10 perces pizza tészta – Villámgyors recept, ha azonnal pizzára vágyunk!

10 perces pizza tészta
10 perces pizza tészta

10 perces pizza tészta – amikor azonnal pizzáznánk!

Van az úgy, hogy hirtelen elkap minket a vágy egy jó, házi pizza után. Csak hát a klasszikus kelt tészta hosszú ideig pihen, keleszt, várat magára. Na, ilyenkor jön jól ez a gyors, 10 perc alatt összedobható pizza tészta, amit nem kell keleszteni, mégis finom, puha és ropogós lesz. És a legjobb benne? Nincs benne semmi varázslat.

Csak jó alapanyagok, pár perc szabadidő és egy forró sütő.

Miben más ez a tészta?

Nem élesztős. Nem kell keleszteni. Nincs több órás várakozás. Ehelyett sütőporral dolgozunk, ami azonnal aktiválódik, és gyönyörűen felhozza a tésztát sütés közben.

Ez nem a klasszikus nápolyi pizza, de ha gyors megoldás kell, ez verhetetlen.

Hozzávalók – 1 nagy vagy 2 kisebb pizzához

Nézzük is, mire van szükségünk. Ezeket szinte biztos, hogy már most is megtaláljuk a konyhában:

  • 250 g finomliszt (BL55)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 120–140 ml langyos víz
  • (opcionálisan egy csipet fokhagymapor vagy oregánó a tésztába – ha szeretjük az extra ízeket)

1. lépés: Keverjük össze a száraz hozzávalókat

Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet. Hozzáadjuk a sütőport és a sót. Egy fakanállal vagy a kezünkkel gyorsan összeforgatjuk.

Ha valami kis pluszra vágyunk, most mehet bele egy kis szárított oregánó vagy fokhagymapor. Ettől még illatosabb és karakteresebb lesz a tésztánk.

2. lépés: Jöhet az olaj és a víz

Öntsük hozzá az olívaolajat és kezdjük el apránként adagolni a langyos vizet. Egy spatulával vagy kézzel dolgozzuk össze.

Ne öntsük bele egyszerre az összes vizet, inkább folyamatosan adagoljuk, és figyeljük, mennyit vesz fel a liszt.

Amint a tészta összeállt egy gombóccá, tegyük ki egy enyhén lisztezett felületre.

3. lépés: Gyúrjuk simára a tésztát

Ez az a rész, ahol kicsit éreznünk kell a tésztát. Finoman, 2–3 percen át gyúrjuk, míg sima, rugalmas állagot kapunk. Nem kell túlzásba vinni – csak annyi, hogy jól összeálljon, és ne ragadjon.

Ha ragacsos marad, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Ha túl száraz, csepegtessünk még egy kis vizet hozzá.

4. lépés: Nyújtás és formázás

A tésztát osszuk el ketté, ha két kisebb pizzát szeretnénk. Egy nagyobb is szuperül működik, ha csak egy tepsire van kapacitásunk.

A nyújtáshoz nem kell profinak lennünk. Egy sodrófa, vagy egy sima borosüveg is megteszi.

Nyújtsuk kb. fél centi vastagra – a sütőpor miatt úgyis szépen meg fog emelkedni sütés közben. Ha szeretjük a vastagabb tésztát, hagyjuk kicsit vastagabban.

5. lépés: Elő a sütővel!

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra – ha van pizza funkció, használjuk bátran. A legjobb, ha van pizza sütőkövünk, de egy sima tepsi is tökéletes.

Tipp: ha van légkeverés, kapcsoljuk be. Így egyenletesebben átsül a tészta.

6. lépés: Jöhet a feltét!

Na itt kezdődik az igazi móka. A feltéteknél csak a fantáziánk szab határt. Hoztunk néhány kedvenc párosítást is:

Alap:

  • Paradicsomszósz (készen is kapható, de egy kis paradicsompüré + oregánó + só + cukor keveréke is szuper)
  • Reszelt sajt (mozzarella, trappista, gouda, ami van otthon)

Feltét ötletek:

  • Sonka, kukorica, gomba
  • Szalámi és csípős paprika
  • Vöröshagyma és tonhal
  • Feta, olívabogyó és rukkola (a rukkola csak sütés után kerüljön rá!)
  • Margherita: csak paradicsom, sajt és friss bazsalikom

Kenjük meg a tésztát a szósszal, szórjuk rá a feltéteket, és már mehet is a forró sütőbe.

7. lépés: Süssük ropogósra

A pizza kb. 10–12 perc alatt megsül. Figyeljük az alját és a sajt tetejét – ha szépen megolvadt és picit pirul, akkor készen van.

Ha vékonyabbra nyújtottuk, akár már 8 perc után is kész lehet, szóval ne hagyjuk magára!

Tálalás – melegen, frissen, háziasan

Amint kivettük a sütőből, várjunk 1-2 percet, hogy ne égesse le a szánkat. Aztán már szeletelhetjük is, és mehet a közös falatozás!

Tálalhatjuk friss rukkolával, bazsalikommal, egy kevés parmezánnal megszórva. Vagy csak úgy natúran, ahogy van – mert így is fantasztikus.

Tippek a tökéletes gyors pizzához

  • Ne tegyünk túl sok feltétet! Egy kevés szósz, sajt és 1-2 feltét bőven elég, hogy jól átsüljön.
  • A sütő legyen forró, mint a pokol. Ne sajnáljuk az energiát – ez a tészta akkor lesz igazán finom, ha magas hőmérsékleten sütjük.
  • Kísérletezzünk bátran. A gyors tészta jól bírja a változatosságot. Próbáljuk ki teljes kiőrlésű liszttel, joghurtos változattal vagy akár gluténmentes verzióval is!

Miért imádjuk ezt a receptet?

Mert gyors. Mert egyszerű. Mert olyan napokon is működik, amikor csak 20 percünk van vacsorát varázsolni az asztalra. Nincs előkészület, nincs dagasztógép, nincs stressz.

És a legjobb benne? Teljesen testre szabható. Minden alkalommal más, mégis mindig ugyanúgy tökéletes.

Összességében

A 10 perces pizza tészta egy igazi életmentő recept. Ideális, ha vendégek jönnek, vagy ha csak meg akarunk lepni valakit egy gyors, meleg, friss házi étellel. Nincs benne semmi hókuszpókusz – csak mi, a tészta, és a sütő.

Ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan bekerül a kedvenceink közé.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Az amerikai pizza titka: Készítsd el otthon a tökéletes tésztát!

Pizza canotto: A levegős tésztacsoda, amit otthon is elkészíthetsz!

Chicago pizza házilag: Ínycsiklandó deep-dish recept, amitől mindenki repetázni fog!

Be the first to comment on "10 perces pizza tészta – Villámgyors recept, ha azonnal pizzára vágyunk!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*