Könnyű pizzatészta recept – Ahogy mi szeretjük otthon elkészíteni
A pizzát mindenki szereti. De ha már próbáltuk otthon megsütni, valószínűleg szembesültünk azzal, hogy a tészta nem lett olyan, mint a kedvenc pizzériánkban. Kemény, rágós, vagy épp túl vastag lett. Mi is sokáig kísérleteztünk, mire megtaláltuk azt a receptet, ami tényleg bevált: egy könnyű, levegős, mégis rugalmas pizzatésztát eredményez, amit öröm nyújtani és sütni is.
Most ezt osztjuk meg veletek, lépésről lépésre.
Miért pont ez a recept?
Egyszerű. Kevés alapanyag kell hozzá. Nem kell hozzá pizzakemence. És ami a legjobb: nem kell hozzá órákat a konyhában tölteni. Persze, egy kis pihentetési idő kell, de amíg a tészta kel, nyugodtan elintézhetünk más dolgokat.
Ez a recept azoknak is ideális, akik még csak most ismerkednek a házi pizzakészítéssel.
Hozzávalók 2 nagy vagy 4 kisebb pizzához
- 500 g finomliszt (BL55 vagy pizzaliszt, ha van kéznél)
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olívaolaj
- kb. 3 dl langyos víz
Tipp: ha különlegesen ropogós szélű pizzát szeretnénk, használjunk 1/3 rész búzadarával kevert lisztet.
A könnyű pizzatészta elkészítése – Lépésről lépésre
1. lépés: Az élesztő felfuttatása
Egy kisebb tálkába öntsük bele a langyos vizet. Szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk hozzá a friss élesztőt (vagy szórjuk bele a szárítottat). Keverjük össze, és hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szépen felhabzik.
Ha nem habzik fel, az azt jelenti, hogy az élesztő nem aktív. Ilyenkor érdemes új próbát tenni egy másik adaggal.
2. lépés: A száraz hozzávalók összeöntése
Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a sót. Keverjük össze egy fakanállal vagy kézzel, hogy a só egyenletesen eloszoljon.
3. lépés: Az összedolgozás
Öntsük a felfuttatott élesztős vizet a liszthez, adjuk hozzá az olívaolajat is. Kezdjük el összekeverni. Először fakanállal, majd amikor már kezd összeállni, folytassuk kézzel.
Ez a rész kicsit ragacsos lesz, ne ijedjünk meg tőle!
4. lépés: A dagasztás
Ha szeretjük a kézi munkát, akkor gyúrjunk bátran 8-10 percig. Ha van robotgépünk dagasztó karral, használjuk azt – így még könnyebb. A cél, hogy a tészta sima, rugalmas és kissé fényes felületű legyen.
5. lépés: Kelesztés
Formázzunk gombócot a tésztából, majd tegyük vissza a tálba. Fedjük le egy konyharuhával vagy folpackkal, és hagyjuk kelni meleg helyen legalább 1 órát. Duplájára kell nőnie.
Ha sietünk, melegítsük elő a sütőt 50°C-ra, majd kapcsoljuk ki, és tegyük oda kelni a tésztát.
Mikor jó a tészta?
Ha ujjunkkal finoman megnyomjuk, és lassan visszarugózik, akkor tökéletesen megkelt. Ha túl gyorsan visszaugrik, még várjunk egy kicsit. Ha nem ugrik vissza, akkor túl is kelt – de ez még nem a világ vége.
A pizzatészta formázása
A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre. Oszthatjuk ketté vagy négyfelé, attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb pizzákat szeretnénk.
Ezután jön a formázás.
Ne nyújtófával nyújtsuk, hanem a kezünkkel húzogassuk, lapítsuk. Így nem nyomjuk ki belőle a levegőt, és sokkal lazább, levegősebb lesz a végeredmény.
Persze ha még kezdők vagyunk, a nyújtófa sem ördögtől való, csak legyünk óvatosak.
Előmelegített tepsi vagy pizzaforma?
Igen, igen és igen. Ha igazán jó pizzát akarunk, előmelegített tepsire vagy sütőkőre tegyük a tésztát. Ha van pizzakövünk, használjuk. Ha nincs, akkor a legjobb tepsinket előmelegítve is kiváló eredményt kapunk.
A feltét – csak mértékkel!
A pizzatésztánk könnyű, levegős és rugalmas lesz. Nem szabad elnyomni nehéz, túl sok feltéttel. Elég egy vékony réteg házi paradicsomszósz, némi mozzarella és amit még szeretnénk: sonka, gomba, paprika, olívabogyó – de mindegyikből csak egy keveset.
Ne feledjük: a pizzának nem szendvicsnek kell lennie.
Sütés – a kulcslépés
Melegítsük elő a sütőt 230-250°C-ra. Ez fontos! Minél forróbb, annál jobb. Ha van alsó-felső sütés vagy pizza program, használjuk bátran.
Süssük 10-12 percig, vagy amíg a szélek megpirulnak, az alja aranybarna lesz, és a sajt szépen megolvad a tetején.
Ne nyitogassuk közben a sütőt – hagyjuk, hogy dolgozzon a hő.
Tálalás – forrón az igazi!
A friss, ropogós szélű, lágy belsejű pizzát tálaljuk azonnal. Akár friss bazsalikommal, rukkola levelekkel vagy egy kis chili olajjal is megbolondíthatjuk.
És ne felejtsük el: a pizza közös élmény. Tálaljuk szeletekre vágva, osszuk meg a családdal, barátokkal. Mert az otthon sült pizzában benne van a szívünk is.
Extra tippek, ha még jobbak akarunk lenni
- Előző nap is elkészíthetjük a tésztát, ha hűtőben kelesztjük. Így még jobb íze lesz.
- A tészta fagyasztható is. Formázzunk belőle gombócot, fóliázzuk be, és mehet a mélyhűtőbe.
- A feltét alá kenhetünk fokhagymás olajat vagy fűszeres tejfölt – ha egy kis plusz ízre vágyunk.
- A paradicsomszósz lehet házi is: egy doboz darabolt paradicsom, só, cukor, fokhagyma, oregánó, bazsalikom – pár perc alatt kész.
Összességében
Miért érdemes ezt kipróbálni?
Ez a pizzatészta nem igényel különleges hozzávalókat, mégis fantasztikus az állaga. Nem kell hozzá nagy tudás, csak egy kis türelem. És ami a legfontosabb: az élmény, amit egy közös pizzakészítés ad, semmi máshoz nem fogható.
Ne féljünk hibázni. Az első lehet, hogy nem lesz tökéletes – de a másodiknál már élvezni fogjuk a folyamatot is.
És higgye el mindenki: a saját kezünkkel készített, friss pizzának nincs párja.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Felejtsd el a rendelést – készíts igazi pizzatésztát otthon, száraz élesztővel!
Deep Dish Pizza otthon? Igen, és jobb lesz, mint Chicagóban!
A tökéletes pizzatészta titka – Így készítsd el otthon porélesztővel, mint egy profi!
Be the first to comment on "Pizzatészta, ami mindig sikerül – Puha, levegős, és egyszerűen mennyei!"