunk vele, szép sima, rugalmas tésztává válik. A jó pizza tészta titka itt dől el!

Ha van dagasztógépünk, természetesen használhatjuk, de kézzel dagasztva lesz igazán „szívvel-lélekkel készült”.

4. Kelesztés

A tésztát formázzuk labdává, és tegyük egy enyhén olajozott tálba. Fedjük le konyharuhával vagy fóliával, és tegyük meleg helyre.

Kelesszük 1-1,5 órán keresztül, amíg duplájára nő. Ha nagyon sietünk, minimum 45 percet adjunk neki, de a lassabb, hosszabb kelesztés mindig finomabb végeredményt hoz.

A tészta formázása és előkészítése sütéshez

Amikor megkelt a tészta, óvatosan borítsuk ki a munkalapra, és vágjuk 3 vagy 4 részre.

Ezeket a darabokat gömbölyítsük újra, majd pihentessük 15-20 percig letakarva. Ez segít, hogy könnyebben tudjuk majd nyújtani.

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Ha vékonyabb pizzát szeretnénk, nyújtsuk bátrabban. Ha inkább vastagabb, kenyérszerű tésztát, hagyjuk kisebbre és magasabbra.

Hogyan süssük? Tippek és trükkök

A pizza sütése legalább olyan fontos, mint a tészta elkészítése. Hiába a tökéletes alap, ha nem jól sütjük meg.

Sütési tippek:

  • A sütőt melegítsük elő legalább 250 °C-ra (vagy amennyire csak bírja).
  • Használjunk sütőkövet vagy sütőacél lapot, ha van – ettől lesz igazán ropogós az alja.
  • Sütőpapíros tepsin is működik, csak melegítsük be előre a tepsit is.
  • A pizzát 7-10 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a széle hólyagos, picit megpirult, és az alja is aranybarna.

Pizzaszósz és feltétek – csak lazán!

Természetesen a tésztához illik egy jó szósz. Klasszikus paradicsomos vagy fehér szószos (pl. tejfölös, fokhagymás) alap, ahogy szeretnénk.

Gyors pizzaszósz recept:

  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olívaolaj

Összeforraljuk 10 perc alatt, majd botmixerrel simára keverjük. Kész.

Feltétek ötletként:

  • Mozzarella, paradicsom, friss bazsalikom (Margherita)
  • Sonka, gomba, kukorica
  • Csípős szalámi, lilahagyma, jalapeño
  • Négyféle sajt: mozzarella, gorgonzola, parmezán, gouda

A feltéteket ne halmozzuk túl! A pizza attól lesz jó, hogy nem egy tepsi rakott krumpli teteje.

További tippek, ha igazán profi pizzát szeretnénk

  • Kísérletezzünk a lisztekkel: 70% 00-ás + 30% rétesliszt például különleges textúrát ad.
  • A tésztát akár előző este is elkészíthetjük, és a hűtőben, lassan keleszthetjük másnapig.
  • Ha marad tészta, lefagyaszthatjuk: nyersen, kis gombócokban.

Összességében

A házi pizza tészta készítése nemcsak egyszerű, hanem szórakoztató is. Nincs két ugyanolyan tészta, nincs két egyforma pizza – és pont ettől olyan szerethető.

A jó pizza nem gyorsétel. Időt, figyelmet és egy kis szenvedélyt igényel.

De megéri. Amikor a sütőből elővesszük azt az aranybarna, illatos, frissen sült pizzát, és az első szelet után boldogan dőlünk hátra… nos, az egy igazi gasztronómiai sikerélmény.

Próbáljátok ki!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Villámgyors olasz pizzatészta élesztő nélkül – puha belül, ropogós kívül!

Vékony pizzatészta otthon? Így lesz pont olyan, mint az olaszoknál!

Ez a bögrés pizza recept megmenti a vacsorát – Élesztő nélkül is tökéletes!

Be the first to comment on "Ez a pizza tészta recept élesztővel veri a házhoz rendelt verziót – próbáljátok ki otthon!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*