Brokkolis pizza recept – így lesz belőle igazi családi kedvenc
Ha eddig azt hittük, hogy a brokkoli nem való pizzára, akkor ez a recept garantáltan megváltoztatja a véleményünket. Egy kis kreativitással és a megfelelő hozzávalókkal olyan ízkavalkádot varázsolhatunk az asztalra, hogy még a zöldségeket nem kedvelők is repetát kérnek majd. Ráadásul egyszerű, gyorsan elkészíthető, és bőven van benne lehetőség a variálásra is.
Most megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el otthon ezt a különleges brokkolis pizzát, amely amellett, hogy egészségesebb a hagyományos változatoknál, még elképesztően finom is!
Miért jó választás a brokkolis pizza?
A brokkoli nemcsak szuper egészséges – tele van vitaminnal, rosttal és antioxidánsokkal –, hanem kiválóan illik a sajtos, fűszeres pizzás ízvilághoz is.
Nem kell vegetáriánusnak lennünk ahhoz, hogy élvezzük: remek alternatíva, ha valami könnyedebb, zöldséges pizzára vágyunk. Ráadásul a brokkoli a sütés során kissé megpirul, amitől egészen különleges, diós aromát kap.
És még egy fontos szempont: a gyerekek is jobban elfogadják, ha a brokkoli nem főzelék formájában kerül eléjük, hanem egy ropogós pizzán!
Hozzávalók egy nagy tepsi pizzához
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos víz
- 1/2 kocka friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
- 1 teáskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
A feltéthez:
- 20-25 dkg brokkoli
- 15 dkg reszelt trappista vagy mozzarella sajt
- 1 kis fej lilahagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál tejföl vagy mascarpone (opcionális, krémes alaphoz)
- só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint
- kevés olívaolaj a sütéshez
Ez az alaprecept bőven variálható: kerülhet rá feta, sonka, kukorica, akár egy kis füstölt sajt is. De most maradjunk a zöldséges változatnál.
A tészta elkészítése
- Egy kis tálba öntsük bele a langyos vizet. Morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk 10 percig pihenni, míg felfut.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is.
- Kezdjük el összegyúrni. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet vagy lisztet, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk.
- Gyúrjuk át alaposan (legalább 8-10 percig), majd letakarva kelesszük 40-50 percig meleg helyen.
Közben van időnk elkészíteni a feltétet.
A brokkolis feltét előkészítése
- A brokkolit szedjük rózsáira, és lobogó sós vízben blansírozzuk 2-3 percig. Nem kell teljesen megfőzni – épp csak annyira, hogy kicsit megpuhuljon.
- Szűrjük le, és hideg vízbe öblítsük át, így megőrzi szép zöld színét. Hagyjuk lecsepegni, vagy töröljük le konyhai papírral.
- A lilahagymát vágjuk vékony karikákra, a fokhagymát pedig aprítsuk finomra vagy reszeljük le.
- Ha krémesebb pizzát szeretnénk, akkor keverjük össze a tejfölt egy kis sóval, borssal, fokhagymával és némi oregánóval. Ez lesz az alap.
Ez a fokhagymás tejfölös alap nagyon jól harmonizál a brokkolival – próbáljuk ki bátran!
A pizza összeállítása
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (alsó-felső sütésen vagy légkeveréses módban).
- Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a megkelt tésztát a kívánt méretűre. Ha vékony tésztát szeretnénk, akkor lapítsuk ki jó alaposan, ha vastagabbat, akkor hagyjuk kissé magasabbra.
- Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kenjük meg a tésztát tejfölös alappal (vagy paradicsomszósszal, ha inkább klasszikus ízeket kedvelünk).
- Szórjuk rá a reszelt sajtot – egy részét érdemes alulra tenni, hogy szépen beleolvadjon a tésztába.
- Rendezzük el a brokkolirózsákat a tetején.
- Jöhet rá a lilahagyma, fokhagyma, egy csipet só, bors, oregánó és bazsalikom. Végül locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.
- Szórjuk rá a maradék sajtot, hogy szép, pirult kérget kapjon.
Sütés és tálalás
Tegyük a pizzát az előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a sajt aranybarnára sül, a tészta pedig szép ropogós lesz a szélein.
Ha szeretjük, az utolsó pár percben rászórhatunk egy kevés parmezánt is – ettől még gazdagabb lesz az íze.
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
Kínálhatunk mellé friss rukkolát, egy könnyű zöldsalátát vagy akár egy pohár száraz fehérbort is. De őszintén: ez a pizza önmagában is tökéletes!
Tippek a tökéletes brokkolis pizzához
- Ne főzzük túl a brokkolit! A blansírozás épp elég – különben szétesik a sütőben.
- Sütőkő vagy pizzalap? Ha van otthon pizzakövünk, használjuk bátran – így lesz igazán ropogós az alja.
- Ne spóroljunk a fűszerekkel! A brokkoli önmagában visszafogott ízű, de a fokhagyma, az oregánó és a sajt együtt igazi pizzaparadicsommá varázsolja.
- Tésztát előre is készíthetünk. Ha sietünk, a tésztát előző este is begyúrhatjuk, és a hűtőben pihentethetjük másnapig.
Variációk, ha kísérleteznénk
- Sajtokkal variálva: Próbáljuk ki füstölt sajttal, fetával, vagy reszelt gouda-val.
- Húsimádóknak: Mehet rá egy kis csirkemell, füstölt sonka vagy bacon – a brokkoli mellé nagyon jól illik.
- Vegetáriánus különlegesség: Adjunk hozzá pirított gombát, grillezett cukkinit vagy egy kevés póréhagymát.
Összességében
Egy recept, amire mindig visszatérünk…
Ez a brokkolis pizza nálunk már többszörös visszatérő vendég lett a hétvégi vacsorákon. Könnyű elkészíteni, a hozzávalók szinte mindig vannak otthon, és nem kell órákat a konyhában töltenünk vele.
Ha szeretnénk egy egészségesebb, mégis isteni finom alternatívát a hagyományos pizzák helyett, ez a recept tökéletes választás lesz.
Akár a klasszikus változatot készítitek el, akár saját ízlésetek szerint variáljátok, egy biztos: ezzel a brokkolis pizzával nem lehet melléfogni.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Egészséges, laktató, isteni – ilyen a túrós zabos pizza
Villámgyors pizzatészta 30 perc alatt – Olasz ízek otthon, stressz nélkül
Lahmacun, a török pizza, amitől eldobod a kanalat – Recept lépésről lépésre
Be the first to comment on "Brokkolis pizza, ami leveri a húsos változatot is – próbáld ki, és függő leszel!"