Gluténmentes kedvencünk: Schär pizza recept házilag
Könnyed, ropogós tészta, isteni feltétek – és közben glutén sincs a közelben!
A gluténmentes életmód nem kell, hogy lemondásokkal járjon. Sőt, ha van egy jó pizzareceptünk, akkor igazából semmiről sem kell lemondanunk! A Schär gluténmentes lisztjei régóta megbízható társaink a konyhában, és most elhoztuk nektek az egyik legfinomabb pizzatésztát, amit otthon, egyszerűen el tudunk készíteni.
Ez a recept azoknak szól, akik szeretik a pizzát, de nem szeretik a puffadást, a gyomorpanaszokat vagy az állandó alapanyagvadászatot. Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan süthetünk tökéletes gluténmentes pizzát Schär Mix B lisztből – ráadásul teljesen házilag!
Miért éppen Schär?
Ha már gluténmentes lisztkeverék, mi a Schärre esküszünk. Nemcsak megbízható, de tényleg működik is: a tészta nem ragad, nem morzsálódik, és nem lesz olyan „száraz gluténmentes” érzete, amit sajnos sok más liszttel tapasztalhatunk. A Mix B például tökéletes választás pizzához, mert könnyű vele dolgozni és szuper állagot ad a tésztának.
Hozzávalók – a tésztához:
- 300 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 1 csapott teáskanál só
- 1 csapott teáskanál cukor
- 7 g (1 csomag) szárított élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
- 200 ml langyos víz
Hozzávalók – a feltétekhez (ízlés szerint variálható):
- 4-5 evőkanál paradicsomszósz (passzírozott paradicsom + só + oregánó)
- 150 g reszelt mozzarella
- Szeletelt sonka, gomba, kukorica, paprika, olívabogyó – vagy amit csak szeretünk
- Egy kevés friss bazsalikom a tetejére
Eszközök, amikre szükségünk lesz:
- nagyobb keverőtál
- mérőedény
- fakanál vagy robotgép dagasztókarral
- sütőpapír
- tepsi vagy pizzakő
- sodrófa (opcionális)
A tökéletes Schär pizzatészta elkészítése – lépésről lépésre
1. lépés: Előkészítés, mint a profiknál
Először is, mérjük ki a lisztet egy tálba. Keverjük hozzá a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Igen, itt mindent szárazon keverünk össze. Ezután jöhet a langyos víz és az olívaolaj.
2. lépés: Dagasztás
A legegyszerűbb, ha robotgépet használunk, de kézzel is simán megoldható. Körülbelül 5-7 percig dagasszuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas állagú nem lesz. Ha ragadna, picit olajozzuk be a kezünket.
3. lépés: Kelesztés – türelem, pizza készül!
Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával és hagyjuk meleg helyen pihenni kb. 45 percet. Ennyi idő alatt szépen megkel és könnyen formázhatóvá válik.
4. lépés: Nyújtás és előkészítés
Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületen formázzuk meg. Sodrófával is lehet dolgozni, de kézzel lenyomkodva is szépen alakítható. Ne legyen túl vastag, mert úgy kevésbé lesz ropogós.
5. lépés: Előmelegített sütő a titok nyitja
Kapcsoljuk be a sütőt 230 °C-ra (alsó-felső sütés), és tegyük be a tepsit vagy pizzakövet, hogy jól felmelegedjen.
6. lépés: Feltétek rá, de ne túl sokat
Kenjük meg a pizzát a paradicsomszósszal, majd mehet rá a sajt és a többi feltét. Arra figyeljünk, hogy ne pakoljuk túl, mert akkor a tészta nem tud szépen megsülni.
7. lépés: Sütés
Helyezzük a pizzát a forró tepsire vagy a pizzakőre (sütőpapírral együtt), és süssük 10-12 percig, amíg a szélei aranybarnák nem lesznek, és a sajt buborékosra olvad.
8. lépés: Tálalás – még melegen a legjobb
Sütés után hagyjuk 1-2 percet pihenni, majd szeleteljük és díszítsük friss bazsalikommal. Máris kész a saját, gluténmentes Schär pizzánk!
Tipp: így lesz még finomabb
- A tésztához tehetünk egy csipet fokhagymaport vagy szárított oregánót – ettől még illatosabb lesz.
- A paradicsomszószt készíthetjük friss paradicsomból is, ha éppen van időnk főzögetni.
- Használjunk pizzakövet, ha igazán ropogós aljat szeretnénk!
Variációk – minden alkalomra egy pizzát!
Vegetáriánus verzió:
Sajtok, grillezett zöldségek, rukkola és egy kis balzsamecet – mennyei!
Gyerekbarát változat:
Kevés szósz, sok sajt, pár szem kukorica és egy kis apróra vágott virsli – imádni fogják!
Pikáns változat:
Erős paprika, pepperoni, füstölt sajt – igazi ínyenceknek!
Schär pizza másnap is?
Sokszor az a kérdés, hogy másnapra is megőrzi-e a frissességét. A válasz: igen! Ha marad belőle (ami ritka), akkor csak tegyük hűtőbe, és másnap melegítsük vissza sütőben vagy serpenyőben. A mikró nem ajánlott, mert „szivacsos” lesz tőle a tészta.
Összességében
A gluténmentes étkezés néha kihívás, de ez a recept tényleg megkönnyíti a dolgunkat. Nem kell hozzá se különleges eszköz, se gasztrosuli – csak egy kis kedv, egy csomag Schär liszt és némi szeretet.
Ha eddig tartottunk a házi pizzakészítéstől, most itt az ideje kipróbálni. Ropogós, ízletes, egyszerű – és ami a legjobb: teljesen gluténmentes!
Ti milyen feltétekkel szeretitek a pizzát?
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tökéletes házi pizza 1 kg lisztből – Ropogós, levegős, ellenállhatatlan!
Nápolyi pizza otthon: Az autentikus olasz ízélmény a saját konyhádban!
New York-i pizza otthon: Az ízek, amikért mindenki sorban állna!
Be the first to comment on "Így készül a tökéletes Schär pizza – glutén nélkül is mennyei!"