Hány fokon süssük a pizzát? – A tökéletes tészta titka otthoni sütőben!

Pizza tészta sütése hány fokon
Pizza tészta sütése hány fokon

Pizza tészta sütése hány fokon? – A tökéletes hőfok nyomában

Ha valaha próbáltunk már otthon pizzát sütni, biztosan szembesültünk azzal a kérdéssel: hány fokon kell sütni a pizza tésztát? Mert egy dolog, hogy begyúrjuk, megkelesztjük és megpakoljuk finomságokkal, de ha rossz hőfokon sütjük, könnyen pórul járhatunk. A pizza tésztája nyers marad, a széle túlsül, az alja meg inkább keksz, mint ropogós pizzaalap.

Ebben a cikkben nemcsak a pontos hőfokot mutatjuk meg, hanem lépésről lépésre végigvezetünk az egész folyamaton is. Mert a jó pizza titka nemcsak az alapanyagokban rejlik – hanem a hőfokban is.

Miért olyan fontos a sütési hőmérséklet?

A pizza tésztája akkor lesz tökéletes, ha kívül ropog, belül levegős és puha. Ehhez pedig az kell, hogy hirtelen, nagyon magas hőmérsékleten süljön meg.

Az igazi nápolyi pizzát fatüzelésű kemencében sütik, akár 450–500°C-on, mindössze 90 másodpercig. De valljuk be, otthon a legtöbbünknek nincs kemencéje. Viszont a háztartási sütőből is kihozhatjuk a legtöbbet, ha tudjuk, hogyan.

Otthoni pizza sütése: milyen fokon érdemes?

Az otthoni sütőnk teljesítménye általában 220 és 280°C között mozog. Ezért azt javasoljuk, hogy a legmagasabb hőfokra állítsuk be, amit a sütőnk tud. Ideális esetben ez 250-270°C.

Ha van légkeveréses funkció, bátran használjuk! Segít egyenletesen eloszlatni a hőt, így a tészta alja is jól átsül.

Ha pedig van sütőkövünk vagy pizzalapunk, még jobb – ezek előmelegítve segítenek elérni azt a ropogós, mégis puha állagot, amit az igazi pizzák tudnak.

Lépésről lépésre: így készítsük el a tökéletes pizzát otthon

1. Előkészületek – alapanyagok, amikre szükség lesz

Hozzávalók a tésztához (2 db 30 cm-es pizzához):

  • 500 g finomliszt (BL 55 vagy pizzaliszt)
  • 325 ml langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss)
  • 1 evőkanál olívaolaj

2. Tészta elkészítése

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk (ha szárítottat használunk, mehet a lisztbe közvetlenül is). Hozzáadjuk a vizet és az olívaolajat, majd kézzel vagy géppel sima, rugalmas tésztává gyúrjuk.

Ezután letakarjuk, és meleg helyen 1–1,5 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.

Ha van időnk, a tésztát akár hűtőben is keleszthetjük 24 órán át – ettől még finomabb, még levegősebb lesz.

3. Sütő előmelegítése

Ez nagyon fontos lépés!
A sütőt legalább 250°C-ra melegítsük elő, lehetőleg alsó-felső sütéssel vagy légkeveréssel.
Ha használunk sütőkövet vagy pizzalapot, azt is tegyük be a sütőbe már az elején, hogy átforrósodjon.

Legalább 30-40 perc előmelegítési idővel számoljunk. Ez hosszúnak tűnhet, de megéri – így tudjuk biztosítani a megfelelő hőmérsékletet a tésztának.

4. Tészta formázása

A megkelt tésztát kettévesszük.
Lisztezett felületen kézzel széthúzogatjuk vagy óvatosan sodrófával kinyújtjuk – de ne nyomjuk ki belőle teljesen a levegőt! Az a jó pizzatészta, amelyik buborékos, könnyed.

Formázzunk belőle kb. 30 cm átmérőjű kört.

5. Feltétek elhelyezése

A pizza alapját kenjük meg egy-két evőkanál paradicsomszósszal (ez lehet házi vagy bolti), majd jöhetnek a kedvenc feltétek.

Fontos: ne pakoljuk túl! A túl sok feltét lehűti a tésztát és megnehezíti az átsülést.

Klasszikus Margherita: paradicsomszósz, mozzarella, bazsalikom
Sonkás-gombás: paradicsom, mozzarella, főtt sonka, gomba
Pikáns: paradicsomszósz, kolbász, lilahagyma, erős paprika

6. Sütés

A sütőt már előmelegítettük – most jöhet az izgalom!

Ha pizzakövön sütjük, lapáttal csúsztassuk rá a tésztát. Ha tepsiben sütjük, akkor előzőleg enyhén lisztezzük vagy sütőpapírral béleljük ki.

Sütési idő: kb. 7–10 perc.
De figyeljük a pizzát: akkor jó, ha a széle megemelkedik, hólyagos lesz, kicsit meg is pirul. Az alja pedig ropogós, de nem égett.

Ha alacsonyabb hőfokon kell sütnünk (pl. csak 220°C), akkor 12–15 perccel is számolnunk kell, de a ropogós állagot nehezebb lesz elérni.

Hasznos tippek a még jobb eredményhez

  • Ha tehetjük, előmelegített vas serpenyőben is süthetjük a pizzát. Tűzálló nyéllel rendelkező serpenyőt tegyünk be a sütőbe, és abba csúsztassuk bele a pizzát. Olyan lesz, mintha kőlapon sütöttük volna.
  • A feltéteket ne víztartalmuk szerint válasszuk – például a friss paradicsom vagy a gomba sok nedvességet ereszt, amitől a tészta elázik.
  • Ha mozzarellát használunk, csöpögtessük le alaposan, mielőtt a pizzára tesszük.
  • A sütés után pár percet pihentessük a pizzát, és csak utána szeleteljük – így szépen vágható lesz, és nem esik szét.

Összefoglalva: hány fokon süssük a pizzát?

Röviden? A legmagasabb hőfokon, amit a sütőnk tud.
Ez ideális esetben 250–270°C, és 7–10 perc alatt tökéletes pizzát kapunk.

Ha alacsonyabb hőfokon sütjük, az is működhet, csak hosszabb ideig kell bent hagynunk, és lehet, hogy nem lesz annyira ropogós.

A lényeg, hogy ne féljünk a forróságtól – a pizza azt szereti!

Összességében

Merjünk kísérletezni!

A pizza egy csodás műfaj. Egyszerű, de rengeteg variációt rejt.
A tökéletes sütési hőfok csak az egyik része az élménynek – de talán a legfontosabb.

Ha egyszer ráérzünk az ideális hőfokra, a házi pizza verhetetlen lesz. És ami a legjobb: saját ízlésünkre formálhatjuk, újra és újra.

Szóval elő a liszttel, mehet a sütő előmelegítés – és indulhat a pizzázás!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Így készül a tökéletes Schär pizza – glutén nélkül is mennyei!

Olasz pizza tészta otthon? Így készítjük el a tökéletes, ropogós alapot, amitől megáll az idő!

Ezért nem veszek többé bolti pizzaszószt – Így készítjük el házilag 20 perc alatt

Be the first to comment on "Hány fokon süssük a pizzát? – A tökéletes tészta titka otthoni sütőben!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*