Villámgyors pizza tészta recept – amikor az éhség nem vár!
Vannak napok, amikor egyszerűen csak enni akarunk egy jó pizzát. Nincs idő dagasztani, keleszteni, órákig pepecselni a tésztával. Ilyenkor jön jól egy gyors, de mégis finom pizza tészta recept. Olyan, amit bárki el tud készíteni otthon, akár hétköznap este is, munka vagy suli után.
Most megmutatjuk, hogyan csináljuk mi. Semmi bonyolult hozzávaló, semmi macera – csak egy működő, bevált recept, amit szívből ajánlunk.
Miért éppen gyors pizza?
A klasszikus pizzatészta legalább 1 órát, de inkább többet pihen, hogy szépen megkeljen. Ez fantasztikus hétvégi projektekhez, de mi van akkor, ha csak 30-40 percünk van?
Mi már kipróbáltunk pár gyors megoldást, és ez a recept lett a kedvencünk. Könnyen nyújtható, nem szárad ki sütés közben, és ha ügyesen bánunk vele, olyan lesz, mintha hosszasan kelesztettük volna.
És igen: ebben a receptben nincs szükség hosszú kelesztésre!
Hozzávalók – kb. 2 közepes méretű pizza tésztához
- 30 dkg finomliszt (BL55 vagy pizzaliszt, ha van kéznél)
- 1 csomag instant élesztő (7 g)
- 1,5 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
Ha nagyobb adagot szeretnénk, egyszerűen duplázzuk meg a mennyiségeket!
Lépésről lépésre – így készül a gyors pizza tészta
1. lépés – Az élesztőt felfuttatjuk (opcionális, de jót tesz)
Bár instant élesztőt használunk, szeretjük egy kis langyos vízzel és cukorral „beindítani”.
Egy kis tálba öntsük a vizet, keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd várjunk 5-10 percet, míg kissé habosodni kezd.
Ez nem kötelező, de jobban működik tőle a tészta.
2. lépés – Jöhetnek a száraz hozzávalók
Egy nagyobb tálba szórjuk bele a lisztet és a sót. Keverjük össze.
3. lépés – Összeállítjuk a tésztát
Öntsük a lisztes keverékhez az élesztős vizet és az olívaolajat is.
Kezdjük el fakanállal, majd kézzel keverni a masszát, míg össze nem áll.
Nem kell hosszasan dagasztani, de ha 2-3 percig gyúrjuk, még jobb lesz az állaga.
4. lépés – Pihentetés (gyorsított módon)
Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és tegyük félre 15-20 percre.
Ez elég arra, hogy egy picit megemelkedjen, de ne kelljen órákat várni.
Ha nagyon sietünk, akár azonnal is használhatjuk, de mi azt javasoljuk, hogy legalább ennyit hagyjuk állni.
Tippek a tökéletes gyors pizzához
- Ha kicsit ropogósabb tésztát szeretnénk, süssük magas hőfokon (250°C-on), lehetőleg előmelegített sütőlapra vagy pizzasütő kőre helyezve.
- Ha lágyabb, kenyérszerű állagot szeretnénk, nyugodtan süssük 220°C-on, 12-15 percig.
- Nyújtáskor ne lisztezzük túl a deszkát, elég egy kevés olaj a kézre és a felületre – így nem szárad ki a tészta.
- Sütőpapírra is nyújthatjuk, és azzal együtt csúsztassuk be a tepsibe. Így sokkal könnyebb dolgunk lesz.
Mit tegyünk rá? – Pár ötlet gyors feltétekhez
Paradicsomos alap:
- Keverjünk össze 3 evőkanál sűrített paradicsomot egy kis olívaolajjal, sóval, oregánóval, fokhagymaporral.
- Megkenjük vele a tésztát, és mehet rá minden, amit szeretünk.
Pillanatok alatt összeállítható feltétek:
- Sonka + kukorica + sajt
- Pepperoni + lilahagyma + csili
- Fokhagymás tejföl + gomba + bacon
- Tonhal + olajbogyó + mozzarella
A lehetőségek száma végtelen. Nézzünk körül a hűtőben, és válogassuk össze, amit otthon találunk!
Mennyi ideig süssük?
A gyors pizzatészta akkor az igazi, ha a széle aranybarna, az alja enyhén ropog, a sajt pedig megolvadt és picit meg is pirult.
200-220°C-on kb. 12-15 perc sütés elég, ha nem túl vastagra nyújtjuk a tésztát.
Ha extra ropogósra vágyunk, 240-250°C is mehet, de ilyenkor 8-10 perc is elég lehet.
Érdemes figyelni az utolsó pár percben, nehogy túlsüljön!
Előre is elkészíthető?
Igen! Ez is nagy előnye ennek a receptnek.
- A tésztát előző este bekeverhetjük, letakarva betehetjük a hűtőbe, és másnap csak elő kell venni, 10 percet pihentetni, majd formázni.
- A kisült pizza újramelegítve is élvezetes, főleg, ha serpenyőben melegítjük vissza lefedve – alul ropog, felül olvadt marad.
Miért szeretjük annyira ezt a receptet?
Mert működik. Mert gyors. És mert szinte mindig van hozzá minden otthon.
Amióta ezt a tésztát használjuk, nem kellett lemondanunk a házi pizzázás élményéről még akkor sem, ha kevés időnk volt.
Ráadásul a gyerekek is imádják, mert ők is segíthetnek az összeállításban, formázásban, feltétek kiválasztásában.
Összességében
Pizza bármikor, stressz nélkül
Ez a gyors pizza tészta recept a hétköznapok hőse lehet. Nem kell hozzá pizzéria, nem kell konyhatündérnek lennünk. Csak egy kis kedv, egy kis liszt – és máris kész a vacsora vagy az esti film mellé való finomság.
Ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan újra elő fogjuk venni.
Süssünk, együnk, élvezzük – pizzázni mindig jó döntés!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így készül a tökéletes Schär pizza – glutén nélkül is mennyei!
Olasz pizza tészta otthon? Így készítjük el a tökéletes, ropogós alapot, amitől megáll az idő!
Ezért nem veszek többé bolti pizzaszószt – Így készítjük el házilag 20 perc alatt
Be the first to comment on "Gyors pizza tészta 30 perc alatt – Amikor az éhség nem vár!"