Tökéletes házi pizza 1 kg lisztből – Ropogós, levegős, ellenállhatatlan!

Pizza recept 1 kg liszt
Pizza recept 1 kg liszt

Házi pizza recept 1 kg lisztből – Így készíts tökéletes pizzát otthon!

Kevés dolog van, ami felér egy frissen sült, ropogós szélű, puha belsejű pizzával. Ha van egy jó receptünk, nincs szükség drága pizzázókra – otthon is elérhetjük azt az ízt és állagot, amit a legjobb olasz pizzériákban tapasztalunk.

Ma megmutatjuk, hogyan készíthetünk tökéletes házi pizzát 1 kg lisztből, ami bőséges adag lesz akár egy nagyobb családnak vagy egy baráti összejövetelre.

Milyen lisztet használjunk?

A pizza lelke a tészta, a tészta pedig a liszten múlik. Ha igazán jó eredményt szeretnénk, akkor 00-ás lisztet érdemes használni, ami az olasz pizzakészítés alapja. Ez a liszt finomabbra őrölt, és könnyebb, levegősebb tésztát eredményez. Ha ilyet nem találunk, használhatunk BL55-ös búzalisztet, vagy keverhetjük egy kis rétesliszttel a ropogósabb állagért.

Hozzávalók 1 kg liszthez

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 600 ml langyos víz
  • 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál olívaolaj

A szószhoz:

  • 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom

A feltétekhez:

  • 300 g mozzarella
  • Bármilyen feltét ízlés szerint: sonka, gomba, paprika, olajbogyó stb.

A tökéletes pizzatészta elkészítése

A pizzatészta elkészítése nem bonyolult, de néhány apró trükk betartásával sokkal jobb végeredményt kapunk.

1. Az élesztő felfuttatása

Egy pohárba öntünk kb. 100 ml langyos vizet, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd 5-10 percig állni hagyjuk. Ha az élesztő habosodni kezd, készen áll a dagasztásra.

2. A tészta összegyúrása

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük az élesztős vizet, a maradék langyos vizet és az olívaolajat. Az egészet először fakanállal összedolgozzuk, majd kézzel 10-15 percig gyúrjuk, amíg rugalmas, homogén tésztát nem kapunk.

3. Kelesztés

A begyúrt tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha igazán könnyű, levegős tésztát szeretnénk, akár egy éjszakát is keleszthetjük a hűtőben.

A pizzaszósz elkészítése

A jó pizza titka a szósz. Ha túl híg, eláztatja a tésztát, ha túl sűrű, akkor pedig száraz lesz a pizza.

  1. A fokhagymát apróra vágjuk, és kevés olívaolajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, majd egy villa vagy botmixer segítségével pürésítjük.
  3. Sózzuk, cukrozzuk, majd 10 percig kis lángon főzzük. A végén hozzáadjuk az oregánót vagy bazsalikomot.

Pizza formázása és sütése

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és négy egyenlő részre osztjuk (ha nagyobb pizzákat szeretnénk, kettőbe).

1. Kézzel formázás

A pizzát nem sodrófával érdemes nyújtani, hanem kézzel finoman széthúzni. Így megmarad a tészta levegőssége, és nem lesz túl sűrű.

2. Előmelegített sütő – fontos!

A sütőt a lehető legmagasabb hőfokra (250°C) előmelegítjük. Ha van pizzakövünk, azt is betesszük a sütőbe.

3. Feltétek elhelyezése

  • A tésztát egy sütőpapírral borított tepsire vagy pizzalapátra helyezzük.
  • Egy vékony réteg pizzaszósszal megkenjük.
  • Rászórjuk a mozzarellát és a választott feltéteket.

4. Sütés

A pizza sütési ideje sütőtől függően 7-10 perc, de fontos, hogy figyeljük: ha a szélek szépen megpirultak és a sajt buborékozik, készen van!

Tippek a tökéletes házi pizzához

Minél tovább kelesztjük a tésztát, annál jobb lesz – ha van időnk, akár 24 órán át is érlelhetjük hűtőben.
Használjunk minőségi mozzarellát – a reszelt sajtok gyakran lisztet tartalmaznak, ami rontja az állagot.
Ne terheljük túl feltéttel – a kevesebb néha több, így jobban átsül és ropogós marad a pizza.
Süssünk forró sütőben – minél gyorsabban sül, annál közelebb lesz a végeredmény az olasz pizzához.

Összességében

Ha egyszer kipróbáljuk ezt a receptet, garantáltan nem akarunk többé bolti pizzát venni! 1 kg lisztből akár 4-6 nagy pizzát is készíthetünk, így ez egy pénztárcabarát és családbarát megoldás. A pizzatészta elkészítése nem bonyolult, csak egy kis türelem és jó alapanyagok kellenek hozzá.

Ha szeretitek a házi pizzát, próbáljátok ki ezt a receptet!

Jó sütögetést!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Villámgyors házi pizza: 5 perc alatt a sütőben!

Dr. Oetker pizza: Így lesz a fagyasztottból pizzéria minőség otthon!

Carbonara pizza házilag: Az olasz konyha krémes csodája a Te asztalodon!

Be the first to comment on "Tökéletes házi pizza 1 kg lisztből – Ropogós, levegős, ellenállhatatlan!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*