New York pizza recept: Hogyan készítsük el otthon?
A New York-i pizza az egyik legikonikusabb pizzafajta, amit valaha megalkottak. Vastag, mégis puha alap, ropogós szélek, és egyszerű, de tökéletes feltétek. Otthon is elkészíthetjük, ráadásul nem kell pizzamesternek lennünk hozzá.
Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk az autentikus New York-i pizza elkészítésén, hogy te is élvezhesd ezt a különleges ízélményt.
Miért különleges a New York-i pizza?
A New York-i pizzának van egy utánozhatatlan varázsa. Az alapja vékonyabb, mint a hagyományos amerikai pizzáké, de nem annyira, mint az olasz nápolyi pizzáké. A tésztája rugalmas, a széle enyhén ropogós, a feltétek pedig egyszerűek: paradicsomszósz, mozzarella sajt és néhány ízletes kiegészítő. Egy jól sikerült szeletet kézzel hajtogathatunk anélkül, hogy eltörne, és minden falatban érezhetjük a tökéletes egyensúlyt.
Hozzávalók (4 nagy pizzához)
A tésztához:
- 500 g finomliszt (00-ás liszt, ha beszerezhető)
- 325 ml langyos víz
- 10 g só
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 7 g szárított élesztő
A szószhoz:
- 400 g hámozott paradicsomkonzerv
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oregánó
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
A feltétekhez:
- 300 g mozzarella sajt (lehetőleg friss)
- Extra feltétek ízlés szerint (például pepperoni, gomba, hagyma vagy paprika)
Az előkészületek fontossága
A New York-i pizzatészta elkészítése időigényes, hiszen a tésztának pihennie kell. Ezért érdemes már előző este elkészíteni a tésztát, hogy másnapra tökéletesen kinyújtható legyen. A jó szósz és a friss feltétek pedig még különlegesebbé teszik a végeredményt.
Lépésről lépésre útmutató
1. A tészta elkészítése
- Egy nagy tálban keverjük össze a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habosodni kezd. Ez az élesztő aktivitását jelzi.
- Adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd kezdjük el összegyúrni a tésztát. Amikor nagyjából összeállt, öntsük bele az olívaolajat, és gyúrjuk tovább kézzel vagy géppel 8-10 percig, amíg sima és rugalmas tésztát kapunk.
- Fedjük le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten 1-2 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
- Ha időnk engedi, tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Ez segít fejleszteni a tészta ízét.
2. A paradicsomszósz elkészítése
- Melegítsünk fel egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, és dinszteljük meg rajta a zúzott fokhagymát.
- Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, az oregánót, sót és borsot. Hagyjuk lassú tűzön rotyogni 15-20 percig, időnként kevergetve.
- Ha simább szószt szeretnénk, botmixerrel pürésítsük. Hűtsük le, mielőtt a pizzára kennénk.
3. A pizza összeállítása
- Melegítsük elő a sütőt a lehető legmagasabb hőmérsékletre (általában 250 °C), és helyezzünk be egy pizzakövet vagy egy vastag tepsit, hogy jól átmelegedjen.
- Osszuk a tésztát négy egyenlő részre. Egyenként formáljunk belőlük gömböket, majd lisztezett felületen nyújtsuk őket vékony, kör alakú lapokká. Nem baj, ha a forma nem tökéletes.
- Kenjük meg a tészta felületét a paradicsomszósszal, hagyva egy kis helyet a széleken. Szórjuk meg mozzarellával, majd adjuk hozzá az extra feltéteket.
4. Sütés
- Helyezzük a pizzát a forró pizzakőre vagy tepsire, és süssük 7-10 percig, amíg a széle aranybarna, a sajt pedig szépen megolvad.
- Ha szükséges, a sütési idő vége felé kapcsoljuk be a grill funkciót, hogy a sajt kissé karamellizálódjon.
Tippek és trükkök
- Vízkeménység: A New York-i pizzatészta vízének keménysége különleges, de sima csapvízzel is tökéletes eredményt érhetünk el.
- Mozzarella: A friss mozzarella sokkal jobban olvad, mint az előre reszelt változat. Ha mégis reszeltet használunk, győződjünk meg róla, hogy jó minőségű.
- Pizzakő: Ha nincs pizzakövünk, használjunk egy vastag tepsit, amit előmelegítünk.
Tálalás és élmény
A New York-i pizza forrón, közvetlenül sütés után a legfinomabb. Egy hideg üdítővel vagy egy pohár sörrel kísérve tökéletes vacsora lehet. Szeletekre vágva, kézzel hajtogatva pedig még autentikusabbá tehetjük az élményt.
Összességében
Az otthon készült New York-i pizza elkészítése igényel némi időt és odafigyelést, de az eredmény garantáltan kárpótol. Az illatok, az ízek és az élmény, hogy saját kezűleg készítettük el, mind felejthetetlenné teszik ezt a receptet.
Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Villámgyors házi pizza: 5 perc alatt a sütőben!
Dr. Oetker pizza: Így lesz a fagyasztottból pizzéria minőség otthon!
Carbonara pizza házilag: Az olasz konyha krémes csodája a Te asztalodon!
Be the first to comment on "New York-i pizza otthon: Az ízek, amikért mindenki sorban állna!"