Carbonara pizza recept: Az olasz konyha egyik gyöngyszeme
Ha szereted a pizzát és a klasszikus carbonara ízeit, akkor ezt a receptet imádni fogjátok! A carbonara pizza egy tökéletes egyvelege a ropogós pizzatésztának, a krémes szósznak és a füstölt szalonna ízének. Ráadásul nem is bonyolult elkészíteni, és garantáltan mindenki a családban vagy a barátok között rajongani fog érte.
Nézzük is, hogyan készíthetjük el lépésről lépésre!
Hozzávalók a carbonara pizzához
A tésztához (2 nagy pizzához)
- 500 g liszt (lehetőleg pizzaliszt vagy BL80)
- 300 ml langyos víz
- 1 csomag szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
A feltéthez
- 200 g füstölt szalonna (pl. pancetta vagy bacon)
- 2 tojás
- 100 ml tejszín
- 100 g reszelt parmezán sajt
- 200 g mozzarella
- Frissen őrölt fekete bors
- Egy csipet só
- Friss petrezselyem (opcionális)
1. A pizzatészta elkészítése
Előkészítés: Kezdjük a tésztával, hiszen ennek szüksége van egy kis pihenőidőre, hogy tökéletesen megkeljen. Egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet, és a közepébe készítsünk egy mélyedést.
Élesztő aktiválása: A langyos vízben keverjük el a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz. Ez a lépés segít abban, hogy a tészta szép levegős legyen.
Tészta összegyúrása: Az élesztős vizet öntsük a liszt közepébe, adjuk hozzá a sót és az olívaolajat. Kézzel vagy robotgéppel gyúrjuk addig, amíg egy rugalmas, sima tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés lisztet vagy vizet, hogy a megfelelő állagot elérjük.
Kelesztés: Formázzunk gombócot a tésztából, és tegyük egy enyhén kiolajozott tálba. Fedjük le konyharuhával, majd hagyjuk meleg helyen kelni 1-1,5 órán át, amíg a tészta duplájára nő.
2. A carbonara szósz és a feltétek előkészítése
A szalonna megpirítása: Kockázzuk fel a szalonnát, és egy serpenyőben pirítsuk meg közepes lángon, amíg szép ropogós nem lesz. Ha kész, tegyük félre, de a szalonnából kisült zsiradékot ne dobjuk ki, mert ez adja a szósz ízének alapját.
Carbonara alap elkészítése: Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejszínt és a reszelt parmezánt. Adjunk hozzá egy csipet sót és bőségesen frissen őrölt fekete borsot. Ha szeretnénk, egy kevés aprított petrezselymet is keverhetünk bele. Fontos, hogy a szószt ne főzzük, hiszen a sütőben fog tökéletesre sülni.
3. A pizza összeállítása
Tészta formázása: A megkelt tésztát osszuk két részre, és nyújtsuk ki vékonyra egy lisztezett felületen. Ha rusztikusabb kinézetet szeretnénk, kézzel is nyújthatjuk, így kicsit egyenetlenebb lesz a széle, de ez csak még autentikusabbá teszi.
Alapozás: A kinyújtott tésztát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy pizzakőre. Kenjük meg vékonyan a szalonnazsírral, amit korábban félretettünk. Ez nemcsak az ízét emeli ki, hanem a tészta is ropogósabb lesz tőle.
Feltétek elhelyezése: Öntsük a carbonara szószt a tészta tetejére, és egyenletesen oszlassuk el. Szórjuk rá a ropogós szalonnadarabokat, majd helyezzük rá a mozzarellaszeleteket. Ha szeretjük, tehetünk rá egy kevés extra parmezánt is.
4. Sütés
Sütő előkészítése: Melegítsük elő a sütőt 250°C-ra (ha van, használjunk pizzafunkciót). A sütő és a tepsi legyen nagyon forró, hogy a tészta szépen megsüljön és ropogós legyen.
Pizza sütése: Helyezzük be a pizzát a sütő legalsó rácsára, és süssük 10-12 percig. A sütési idő a sütőtől függően változhat, de akkor lesz kész, amikor a sajt aranybarnára olvad, és a tészta szélei ropogósak.
5. Tálalás
Díszítés: Vegyük ki a kész pizzát a sütőből, és hagyjuk egy-két percig hűlni. Szórjunk rá frissen aprított petrezselymet, ha szeretnénk, és adjunk hozzá még egy kevés borsot.
Felszeletelés és élvezet: Szeleteljük fel a pizzát, és kínáljuk azonnal. Egy pohár száraz fehérbor vagy egy könnyed prosecco tökéletes kísérője lehet.
Néhány tipp a tökéletes carbonara pizzához
- Tészta vastagsága: Ha vékony tésztás pizzát szeretnétek, nyújtsátok egészen vékonyra a tésztát, de ügyeljetek rá, hogy ne szakadjon el.
- Mozzarella választás: Használjatok friss mozzarellát a legjobb eredmény érdekében, de ha nem elérhető, a reszelt változat is megfelelő.
- Variációk: Ha kísérleteznétek, adhattok hozzá pirított gombát vagy vékony szeletekre vágott hagymát, de a klasszikus változat is tökéletes.
Összességében
Miért imádjuk a carbonara pizzát?
Ez az étel ötvözi a pizza és a carbonara tészta legjobb elemeit: a ropogós alapot, a krémes szószt és a gazdag, füstös ízeket. Ráadásul házilag elkészítve garantáltan friss és ínycsiklandó lesz.
Nem kell profi pizzamesternek lenni ahhoz, hogy sikerélményünk legyen!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
10 perc alatt olasz hangulat: Az elősütött pizzatészta titka
A tökéletes pizzatészta titka: Így készítsd el otthon, mint egy olasz séf!
Négysajtos pizza otthon: Ínycsiklandó recept, amitől olasz mesterré válsz!
Be the first to comment on "Carbonara pizza házilag: Az olasz konyha krémes csodája a Te asztalodon!"