Pizza canotto – A tökéletesen puha és levegős pizzatészta titka
Ha valaha is ámulattal nézted azokat a vastag, mégis könnyed, buborékos pizzaszéleket, amik szinte hívogatnak, hogy belekóstolj, akkor itt az ideje megismerkedni a pizza canottóval. Ez a stílus a nápolyi pizza egy modern, játékos változata, amely az elmúlt években meghódította a pizzarajongók szívét. A „canotto” olaszul csónakot jelent, és a név tökéletesen leírja a pizzaszélek hatalmas, levegős kidudorodásait.
Most megmutatjuk, hogyan készíthetitek el ti is otthon ezt az elképesztő finomságot. Ne aggódjatok, nem kell profi pizzamesternek lennetek – csak némi türelemre és szeretetre lesz szükség.
Mi az a pizza canotto?
A pizza canotto különlegessége a rendkívül könnyű és levegős tésztában rejlik. A klasszikus nápolyi pizzához hasonlóan ezt is magas hőmérsékletű kemencében sütik, de a tészta magasabb hidratáltságú (70-80%-os víztartalommal). Ez teszi lehetővé, hogy a szélek szinte felfúvódjanak, miközben belül puhák és ízesek maradnak.
A titok az erjesztési időben és a technikában rejlik. Egy kis odafigyeléssel otthon is elkészíthetjük ezt a látványos pizzát.
Hozzávalók a tökéletes pizza canottohoz
Tésztához:
- 500 g 00-ás pizzaliszt (vagy sima finomliszt, ha nem találtok pizzalisztet)
- 375 ml hideg víz (75%-os hidratáltság)
- 2 g friss élesztő (vagy 1 g szárított élesztő)
- 10 g só
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj (opcionális)
Feltéthez:
- 200 g San Marzano paradicsomkonzerv (vagy jó minőségű passata)
- 250 g friss mozzarella (a legjobb, ha bivalymozzarella)
- Friss bazsalikomlevelek
- Extra szűz olívaolaj
- Tetszés szerinti feltétek (sonka, gomba, rukkola, stb.)
A pizza canotto elkészítésének lépései
1. Tészta elkészítése
- Egy nagy tálban keverjük össze a vizet és az élesztőt, amíg teljesen fel nem oldódik.
- Lassan adjuk hozzá a liszt felét, miközben folyamatosan keverjük egy kanállal vagy kézzel. Ez egy ragacsos massza lesz.
- Szórjuk bele a sót, majd dolgozzuk bele a maradék lisztet is. Amikor a tészta kezd összeállni, helyezzük egy lisztezett munkafelületre.
- Gyúrjuk a tésztát körülbelül 10 percig. Ez idő alatt érezni fogjuk, hogy a tészta simábbá és rugalmasabbá válik.
- Ha szeretnénk, az olívaolajat is beledolgozhatjuk a végén.
TIPP: Az ideális pizza canotto tészta ragacsosabb, mint a hagyományos pizzatészta. Ez teljesen normális, ne adjunk hozzá több lisztet!
2. Erjesztés
- Tegyük a tésztát egy enyhén kiolajozott tálba, és fedjük le egy tiszta konyharuhával vagy fóliával.
- Hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 3-4 órán át, amíg a tészta megduplázódik.
- Ezután osszuk a tésztát 3-4 egyforma méretű darabra, formáljunk belőlük gömböket, és helyezzük őket egy lisztezett tálcára.
- Fedjük le, és hagyjuk tovább pihenni legalább 6 órán keresztül hűtőben (a legjobb eredmény érdekében akár 24 órát is hagyhatjuk).
3. Pizza formázása
- Melegítsük elő a sütőt a lehető legmagasabb hőmérsékletre (250-300 °C), és tegyünk be egy pizzasütő követ vagy egy vastag sütőlemezt.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 30 percig.
- Egy tésztagömböt enyhén lisztezett felületre helyezve kezdjük el óvatosan lapítani az ujjainkkal. Ne nyomjuk le a széleket – ezek fogják képezni a híres „csónak” formát.
- Formáljuk a tésztát kör alakúra, amennyire csak lehet, de ne nyújtsuk túl vékonyra.
4. Feltétek hozzáadása
- Kenjük meg a tésztát egy vékony réteg paradicsomszósszal, ügyelve, hogy a szélek szabadon maradjanak.
- Szórjuk rá a mozzarellát, és helyezzünk el néhány friss bazsalikomlevelet.
- Csepegtessünk rá egy kevés olívaolajat.
5. Sütés
- Csúsztassuk a pizzát a sütőkőre vagy a forró tepsire. Az ideális sütési idő 5-7 perc, de ez függ a sütő hőmérsékletétől. A cél, hogy a szélek aranybarnák és ropogósak legyenek.
- Ha van lehetőségünk, használhatunk speciális pizza sütőt vagy egy gázos pizzakemencét is, amelyek elérik az 500 °C-os hőmérsékletet.
Tálalási tippek
Amikor a pizza kisült, azonnal tálaljuk. A szélek ropogósak és illatosak, a belső tészta pedig hihetetlenül puha lesz. Ha igazán autentikus élményt szeretnénk, kínáljunk mellé egy pohár friss proseccót vagy limonádét.
Összességében
Miért imádjuk a pizza canottót?
A pizza canotto nem csak egy étel, hanem egy élmény. A látványos, buborékos szélek szinte hívogatnak, hogy beleharapjunk. Ráadásul otthon elkészítve a folyamat is szórakoztató – egy igazi kulináris kaland.
Próbáljátok ki ti is ezt a receptet, és garantáltan lenyűgözitek a családot és a barátokat. Ha egyszer megkóstoljátok, biztosak vagyunk benne, hogy ez a pizza lesz az új kedvencetek!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Detroit pizza otthon: A vastag tésztás szenzáció, amit muszáj kipróbálnod!
Pepperoni pizza mesterfokon: Így készítsd el otthon, mint egy profi!
Otthoni pizzatészta: Az egyetlen recept, amire szükséged lesz!
Be the first to comment on "Pizza canotto: A levegős tésztacsoda, amit otthon is elkészíthetsz!"