Keverttésztás pizza – avagy így készítjük mi otthon a legpuhább, legfinomabb pizzát
A pizza világszerte népszerű étel, de van valami egészen különleges abban, amikor saját kezűleg készítjük el a tésztáját. Mi például imádjuk a kevert pizza tésztát – nem kell dagasztani, mégis mennyeien puha lesz, az elkészítése pedig tényleg gyerekjáték.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készítjük el lépésről lépésre.
Mi az a kevert pizza tészta?
A kevert pizza tészta tulajdonképpen egy egyszerű, lágyabb állagú pizzatészta, amit nem gyúrunk, csak simán összekeverünk. Olyan, mint egy sűrű palacsintatészta vagy nokedli alap, de mégis pizzaként működik. Az állaga puhább, picit levegősebb, és ideális azoknak, akik nem akarnak sokat bajlódni a klasszikus dagasztással.
Ez a recept különösen jól jön hétköznap esténként, amikor nincs idő vagy kedv hosszasan nyújtani, dagasztani. Nálunk is gyakran készül, főleg amikor hirtelen ránk tör a pizza utáni vágy.
Mire lesz szükségünk?
Hozzávalók a tésztához (1 nagy gáztepsihez):
- 35 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos víz
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 csomag szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
Alap szószhoz:
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 teáskanál oregánó
- só, bors ízlés szerint
- kevés víz a hígításhoz
Feltét ötletek:
- reszelt sajt (mozzarella, trappista, gouda – amit szeretünk)
- sonka, szalámi, gomba, kukorica, hagyma, paprika – ízlés szerint
- olíva, bazsalikom, jalapeno – extraként
Így készül lépésről lépésre
1. Előkészületek
Először is, készítsük elő az alapanyagokat. Mérjük ki a lisztet, a vizet langyosítsuk meg (nem forróra!), a sütőt pedig még ne kapcsoljuk be, mert a tésztának először kelnie kell.
2. Az élesztő felfuttatása
Egy nagyobb tálba öntsük bele a langyos vizet. Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverjük el, és hagyjuk állni 5-10 percig, míg a tetején habosodni kezd. Ez azt jelenti, hogy dolgozik az élesztő.
Ha friss élesztőt használunk, akkor morzsoljuk bele, és ugyanígy hagyjuk felfutni.
3. A tészta kikeverése
Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztet, a sót és az olajat. Egy fakanállal vagy kézi habverővel keverjük össze az egészet. Nem baj, ha ragadós, sőt! Ennek ilyennek kell lennie.
A cél egy sűrű nokedlihez hasonló állag. Ne ijedjünk meg, ha kicsit nyúlós. Nem kell gyúrni, csak keverni.
4. Kelesztés
Takarjuk le a tálat konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen legalább 40-45 percig. Ha hűvösebb a konyha, akkor mehet egy picit tovább is.
A tészta körülbelül a duplájára nő majd.
5. Közben elkészítjük a szószt
Egy kis tálban keverjük össze a sűrített paradicsomot, a fokhagymát, az oregánót, a sót, a borsot, és annyi vizet, hogy sűrű, kenhető szószt kapjunk. Ne legyen túl híg, mert akkor eláztatja a tésztát.
6. A tepsibe öntés
A megkelt tésztát öntsük bele egy enyhén kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Egy vizes kanál hátával, vagy a kezünkkel szépen oszlassuk el egyenletesen.
Figyeljünk rá, hogy a szélekhez is eljusson. A tészta puha és könnyen formázható, csak ne húzgáljuk túl erősen, mert akkor elszakadhat.
7. Megkenés, feltétek, kreativitás
Kenjük meg a tészta tetejét a paradicsomszósszal. Jöhet rá minden, amit szeretünk: egy adag sajt, aztán sonka, zöldségek, még egy kis sajt a tetejére. Ha szeretnénk, szórhatunk rá friss bazsalikomot vagy chilipelyhet is.
Ez az a rész, ahol igazán szabadjára engedhetjük a fantáziánkat.
8. Sütés
A sütőt melegítsük elő 200-220 °C-ra (alsó-felső sütés, nem légkeverés). A pizzát toljuk be az alsó rácsra, és süssük 20-25 percig, míg a széle aranybarna nem lesz, a sajt pedig szépen ráolvad.
Ha ropogósabbra szeretnénk, süssük kicsit tovább. Ha inkább puhább a cél, 20 perc után már kivehetjük.
Tippjeink a tökéletes végeredményhez
- Ha van egy kis extra időnk, hagyjuk még kelni a tésztát a tepsiben is 10 percig, mielőtt megkenjük.
- A tésztába keverhetünk egy kis szárított bazsalikomot vagy fokhagymaport is, ha fűszeresebb ízre vágyunk.
- Ha több tepsit készítünk, duplázzuk vagy triplázzuk meg a mennyiségeket, a keverésnél sem lesz gond.
Miért szeretjük annyira ezt a receptet?
Egyszerű.
Nem kell hozzá dagasztógép.
Nem kell profi konyha.
És még csak lisztes pult sem.
Tényleg csak egy nagy tál, egy fakanál és pár hozzávaló. Mégis olyan pizzát kapunk, ami után megnyaljuk mind a tíz ujjunkat.
Változatok, amiket mi is szívesen készítünk
Mini pizzák: Muffin formában is működik a kevert tészta! Kis adagok, gyorsan elkészülnek, gyerekzsúrokra szuper.
Fokhagymás-krémes alap: Paradicsomszósz helyett használhatunk tejfölt, reszelt fokhagymával és borssal kikeverve. Fenséges és különleges.
Vegán verzió: A sajt helyett növényi alternatívát használunk, a feltéteket pedig zöldségekkel variáljuk.
Összességében
A kevert pizza tészta igazi életmentő recept. Nincs vele sok gond, mégis finom, laktató és könnyen variálható. Ha egyszer kipróbáljuk, biztosan beépül a heti repertoárba.
Nálunk ez lett a „gyorsan valami finomat” kategória királya.
Ha szeretitek a pizzát, de nem akartok órákat a konyhában állni, ez a recept nektek szól.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Felejtsd el a rendelést – készíts igazi pizzatésztát otthon, száraz élesztővel!
Deep Dish Pizza otthon? Igen, és jobb lesz, mint Chicagóban!
A tökéletes pizzatészta titka – Így készítsd el otthon porélesztővel, mint egy profi!
Be the first to comment on "Pofonegyszerű, mégis isteni: így készül a kevert pizzatészta dagasztás nélkül!"