Detroit pizza recept: A vastag tésztás csoda otthon
A pizza elkészítésének számos módja létezik, de a Detroit pizza egy igazán különleges irányzat. Vastag, ropogós tészta, gazdag sajt és paradicsomszósz – mindez egy négyzet alakú tepsiben sütve. Ez a stílus egyedi ízélményt nyújt, és garantáltan mindenkit elvarázsol.
Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt a különleges pizzát otthon, egyszerű alapanyagokból.
Mi az a Detroit pizza?
A Detroit pizza eredetileg az 1940-es években született Detroit városában. A különlegessége, hogy vastag, levegős tésztával készül, amit egy speciális, téglalap alakú tepsiben sütnek. Az alja ropogós, a széleinél karamellizált sajtréteg található, a tetejére pedig a feltétek és a paradicsomszósz kerülnek.
Ez a pizza nem csupán egy étel, hanem egy igazi élmény.
Mi kell a Detroit pizzához?
Hozzávalók a tésztához:
- 400 g liszt (BL55 vagy kenyérliszt ajánlott)
- 250 ml langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1/2 zacskó szárított élesztő (vagy 5 g friss élesztő)
Hozzávalók a feltéthez:
- 200 g reszelt sajt (cheddar és mozzarella keveréke az igazi)
- 150 g sűrített paradicsom vagy házi paradicsomszósz
- 100 g pepperoni vagy más feltét (ízlés szerint)
- Egy kevés olívaolaj a tepsi kikenéséhez
Lépésről lépésre: Így készítsd el a Detroit pizzát
1. A tészta elkészítése
Kezdjük az alapokkal! Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet. Adjunk hozzá cukrot, sót és az élesztőt. Keverjük össze az egészet. Lassan öntsük hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát. Gyúrjuk simára, amíg el nem válik a kezünktől és a tál falától.
Ha kész, formázzuk cipóvá, majd tegyük vissza a tálba, és fedjük le egy konyharuhával. Hagyjuk kelni meleg helyen 1-2 órán keresztül, amíg a tészta a duplájára nem nő.
2. A tepsi előkészítése
A Detroit pizza lelke a tepsi. Ha nincs speciális téglalap alakú pizzasütő tepsink, egy normál, vastag falú tepsi is megteszi. Kenjük ki alaposan olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le, és hogy az alja szépen megpiruljon.
3. A tészta formázása
A megkelt tésztát helyezzük a tepsibe, majd kézzel óvatosan nyomkodjuk el a szélekig. Nem kell kapkodni, ha a tészta rugalmas és visszahúzódik, hagyjuk pihenni pár percig, majd folytassuk a formázást.
4. Feltétek rétegezése
A Detroit pizzánál a sajt kerül először a tésztára, nem pedig a paradicsomszósz. Szórjuk egyenletesen a reszelt sajt keverékét a tésztára, ügyelve arra, hogy a szélekhez is jusson belőle – így alakul ki a jellegzetes karamellizált sajtkeret.
Ezután jöhet a paradicsomszósz. A hagyományos Detroit pizza esetében a szószt csíkokban teszik a sajt tetejére, így hagyva helyet a ropogós sajtrétegnek. Végül adjuk hozzá a pepperonit vagy más kedvenc feltéteinket.
5. A pizza sütése
Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra. Helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük a pizzát 12-15 percig, vagy amíg a sajt szépen karamellizálódik, és a tészta aranybarna nem lesz.
6. Pihentetés és tálalás
Amikor a pizza megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni pár percig. Egy spatulával óvatosan emeljük ki a tepsiből, és helyezzük egy vágódeszkára. Szeleteljük négyzetekre, és már tálalhatjuk is!
Tippek és trükkök a tökéletes Detroit pizzához
- Ne spóroljunk a sajttal! A karamellizált sajt a pizza szélén az egyik legjobb része.
- Vastag tepsi a ropogós tésztáért: Egy jó minőségű, vastag falú tepsi segít, hogy az alja tökéletesen átsüljön.
- Variáljuk a feltéteket: Ha nem szeretjük a pepperonit, használjunk más húsokat, például sonkát, vagy készítsünk vegetáriánus verziót zöldségekkel.
- Próbáljunk házi paradicsomszószt készíteni! Egy kevés bazsalikommal és fokhagymával még finomabbá tehetjük.
Miért szeretjük a Detroit pizzát?
Ez a pizza nemcsak laktató, hanem igazán különleges is. A ropogós tészta, a sűrű paradicsomszósz és a gazdag sajtréteg kombinációja minden pizzarajongót levesz a lábáról. Ráadásul a négyzet alakú szeletek miatt könnyű osztozni rajta, így tökéletes választás családi vagy baráti összejövetelekre.
Összességében
Próbáld ki Te is!
Most, hogy ismered a receptet, nincs más dolgod, mint előkészíteni a hozzávalókat, és nekiállni a sütésnek. Ha egyszer megkóstolod a saját készítésű Detroit pizzádat, garantáljuk, hogy új kedvenced lesz!
Ropogós, szaftos, és tele van ízzel – mi mást kívánhatnánk?
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Egészségesen és bűntudat nélkül: Dia Wellness pizza otthon, egyszerűen!
Olasz hangulat otthon: Az olajos pizza tészta titka, amit imádni fogsz
Be the first to comment on "Detroit pizza otthon: A vastag tésztás szenzáció, amit muszáj kipróbálnod!"