Török pizza recept: Lahmacun házilag, ahogy mi szeretjük
Ha valami igazán különlegesre vágyunk a konyhában, de nem akarjuk túlkomplikálni a dolgokat, akkor a török pizza – vagyis a Lahmacun – tökéletes választás. Ez a ropogós, vékony tésztájú finomság fűszeres darált húsos feltéttel készül, és friss zöldségekkel, citrommal, joghurttal tálalva igazán fenséges élményt nyújt. Az ízek egyszerűen robbannak a szánkban!
Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetünk otthon isteni Lahmacunt. Nem kell hozzá különleges eszközpark vagy szakácsdiploma – csak egy kis lelkesedés, és garantáltan sikerünk lesz vele.
Mi is az a Lahmacun?
A Lahmacun (ejtsd: Lahmadzsun) nem egy klasszikus pizza, de mégis sokan így emlegetik. A közel-keleti konyha egyik ikonikus étele, amely főként Törökországban, Szíriában és Libanonban népszerű. Tulajdonképpen egy vékony, ropogós tésztaalap, amelyet fűszeres darált húsos réteggel borítanak be, majd forró sütőben gyorsan kisütnek.
Nem sajtos, nem paradicsomos – mégis hihetetlenül ízes. És amit különösen szeretünk benne: friss zöldfűszerekkel, citrommal, salátával tekerhető, így akár street foodként is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók (4 főre)
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 zacskó (7 g) szárított élesztő
A húsos feltéthez:
- 30 dkg darált marhahús vagy bárányhús
- 1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 közepes paradicsom (apróra kockázva)
- 1 kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika (apróra vágva)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 csokor petrezselyem (aprítva)
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- só ízlés szerint
- opcionálisan egy csipet fahéj vagy szegfűbors
A tálaláshoz:
- citromgerezdek
- lilahagyma (szeletelve)
- paradicsom, kígyóuborka (szeletelve)
- friss petrezselyem vagy menta
- natúr joghurt
1. lépés: A tészta elkészítése
Kezdjük a tésztával, mert annak kell egy kis idő a keléshez.
Egy nagy tálba öntsük bele a langyos vizet, szórjuk bele a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt. Várjunk pár percet, míg felfut. Ezalatt a lisztet összekeverhetjük a sóval.
Ezután adjuk a liszthez az élesztős vizet, valamint az olívaolajat, és gyúrjunk belőle rugalmas, kissé lágy tésztát. Ha szükséges, egy kevés lisztet vagy vizet adhatunk még hozzá.
Letakarva, langyos helyen kelesszük kb. 45-60 percig, amíg szépen megkel.
2. lépés: A húsos feltét előkészítése
Amíg a tészta kel, elkészítjük a darált húsos feltétet.
Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst a finomra vágott hagymával, fokhagymával, paprikával és paradicsommal. Jöhet a paradicsompüré, az aprított petrezselyem, valamint a fűszerek is.
Fontos, hogy a keverék ne legyen túl száraz – ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy egy evőkanál olívaolajat. Az állaga legyen krémes, könnyen kenhető.
Ezt a keveréket lefedve tegyük félre, amíg a tészta készen nem áll.
3. lépés: A tészta nyújtása
Ha megkelt a tészta, osszuk 6-8 egyenlő részre. Minden darabot formáljunk gombóccá.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki őket vékony, kör alakú lapokká. Nem kell teljesen szabályosnak lenniük, a lényeg, hogy vékonyak legyenek – szinte lepényszerűen hajlékonyak, de mégis tartósak.
4. lépés: A feltét rákenése
Most jön a varázslat.
A húsos keveréket kenjük el a tésztalapokon úgy, hogy a szélén egy pici helyet hagyjunk üresen. Ne sajnáljuk a tölteléket, de ne is vigyük túlzásba – kb. 2-3 evőkanál fejenként elég szokott lenni.
Fontos, hogy a keveréket jól nyomkodjuk bele a tésztába – így nem válik majd le róla sütés közben.
5. lépés: Sütés
A legjobb eredményt akkor érjük el, ha előmelegített sütőkövön vagy sütőlapon sütjük a Lahmacunt, de sima tepsin is működik.
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és egyesével süssük ki a pizzákat 6-8 perc alatt. Figyeljünk: ne száradjon ki a hús, de a széle legyen ropogós.
Ha van légkeverés, kapcsoljuk be – gyorsabban és egyenletesebben sülnek majd meg.
6. lépés: Tálalás – így lesz igazán autentikus
A kész Lahmacunt közvetlenül a sütőből kivéve citromlével locsoljuk meg, és halmozzunk a közepére zöldségeket, salátát, lilahagymát.
Tekerjük fel, mint egy wrapet, vagy hajtsuk ketté, és már ehetjük is!
Friss joghurttal, ayrannal (sós joghurtital) vagy egy pohár mentás limonádéval igazi élmény. Hétköznapra is tökéletes, de vendégvárónak is szuper ötlet.
Plusz tippek, ha még finomabb élményre vágyunk
- Variáljuk a fűszerezést: egy kevés csilipehely vagy cayenne bors fűszeresebbé teszi.
- Vegán verzió? Darált hús helyett készíthetjük főtt lencsével, reszelt cukkinivel és padlizsánnal is – fűszerezzük ugyanúgy.
- Sütő helyett serpenyő? Igen, ha nincs sütőnk vagy kevés az időnk, tapadásmentes serpenyőben is kisüthetjük. Lefedve süssük közepes lángon 5-6 percig.
Miért szeretjük annyira?
Egyrészt gyorsan elkészül. Másrészt olcsó alapanyagokból dolgozunk. Harmadrészt elképesztően jól variálható. És hát az íze… arról csak szuperlatívuszokban tudnánk beszélni!
A Lahmacun egyszerre hozza a házias meleget és az egzotikus különlegességet. Aki egyszer megkóstolja, újra és újra vissza fog rá térni.
Összességében
Reméljük, kedvet kaptatok hozzá, hogy ti is kipróbáljátok ezt az isteni török pizzát otthon!
A recept egyszerű, a végeredmény pedig olyan, mint amit egy igazi török utcai árusnál kóstolhatnánk meg Isztambulban.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Házilag is tökéletes: Vastag tésztás pizza recept, amitől eláll a lélegzeted!
Így süss mirelit pizzát, mintha egyenesen Olaszországból érkezett volna!
Pizzaliszt házilag: A titkos recept, amitől a házi pizzád jobb lesz, mint az olaszoké!
Be the first to comment on "Lahmacun, a török pizza, amitől eldobod a kanalat – Recept lépésről lépésre"