Brokkolis pizza, ami leveri a húsos változatot is – próbáld ki, és függő leszel!

Brokkolis pizza recept
Brokkolis pizza recept

Brokkolis pizza recept – így lesz belőle igazi családi kedvenc

Ha eddig azt hittük, hogy a brokkoli nem való pizzára, akkor ez a recept garantáltan megváltoztatja a véleményünket. Egy kis kreativitással és a megfelelő hozzávalókkal olyan ízkavalkádot varázsolhatunk az asztalra, hogy még a zöldségeket nem kedvelők is repetát kérnek majd. Ráadásul egyszerű, gyorsan elkészíthető, és bőven van benne lehetőség a variálásra is.

Most megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el otthon ezt a különleges brokkolis pizzát, amely amellett, hogy egészségesebb a hagyományos változatoknál, még elképesztően finom is!

Miért jó választás a brokkolis pizza?

A brokkoli nemcsak szuper egészséges – tele van vitaminnal, rosttal és antioxidánsokkal –, hanem kiválóan illik a sajtos, fűszeres pizzás ízvilághoz is.

Nem kell vegetáriánusnak lennünk ahhoz, hogy élvezzük: remek alternatíva, ha valami könnyedebb, zöldséges pizzára vágyunk. Ráadásul a brokkoli a sütés során kissé megpirul, amitől egészen különleges, diós aromát kap.

És még egy fontos szempont: a gyerekek is jobban elfogadják, ha a brokkoli nem főzelék formájában kerül eléjük, hanem egy ropogós pizzán!

Hozzávalók egy nagy tepsi pizzához

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1/2 kocka friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

  • 20-25 dkg brokkoli
  • 15 dkg reszelt trappista vagy mozzarella sajt
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál tejföl vagy mascarpone (opcionális, krémes alaphoz)
  • só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint
  • kevés olívaolaj a sütéshez

Ez az alaprecept bőven variálható: kerülhet rá feta, sonka, kukorica, akár egy kis füstölt sajt is. De most maradjunk a zöldséges változatnál.

A tészta elkészítése

  1. Egy kis tálba öntsük bele a langyos vizet. Morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk 10 percig pihenni, míg felfut.
  2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is.
  3. Kezdjük el összegyúrni. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet vagy lisztet, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk.
  4. Gyúrjuk át alaposan (legalább 8-10 percig), majd letakarva kelesszük 40-50 percig meleg helyen.

Közben van időnk elkészíteni a feltétet.

A brokkolis feltét előkészítése

  1. A brokkolit szedjük rózsáira, és lobogó sós vízben blansírozzuk 2-3 percig. Nem kell teljesen megfőzni – épp csak annyira, hogy kicsit megpuhuljon.
  2. Szűrjük le, és hideg vízbe öblítsük át, így megőrzi szép zöld színét. Hagyjuk lecsepegni, vagy töröljük le konyhai papírral.
  3. A lilahagymát vágjuk vékony karikákra, a fokhagymát pedig aprítsuk finomra vagy reszeljük le.
  4. Ha krémesebb pizzát szeretnénk, akkor keverjük össze a tejfölt egy kis sóval, borssal, fokhagymával és némi oregánóval. Ez lesz az alap.

Ez a fokhagymás tejfölös alap nagyon jól harmonizál a brokkolival – próbáljuk ki bátran!

A pizza összeállítása

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (alsó-felső sütésen vagy légkeveréses módban).
  2. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a megkelt tésztát a kívánt méretűre. Ha vékony tésztát szeretnénk, akkor lapítsuk ki jó alaposan, ha vastagabbat, akkor hagyjuk kissé magasabbra.
  3. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  4. Kenjük meg a tésztát tejfölös alappal (vagy paradicsomszósszal, ha inkább klasszikus ízeket kedvelünk).
  5. Szórjuk rá a reszelt sajtot – egy részét érdemes alulra tenni, hogy szépen beleolvadjon a tésztába.
  6. Rendezzük el a brokkolirózsákat a tetején.
  7. Jöhet rá a lilahagyma, fokhagyma, egy csipet só, bors, oregánó és bazsalikom. Végül locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.
  8. Szórjuk rá a maradék sajtot, hogy szép, pirult kérget kapjon.

Sütés és tálalás

Tegyük a pizzát az előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a sajt aranybarnára sül, a tészta pedig szép ropogós lesz a szélein.

Ha szeretjük, az utolsó pár percben rászórhatunk egy kevés parmezánt is – ettől még gazdagabb lesz az íze.

Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Kínálhatunk mellé friss rukkolát, egy könnyű zöldsalátát vagy akár egy pohár száraz fehérbort is. De őszintén: ez a pizza önmagában is tökéletes!

Tippek a tökéletes brokkolis pizzához

  • Ne főzzük túl a brokkolit! A blansírozás épp elég – különben szétesik a sütőben.
  • Sütőkő vagy pizzalap? Ha van otthon pizzakövünk, használjuk bátran – így lesz igazán ropogós az alja.
  • Ne spóroljunk a fűszerekkel! A brokkoli önmagában visszafogott ízű, de a fokhagyma, az oregánó és a sajt együtt igazi pizzaparadicsommá varázsolja.
  • Tésztát előre is készíthetünk. Ha sietünk, a tésztát előző este is begyúrhatjuk, és a hűtőben pihentethetjük másnapig.

Variációk, ha kísérleteznénk

  • Sajtokkal variálva: Próbáljuk ki füstölt sajttal, fetával, vagy reszelt gouda-val.
  • Húsimádóknak: Mehet rá egy kis csirkemell, füstölt sonka vagy bacon – a brokkoli mellé nagyon jól illik.
  • Vegetáriánus különlegesség: Adjunk hozzá pirított gombát, grillezett cukkinit vagy egy kevés póréhagymát.

Összességében

Egy recept, amire mindig visszatérünk…

Ez a brokkolis pizza nálunk már többszörös visszatérő vendég lett a hétvégi vacsorákon. Könnyű elkészíteni, a hozzávalók szinte mindig vannak otthon, és nem kell órákat a konyhában töltenünk vele.

Ha szeretnénk egy egészségesebb, mégis isteni finom alternatívát a hagyományos pizzák helyett, ez a recept tökéletes választás lesz.

Akár a klasszikus változatot készítitek el, akár saját ízlésetek szerint variáljátok, egy biztos: ezzel a brokkolis pizzával nem lehet melléfogni.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Egészséges, laktató, isteni – ilyen a túrós zabos pizza

Villámgyors pizzatészta 30 perc alatt – Olasz ízek otthon, stressz nélkül

Lahmacun, a török pizza, amitől eldobod a kanalat – Recept lépésről lépésre

Be the first to comment on "Brokkolis pizza, ami leveri a húsos változatot is – próbáld ki, és függő leszel!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*