Házi pizza recept 1 kg lisztből – Így készíts tökéletes pizzát otthon!
Kevés dolog van, ami felér egy frissen sült, ropogós szélű, puha belsejű pizzával. Ha van egy jó receptünk, nincs szükség drága pizzázókra – otthon is elérhetjük azt az ízt és állagot, amit a legjobb olasz pizzériákban tapasztalunk.
Ma megmutatjuk, hogyan készíthetünk tökéletes házi pizzát 1 kg lisztből, ami bőséges adag lesz akár egy nagyobb családnak vagy egy baráti összejövetelre.
Milyen lisztet használjunk?
A pizza lelke a tészta, a tészta pedig a liszten múlik. Ha igazán jó eredményt szeretnénk, akkor 00-ás lisztet érdemes használni, ami az olasz pizzakészítés alapja. Ez a liszt finomabbra őrölt, és könnyebb, levegősebb tésztát eredményez. Ha ilyet nem találunk, használhatunk BL55-ös búzalisztet, vagy keverhetjük egy kis rétesliszttel a ropogósabb állagért.
Hozzávalók 1 kg liszthez
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 600 ml langyos víz
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 4 evőkanál olívaolaj
A szószhoz:
- 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom
A feltétekhez:
- 300 g mozzarella
- Bármilyen feltét ízlés szerint: sonka, gomba, paprika, olajbogyó stb.
A tökéletes pizzatészta elkészítése
A pizzatészta elkészítése nem bonyolult, de néhány apró trükk betartásával sokkal jobb végeredményt kapunk.
1. Az élesztő felfuttatása
Egy pohárba öntünk kb. 100 ml langyos vizet, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd 5-10 percig állni hagyjuk. Ha az élesztő habosodni kezd, készen áll a dagasztásra.
2. A tészta összegyúrása
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük az élesztős vizet, a maradék langyos vizet és az olívaolajat. Az egészet először fakanállal összedolgozzuk, majd kézzel 10-15 percig gyúrjuk, amíg rugalmas, homogén tésztát nem kapunk.
3. Kelesztés
A begyúrt tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha igazán könnyű, levegős tésztát szeretnénk, akár egy éjszakát is keleszthetjük a hűtőben.
A pizzaszósz elkészítése
A jó pizza titka a szósz. Ha túl híg, eláztatja a tésztát, ha túl sűrű, akkor pedig száraz lesz a pizza.
- A fokhagymát apróra vágjuk, és kevés olívaolajon megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, majd egy villa vagy botmixer segítségével pürésítjük.
- Sózzuk, cukrozzuk, majd 10 percig kis lángon főzzük. A végén hozzáadjuk az oregánót vagy bazsalikomot.
Pizza formázása és sütése
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és négy egyenlő részre osztjuk (ha nagyobb pizzákat szeretnénk, kettőbe).
1. Kézzel formázás
A pizzát nem sodrófával érdemes nyújtani, hanem kézzel finoman széthúzni. Így megmarad a tészta levegőssége, és nem lesz túl sűrű.
2. Előmelegített sütő – fontos!
A sütőt a lehető legmagasabb hőfokra (250°C) előmelegítjük. Ha van pizzakövünk, azt is betesszük a sütőbe.
3. Feltétek elhelyezése
- A tésztát egy sütőpapírral borított tepsire vagy pizzalapátra helyezzük.
- Egy vékony réteg pizzaszósszal megkenjük.
- Rászórjuk a mozzarellát és a választott feltéteket.
4. Sütés
A pizza sütési ideje sütőtől függően 7-10 perc, de fontos, hogy figyeljük: ha a szélek szépen megpirultak és a sajt buborékozik, készen van!
Tippek a tökéletes házi pizzához
– Minél tovább kelesztjük a tésztát, annál jobb lesz – ha van időnk, akár 24 órán át is érlelhetjük hűtőben.
– Használjunk minőségi mozzarellát – a reszelt sajtok gyakran lisztet tartalmaznak, ami rontja az állagot.
– Ne terheljük túl feltéttel – a kevesebb néha több, így jobban átsül és ropogós marad a pizza.
– Süssünk forró sütőben – minél gyorsabban sül, annál közelebb lesz a végeredmény az olasz pizzához.
Összességében
Ha egyszer kipróbáljuk ezt a receptet, garantáltan nem akarunk többé bolti pizzát venni! 1 kg lisztből akár 4-6 nagy pizzát is készíthetünk, így ez egy pénztárcabarát és családbarát megoldás. A pizzatészta elkészítése nem bonyolult, csak egy kis türelem és jó alapanyagok kellenek hozzá.
Ha szeretitek a házi pizzát, próbáljátok ki ezt a receptet!
Jó sütögetést!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Villámgyors házi pizza: 5 perc alatt a sütőben!
Dr. Oetker pizza: Így lesz a fagyasztottból pizzéria minőség otthon!
Carbonara pizza házilag: Az olasz konyha krémes csodája a Te asztalodon!
Be the first to comment on "Tökéletes házi pizza 1 kg lisztből – Ropogós, levegős, ellenállhatatlan!"