Villámgyors pizzatészta 30 perc alatt – Olasz ízek otthon, stressz nélkül

Gyors egyszerű pizzatészta
Gyors egyszerű pizzatészta

Gyors, egyszerű pizzatészta recept – amikor hirtelen megkívánjuk az olasz életérzést

Van az úgy, hogy ránk tör a vágy egy jó, ropogós, de puha pizzatésztára, és nem akarunk órákat várni a kelesztésre. Na, ilyenkor jön jól ez a gyors és egyszerű pizzatészta recept, amit most veletek is megosztunk. Nem kell hozzá se bonyolult konyhai tudás, se ritka hozzávalók. Csak egy kis lelkesedés és pár alapszerszám a konyhából.

A legjobb pedig az benne, hogy kevesebb mint 30 perc alatt már tehetjük is be a sütőbe. Igen, tényleg ilyen gyors!

Miért épp ez a recept?

Több pizzatésztát is kipróbáltunk már. Voltak olyanok, amik órákig keltek, és olyanok is, amik túl bonyolultak voltak egy átlagos hétköznap estére. De ez a recept minden szempontból nyerő.

  • Gyors (nincs hosszas kelesztés).
  • Egyszerű (alap hozzávalók, semmi hókuszpókusz).
  • Finom (kívül ropogós, belül puha).
  • Bármilyen feltéttel jól működik.

Hozzávalók 2 közepes pizzához

A következő mennyiségből két normál méretű, vékonyabb pizzát készíthetünk – vagy egy nagyobbat, ha vastagabb tésztát szeretnénk.

  • 300 g finomliszt (BL55 vagy pizzaliszt)
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj (de sima napraforgóolajjal is működik)
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő (7 g)
  • 180 ml langyos víz

+ opcionálisan:

  • kevés fokhagymapor vagy oregánó a tésztába keverve, ha szeretjük az extra ízeket

Eszközök, amikre szükségünk lesz

Semmi különleges! Az alábbiak elégségesek a tökéletes eredményhez:

  • keverőtál
  • mérőeszközök (vagy szemre is mehet, ha rutinosabbak vagyunk)
  • kézi habverő vagy fakanál
  • sodrófa (de kézzel is ellapíthatjuk a tésztát)
  • sütőpapír
  • sütő

Lépésről lépésre – így készül a gyors pizzatészta

1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat

Egy nagy keverőtálban keverjük el a lisztet, az instant élesztőt, a sót és a cukrot. Használjunk egy fakanalat vagy egyszerűen a kezünket.

Ez az alap. Ha valami extrábbat szeretnénk, itt keverhetünk bele oregánót, bazsalikomot vagy fokhagymaport is. Ettől illatosabb lesz már maga a tészta is.

2. Jöhet az olaj és a víz

Adjuk hozzá az olívaolajat és fokozatosan a langyos vizet. Nem kell egyszerre beleborítani, inkább apránként adjuk hozzá, közben folyamatosan keverjük.

Először ragacsos lesz, de ne aggódjunk. Ahogy gyúrni kezdjük, szépen összeáll.

3. Gyúrjunk, de tényleg csak pár percig

Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk nagyjából 5-6 percig. Amikor már sima, rugalmas a tapintása, akkor jó. Ha túl ragacsos, szórjunk rá még egy kevés lisztet.

De figyelem, ne vigyük túlzásba! Ha túl sok lisztet gyúrunk bele, kemény lehet a végeredmény.

4. Pihentetés – de csak röviden

Tegyük vissza a tésztát a tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával vagy folpackkal, és pihentessük 10-15 percig. Ez nem a klasszikus többórás kelesztés, csak egy kis „pihenő” a tésztának, amitől kezelhetőbb lesz.

Addig előkészíthetjük a feltéteket és előmelegíthetjük a sütőt 230-250 °C-ra (alsó-felső sütésen vagy pizzasütő funkción, ha van).

5. Formázzuk meg a pizzalapokat

A tésztát osszuk két részre (ha két pizzát készítünk), és nyújtsuk ki lisztezett felületen a kívánt méretre. Nem kell körzővel dolgozni, a szabálytalan forma is szuper otthonos.

Sütőpapíros tepsire helyezzük, és mehet is rá a szósz és a feltét.

Feltétötletek – gyors, finom, mindenki megtalálja a kedvencét

Itt aztán szabad a vásár! Mi is szoktunk variálni attól függően, mi van éppen otthon.

Klasszikus Margherita:

  • paradicsomszósz
  • mozzarella
  • friss bazsalikom

Szalámis vagy sonkás:

  • paradicsomszósz
  • sonka vagy szalámi
  • sajt
  • lilahagyma

Zöldséges változat:

  • tejfölös alap
  • cukkini, paprika, gomba
  • feta vagy mozzarella

Extrább ízek:

  • barbecue szósz
  • csirkemell darabok
  • kukorica
  • cheddar

Egyszerűen kenjük meg a pizzalapot, szórjuk rá a hozzávalókat, és mehet is a sütőbe!

6. Sütés – figyeljünk rá, mert gyorsan elkészül

A forró sütőben 8-12 perc alatt készre sül a pizzánk. Figyeljük a szélét: amikor aranybarnára pirul, és az alja is szépen átsült, kész is vagyunk.

Ha szeretjük ropogósabban, még 1-2 perc plusz sütés nem árt neki. Ha viszont vastagabb tésztát készítettünk, akkor lehet, hogy 15 percig is bent kell hagynunk.

Tálalás – ahogy mi szeretjük

Frissen a sütőből kivéve érdemes pár percet pihentetni, hogy ne égesse meg a szánkat az első falat. Aztán jöhet a szeletelés, és indulhat a falatozás!

Egy kis extra olívaolaj vagy chiliolaj a tetejére – mennyei.

Tipp: Ha előre akarunk dolgozni

Ez a tészta ugyan gyors, de ha még ennél is gyorsabb megoldásra vágyunk a jövőben, le is fagyaszthatjuk a nyers tésztát. Egyszerűen formázzunk belőle kis gombócokat, csomagoljuk be fóliába, és tegyük fagyasztóba. Felhasználás előtt egy órával vegyük ki, szobahőmérsékleten kienged, és már formázhatjuk is.

Összességében

Miért érdemes ezt a receptet elmenteni?

Ez az a pizzatészta, amit tényleg bármikor össze tudunk dobni, akár egy hosszú nap után is. Nem igényel semmilyen extra tudást, mégis olyan, mintha pizzériából hoztuk volna.

Költséghatékony, gyors, és ami a legfontosabb: teljesen személyre szabható. És hát valljuk be, kevés dolog esik jobban, mint egy frissen sült, saját készítésű pizza.

Próbáljátok ki, és írjátok meg, milyen feltétekkel készítettétek!

Nálatok mi a tuti kombináció?

Ha tetszett a recept, ne felejtsetek el visszatérni – hamarosan jövünk még több gyors és laktató kedvenccel!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pizzamester otthon: Így süss tökéletes, ropogós pizzatésztát egyszerűen!

Házilag is elkészítheted a Pizza Hut legendás pizzáját – Így lesz tökéletes!

Tejfölös pizzaszósz: A krémes titok, amitől a házi pizzád verhetetlen lesz!

Be the first to comment on "Villámgyors pizzatészta 30 perc alatt – Olasz ízek otthon, stressz nélkül"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*