Házilag is tökéletes: Vastag tésztás pizza recept, amitől eláll a lélegzeted!

Vastag tésztás pizza recept
Vastag tésztás pizza recept

A tökéletes vastag tésztás pizza receptje: Otthon is könnyedén elkészíthető!

Ki ne szeretné azt a puha, levegős, mégis ropogós szélű vastag tésztás pizzát, amit egy jó olasz étteremben kapunk? Az a jó hírünk van, hogy ezt a pizzát otthon is elkészíthetjük, ráadásul nem is olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk!

Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a tésztagyúrás, kelesztés és sütés folyamatán. Így a végeredmény garantáltan egy mennyei, házi készítésű vastag tésztás pizza lesz.

Miért válasszuk a vastag tésztát?

Míg sokan a vékony, ropogós pizzatésztára esküsznek, a vastag tésztának is megvannak az előnyei. Egyrészt laktatóbb, másrészt sokkal több helyet biztosít a feltéteknek, és ha jól csináljuk, a külseje ropogós, a belseje pedig puha és levegős lesz. Ez a fajta pizza különösen jó választás, ha baráti összejövetelre vagy családi vacsorára készülünk, hiszen mindenki kedvére válogathat a feltétek közül.

Az alapok: Hozzávalók a tökéletes tésztához

Először is nézzük, mire lesz szükségünk a tésztához. Az arányok fontosak, de ne ijedjünk meg, ha elsőre nem sikerül tökéletesen – a gyakorlás teszi a mestert!

Hozzávalók 2 nagy, vastag tésztás pizzához:

  • 500 g finomliszt (00-ás liszt a legjobb, de sima BL-55 is megteszi)
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml langyos víz

Lépésről lépésre: A tészta elkészítése

1. Az élesztő felfuttatása

Először is, vegyünk elő egy kis tálat, és öntsünk bele kb. 100 ml langyos vizet. Fontos, hogy ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő „megég”, és nem fog megkelni. Szórjuk bele a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt (vagy szórjuk bele a szárított változatot). Keverjük el, majd hagyjuk pihenni 5-10 percig, amíg szép habos nem lesz a teteje.

2. A tészta összegyúrása

Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, majd készítsünk egy kis mélyedést a közepébe. Ide öntsük az élesztős vizet, majd az olívaolajat, és kezdjük el összekeverni. Fokozatosan adjuk hozzá a maradék langyos vizet is, amíg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapunk. Ha túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, ha túl ragadós, szórjunk még egy kis lisztet.

3. Dagasztás

Ez az egyik legfontosabb lépés! A jó pizzatészta titka a dagasztásban rejlik. Ha van dagasztókaros gépünk, használhatjuk azt, de kézzel is simán megoldható. Gyúrjuk a tésztát legalább 8-10 percig, amíg szép sima és rugalmas nem lesz. Ha belenyomjuk az ujjunkat, és a tészta visszaugrik, akkor jó úton járunk.

4. Kelesztés

Formáljunk a tésztából egy nagy gömböt, majd helyezzük egy enyhén olajozott tálba. Takarjuk le konyharuhával vagy fóliával, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órát, amíg a duplájára nő. Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, betehetjük a sütőt 30 fokra állítva, de a lassú kelesztés mindig jobb ízt ad a tésztának.

A szósz és a feltétek: Itt kezdődik az igazi móka!

Míg a tészta kel, elkészíthetjük a szószt és előkészíthetjük a feltéteket. A vastag tésztás pizza bírja a gazdag feltéteket, úgyhogy ne fogjuk vissza magunkat!

Alap paradicsomszósz:

  • 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors, oregánó és bazsalikom ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk illatosra. Öntsük rá a darabolt paradicsomot, ízesítsük sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Főzzük alacsony lángon 10-15 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Ha szeretnénk, botmixerrel pürésíthetjük, de darabosan is tökéletes.

Feltét ötletek:

  • Klasszikus: Mozzarella, pepperoni, olajbogyó
  • Húsimádóknak: Sonka, szalámi, kolbász, bacon
  • Zöldségrajongóknak: Paprika, hagyma, gomba, cukkini, spenót
  • Extra finomságok: Feta sajt, rukkola, parmezánforgács, articsóka

A pizza formázása és sütése

1. A tészta formázása

Miután megkelt a tészta, lisztezzük be a munkafelületet, és osszuk két részre. Az egyik darabot formázzuk kör alakúra vagy téglalap alakúra, attól függően, hogy milyen tepsiben szeretnénk sütni. Vastag tésztánál kb. 1-1,5 cm vastagságra nyújtsuk ki. Ha szeretnénk, a széleket kicsit megemelhetjük, hogy még ropogósabb legyen.

2. Előnyújtás vagy pihentetés

Egy trükk, amit érdemes kipróbálni: miután kinyújtottuk a tésztát, hagyjuk pihenni 10-15 percig a tepsiben. Ez segít, hogy még levegősebb legyen a végeredmény.

3. A sütés előkészítése

Melegítsük elő a sütőt 220-230 fokra, légkeveréses módban. Ha van pizzakövünk, használjuk azt, mert az extra ropogósra süti a tésztát. Ha nincs, a sima tepsi is tökéletes.

4. A pizza összeállítása

Kenjük meg a tésztát a paradicsomszósszal, szórjuk rá a sajtot, majd jöhetnek a választott feltétek. Ha például friss zöldségeket használunk, azokat érdemes kicsit megsózni, hogy ne engedjenek túl sok levet sütés közben.

5. Sütés

Süssük a pizzát előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, amíg a tészta széle aranybarnára sül, és a sajt szépen megolvad. Ha ropogósabb széleket szeretnénk, a sütés utolsó pár percében felkapcsolhatjuk a sütő grill funkcióját.

Tálalás és extra tippek

Miután kivettük a sütőből, hagyjuk 5 percig pihenni, mielőtt felvágnánk. Így a sajt kicsit megdermed, és könnyebb lesz szeletelni. Egy kis friss bazsalikom vagy rukkola a tetején csodákat tesz!

Extra tipp: Ha marad tészta, lefagyaszthatjuk, és legközelebb csak elő kell venni, kiengedni, és már süthetjük is a következő pizzát.

Összességében

A vastag tésztás pizza készítése igazi élmény, és a végeredmény minden fáradozást megér. Akár a klasszikus margherita, akár egy gazdag húsimádó változat a kedvencünk, ezzel a recepttel biztosan nem fogunk mellé.

Ne féljünk kísérletezni a feltétekkel, és adjunk teret a kreativitásunknak!

Próbáljátok ki!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pillanatok alatt tökéletes pizza: Kelesztés nélküli tészta, ami mindenkit lenyűgöz!

Tüzes chili pizza házilag – A csípős élvezet, amit nem fogsz elfelejteni!

Biga: Az autentikus olasz pizza titkos fegyvere – Próbáld ki otthon!

Be the first to comment on "Házilag is tökéletes: Vastag tésztás pizza recept, amitől eláll a lélegzeted!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*