Tepsis pizza instant élesztővel: Gyors és egyszerű recept, amit imádni fogtok!
Ki ne szeretné az otthon sült pizzát? A ropogós szélek, a szaftos feltét és az illatok, amik belengik a konyhát – mindez garantáltan mosolyt csal az arcunkra. De mi van akkor, ha kevés az időnk, és nem akarunk órákig bajlódni a tésztakelesztéssel?
Itt jön képbe az instant élesztő!
Mutatunk nektek egy szuper egyszerű tepsis pizza receptet, amivel gyorsan elkészíthetitek a kedvenc finomságotokat.
Miért éppen tepsis pizza?
A tepsis pizzának több előnye is van. Először is, nem kell külön pizzakő vagy speciális eszköz hozzá – elég egy sima sütőtepsi. Másodszor, a vastagabb, puhább tésztájával a tepsis pizza laktatóbb, és könnyebb vele dolgozni, mint a vékony tésztás verzióval. Harmadszor pedig, ha instant élesztőt használunk, jelentősen lerövidíthetjük az elkészítési időt.
Ez különösen jól jön egy fárasztó nap után vagy ha váratlan vendégek toppannak be.
Hozzávalók a tökéletes tepsis pizzához
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 7 g instant élesztő (1 csomag)
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 dl langyos víz
A pizzaszószhoz:
- 2 dl sűrített paradicsom vagy házi paradicsomszósz
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy apróra vágva)
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- Só és bors ízlés szerint
- Egy csipet cukor (a paradicsom savasságának ellensúlyozására)
Feltétek (ezeket bátran variálhatjátok):
- 20-25 dkg reszelt sajt (mozzarella vagy trappista)
- Sonka, szalámi, gomba, paprika, hagyma, kukorica – amit csak szerettek!
Lépésről lépésre: így készül a tepsis pizza instant élesztővel
1. A tészta összeállítása
Először is vegyünk elő egy nagy tálat, amiben kényelmesen tudunk dolgozni. Szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük hozzá az instant élesztőt, a cukrot és a sót. Az instant élesztő nagy előnye, hogy nem kell felfuttatni, így egy lépéssel kevesebb a dolgunk.
Ezután adjuk hozzá az olívaolajat, majd fokozatosan a langyos vizet is. Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Először kanállal vagy fakanállal, majd amikor kezd összeállni, nyugodtan használjuk a kezünket.
Gyúrjunk belőle egy rugalmas, sima tésztát. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet. Ha viszont túl száraznak tűnik, egy kis vizet tehetünk még bele. A lényeg, hogy ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon annyira, hogy kezelhetetlen legyen.
2. Kelesztés – gyorsított változatban
Az instant élesztő egyik legjobb tulajdonsága, hogy sokkal gyorsabban dolgozik, mint a friss élesztő. Fedjük le a tálat egy tiszta konyharuhával, és tegyük meleg helyre pihenni kb. 30 percre. Ez idő alatt a tészta szépen meg fog emelkedni, és készen áll a formázásra.
Tipp: Ha sietünk, a sütőt is bevethetjük! Állítsuk be a sütőt 40-50°C-ra, majd tegyük be a tésztát kelesztésre. Így 15-20 perc alatt is megkaphatjuk a kívánt eredményt.
3. A szósz elkészítése
Amíg a tészta kel, készítsük el a házi pizzaszószt. Egy kisebb tálban keverjük össze a sűrített paradicsomot (vagy paradicsomszószt) a reszelt fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal és egy csipet cukorral. Ha szeretjük a pikáns ízeket, egy kis chiliport is adhatunk hozzá.
Kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsunk az ízesítésen. Ez a szósz lesz a pizza lelke, szóval ne sajnáljuk belőle a fűszereket!
4. A pizza összeállítása
Ha a tészta szépen megkelt, vegyük elő a sütőtepsit, és kenjük ki egy kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjon le. Nyújtsuk ki a tésztát a tepsi méretéhez igazítva. Ha nincs kedvünk nyújtani, egyszerűen a kezünkkel is kinyomkodhatjuk a tésztát a tepsiben – ez a tepsis pizzánál teljesen elfogadott módszer!
Ezután kenjük meg a tészta tetejét a házi pizzaszósszal. Ne sajnáljuk a szószt, de azért ne is legyen túl sok, hogy ne ázzon el a tészta.
Jöhetnek a feltétek! Szórjunk rá bőségesen reszelt sajtot, majd tegyük rá a kedvenc feltéteinket: sonka, gomba, paprika, szalámi – amit csak szeretnénk. A tetejére még egy kis sajt, hogy minden szépen összeolvadjon sütés közben.
5. Sütés
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra (alsó-felső sütésen), majd tegyük be a pizzát a középső rácsra. Süssük 15-20 percig, amíg a sajt szépen megolvad és buborékozni kezd, a szélek pedig aranybarnára sülnek.
Tipp: Ha szeretjük a ropogósabb tésztát, az utolsó 5 percben állítsuk át a sütőt légkeveréses módra, így a szélek extra ropogósak lesznek.
6. Tálalás
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk pár percig hűlni, majd szeleteljük fel. Egy friss bazsalikomlevél vagy egy kis extra olívaolaj a tetejére csodákat tesz az ízekkel.
Tippek és trükkök a tökéletes tepsis pizzához
- Tészta variációk: Ha egy kicsit másra vágytok, cseréljétek le a finomliszt egy részét teljes kiőrlésű lisztre, vagy adjatok hozzá egy kis kukoricalisztet a ropogósabb textúráért.
- Gluténmentesen: Próbáljátok ki gluténmentes liszttel, de ilyenkor lehet, hogy több vizet igényel a tészta, és a kelesztési idő is hosszabb lehet.
- Fűszeres alap: Az olívaolajba is keverhettek egy kevés fokhagymaport vagy oregánót, és ezzel kenhetitek ki a tepsit – így még ízesebb lesz a tészta alja is.
- Maradék felhasználás: Ha marad pizzaszósz, tegyétek el a hűtőbe! Tökéletes lesz egy következő gyors tésztához vagy akár szendvicskrémként is.
Összességében
A tepsis pizza instant élesztővel nemcsak gyors és egyszerű, de annyira finom, hogy biztosan a család kedvencévé válik. Akár egy hétköznapi vacsorára, akár egy baráti összejövetelre készítitek, a siker garantált.
Ne féljetek kísérletezni a feltétekkel, és alakítsátok a receptet saját ízlésetek szerint!
Most pedig irány a konyha, és kezdődhet a sütés!
Ti milyen feltétekkel készítenétek el először?
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Az amerikai pizza titka: Készítsd el otthon a tökéletes tésztát!
Pizza canotto: A levegős tésztacsoda, amit otthon is elkészíthetsz!
Chicago pizza házilag: Ínycsiklandó deep-dish recept, amitől mindenki repetázni fog!
Be the first to comment on "Villámgyors tepsis pizza instant élesztővel – Ropogós szélek, puha belső, és kész is!"