Bögrés pizzatészta sütőporral – gyors, egyszerű és finom!
Ki ne szeretné a házi pizzát? Az illatos, ropogós tészta, az olvadt sajt és a kedvenc feltétek tökéletes harmóniája mindenkit levesz a lábáról. De mi van akkor, ha nincs otthon élesztő vagy egyszerűen nincs időnk a hosszadalmas kelesztésre? Ilyenkor jön jól a bögrés pizzatészta sütőporral!
Ez a recept nemcsak gyors, de elképesztően egyszerű is. Nem kell méricskélni, dagasztani vagy órákig várni, hogy megkeljen a tészta. Elég néhány alapanyag, egy bögre, és már süthetjük is a friss, házi pizzát.
Lássuk, hogyan készül!
Miért jó a bögrés pizzatészta sütőporral?
A sütőporral készült pizzatészta legnagyobb előnye, hogy azonnal süthető. Nem kell pihentetni, nem kell élesztőt futtatni, és mégis puha, könnyű tésztát kapunk.
Másik nagy előnye, hogy bárki el tudja készíteni. Nem kell hozzá semmilyen különleges konyhai tudás vagy felszerelés. Ha van egy bögrénk, egy keverőtálunk és egy sütőnk, már indulhat is a sütés!
Hozzávalók egy közepes (kb. 30 cm-es) pizzához
A bögrés pizzatészta alapreceptje egyszerű és könnyen megjegyezhető. Íme, amire szükségünk lesz:
- 1 bögre (250 ml) liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál só
- fél bögre natúr joghurt vagy tej
- 1 evőkanál olívaolaj
Tipp: Ha ropogósabb tésztát szeretnénk, a liszt egy részét cserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre vagy durumlisztre.
Lépésről lépésre: így készül a bögrés pizzatészta
1. A száraz hozzávalók összekeverése
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Fontos, hogy ezek egyenletesen elkeveredjenek, mert így lesz egyformán laza a tészta.
2. A nedves hozzávalók hozzáadása
Öntsük a száraz keverékhez a natúr joghurtot vagy a tejet és az olívaolajat. Egy fakanállal vagy a kezünkkel kezdjük el összedolgozni.
3. A tészta összegyúrása
Ha a tészta összeállt, borítsuk enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk át néhány perc alatt. Nem kell túlzásba vinni, csak addig dolgozzuk, amíg rugalmassá válik, és nem ragad a kezünkhöz.
4. Nyújtás és formázás
Nyújtsuk ki a tésztát kb. 30 cm átmérőjű körré. Ha vastagabb, puhább tésztát szeretnénk, hagyjuk kissé vastagabbra, ha pedig ropogósabbra vágyunk, nyújtsuk vékonyabbra.
5. A pizzalap előkészítése
Helyezzük a kinyújtott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ha igazán autentikus, ropogós pizzát szeretnénk, használhatunk forró pizzakövet vagy öntöttvas serpenyőt is.
6. A feltétek rárakása
Most jön a legizgalmasabb rész! Kenjük meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórjuk meg reszelt sajttal és kedvenc feltéteinkkel. Lehet az klasszikus sonka-gomba, bivalymozzarella és bazsalikom vagy akár egy mexikói csípős változat is.
7. Sütés
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra, és süssük a pizzát kb. 12-15 percig, amíg a szélek aranybarnák lesznek, és a sajt szépen megolvad.
Variációk és extra tippek
A bögrés pizzatészta fantasztikus alap, de bátran variálhatjuk. Íme néhány ötlet:
- Fokhagymás-olajos alap: Ha a paradicsomszósz helyett valami mást szeretnénk, próbáljuk ki az olívaolajjal és zúzott fokhagymával megkent verziót.
- Gluténmentes verzió: Cseréljük le a lisztet gluténmentes keverékre, és adjunk hozzá egy kis extra sütőport a levegősebb állagért.
- Extra ropogós tészta: Sütés előtt kenjük meg a tészta szélét olívaolajjal, így még ropogósabb lesz.
- Fűszeres tészta: Keverjünk a tésztába egy kis oregánót vagy bazsalikomot az extra ízekért.
Összességében
Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?
A bögrés pizzatészta sütőporral nemcsak gyors és egyszerű, hanem olyan finom is, hogy észre sem vesszük a különbséget az élesztős változathoz képest. Ha nincs időnk vagy kedvünk hosszadalmas kelesztéshez, de mégis szeretnénk egy házi pizzát, akkor ez a recept tökéletes választás!
Ne feledjük, a pizza nemcsak étel, hanem egy élmény is – főleg, ha saját kezűleg készítjük el. Próbáljuk ki ezt a verziót, és élvezzük a frissen sült házi pizza minden falatját!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Carbonara pizza házilag: Az olasz konyha krémes csodája a Te asztalodon!
Villámgyors házi pizza: 5 perc alatt a sütőben!
Dr. Oetker pizza: Így lesz a fagyasztottból pizzéria minőség otthon!
Be the first to comment on "Bögrés pizzatészta sütőporral – Villámgyors recept kelesztés nélkül!"