Egyszerű pizza tészta recept házilag – lépésről lépésre a tökéletes végeredményért
A házi pizza készítésének egyik legizgalmasabb és legfontosabb része maga a pizza tészta. Bármennyire is szeretjük a pizzafeltéteket, az alap az, ami igazán eldönti, milyen lesz az élmény. A jó hír az, hogy egy igazán finom, ropogós szélű, belül puha pizza tészta otthon is könnyedén elkészíthető – nem kell hozzá olasz nagymama vagy ipari konyha.
Ebben a cikkben egy egyszerű, mégis tökéletes pizza tészta receptet mutatunk meg, lépésről lépésre, érthetően, felesleges körök nélkül.
Miért érdemes házilag pizzatésztát készíteni?
Egyszerű.
Mert tudjuk, mi kerül bele.
Mert igazán friss.
Mert az egész folyamat örömet ad.
És mert a saját pizzánk íze mindig jobban esik, mint a boltié – főleg ha a család vagy a barátok is részesei a sütésnek. Nincs is annál jobb, mint amikor az egész konyha a sülő pizza illatától lesz hangulatos!
Hozzávalók (4 db normál méretű pizzához)
- 50 dkg finomliszt (BL 55 vagy pizzaliszt, ha van)
- 3 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 3 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
Tipp: Ha vékonyabb, ropogósabb tésztát szeretnénk, tegyünk hozzá plusz 1 evőkanál olívaolajat. Ha vastagabb, kenyérszerűbb tésztát szeretnénk, akkor egy picit kevesebb vizet használjunk.
Lépésről lépésre: a pizza tészta elkészítése
1. Az élesztő felfuttatása
Első lépésként egy kis tálban keverjük el a langyos víz egy részét (kb. 1 dl) a cukorral.
Morzsoljuk bele az élesztőt, és várjunk kb. 10 percet, amíg szépen felfut. Ha szárított élesztőt használunk, azt is ugyanígy csináljuk – csak keverjük össze a vízzel és a cukorral, majd hagyjuk békén kicsit.
Fontos: A víz langyos legyen, ne forró! Ha túl meleg, az élesztő nem fog dolgozni.
2. Tészta összeállítása
Egy nagyobb tálban szitáljuk át a lisztet. Adjuk hozzá a sót, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos vizet. Végül locsoljuk rá az olívaolajat is.
Most jön a móka – kezdhetjük kézzel vagy dagasztógéppel.
Ha kézzel dolgozunk, először fakanállal keverjük össze nagyjából, aztán jöhetnek a kezek.
Dolgozzuk össze az egészet egy rugalmas, enyhén ragacsos tésztává.
3. Dagasztás – a titkos fegyver
Itt nem érdemes sietni. A jó pizza tésztához kell egy kis dagasztási idő, legalább 10 perc.
Tologassuk, nyújtsuk, hajtogassuk, ütögessük, amíg a tészta szép sima nem lesz és már nem tapad a kezünkhöz. Ha nagyon ragad, egy pici lisztet szórhatunk alá – de óvatosan, nem kell túlzásba vinni.
A jól kidolgozott tészta rugalmas és fényes, nem szakad könnyen.
4. Kelesztés – türelemjáték
Formázzunk a tésztából egy szép gombócot, kenjük le egy kevés olajjal, és tegyük egy tálba.
Fedjük le konyharuhával vagy folpackkal.
Most jöhet a pihenő: legalább 1 óra kell neki, hogy a duplájára keljen. Meleg, huzatmentes helyen hagyjuk. Ha sietünk, a sütőbe is betehetjük 35-40 °C-ra melegítve (de ne forrón!).
Pro tipp: Ha van időnk, a tésztát akár egy éjszakára is betehetjük a hűtőbe. Másnap még finomabb és könnyebben kezelhető lesz!
A pizza formázása – így lesz igazi olaszos
Miután megkelt a tészta, borítsuk ki lisztezett felületre, és osszuk 4 egyenlő részre. Formázzunk belőlük kis gombócokat, majd nyújtsuk ki őket kézzel vagy sodrófával, kb. 25-30 cm átmérőjű körökké.
Ha szeretjük a szélesebb pizzaszéleket, akkor ne nyújtsuk egészen a széléig – hagyjunk neki egy kis vastagságot.
Sütés – forróság a kulcs
Milyen sütő kell hozzá?
A házi pizza akkor lesz igazán jó, ha nagy hőfokon sül.
Használjunk alsó-felső sütést vagy pizzakövet, ha van – de sima tepsivel is működik.
Sütési hőfok: 220–250 °C
Sütési idő: 10-12 perc
Előmelegített sütőben süssük, amíg a széle aranybarna, az alja pedig kellemesen ropogós nem lesz.
Ha van pizzakövünk, még jobb – ezzel közelebb kerülhetünk az igazi nápolyi pizzához. De ne aggódjunk, a tepsiben is remekül működik!
Feltétek – variációk végtelen tárháza
Ez a tészta tökéletes alap mindenféle pizzához.
Lehet klasszikus margarita paradicsomszósszal, mozzarellával, bazsalikommal.
Lehet sonkás-gombás, tonhalas-lilahagymás, vagy akár fokhagymás-tejfölös is.
A lényeg: ne pakoljuk túl!
A kevesebb több – ha túl sok a feltét, nem sül jól át az alja.
Tippek, trükkök – hogy mindig jól sikerüljön
- Ne sajnáljuk az időt a kelesztésre! A jól megkelt tészta lesz könnyű és ropogós.
- Ne használjunk túl sok lisztet a nyújtáshoz, mert akkor kiszáradhat a tészta.
- Kísérletezzünk! Lehet teljes kiőrlésű liszttel, fokhagymás olajjal, fűszeres tésztával is próbálkozni.
- Előre is elkészíthető: A kelt tésztát nyersen le is fagyaszthatjuk, majd kiolvasztva ugyanúgy használható.
Összességében
A házi pizza igazi közösségi élmény…
A pizza nemcsak egy étel. Egy közös program, egy finom vacsora, egy kis ünnep a hétköznapokban. A saját tésztánk elkészítése pedig pont az a plusz, amiért sokkal jobban fog esni az első falat.
Próbáljuk ki bátran ezt az egyszerű pizza tészta receptet, és engedjük szabadjára a kreativitásunkat!
Mert nincs két egyforma házi pizza – és ez így van jól.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Villámgyors olasz pizzatészta élesztő nélkül – puha belül, ropogós kívül!
Vékony pizzatészta otthon? Így lesz pont olyan, mint az olaszoknál!
Ez a bögrés pizza recept megmenti a vacsorát – Élesztő nélkül is tökéletes!
Be the first to comment on "Tökéletes házi pizza tészta 6 hozzávalóból – Ennél egyszerűbb már nem is lehetne!"