Ananász a pizzán? Igen, és imádni fogjuk! – Lépésről lépésre recept, amit kár lenne kihagyni

Ananászos pizza recept
Ananászos pizza recept

Ananászos pizza recept – merjünk édeset tenni a sósra!

Az ananászos pizza igazi megosztó étel. Vannak, akik imádják. Mások már a gondolatától is megrémülnek. Mi viszont hiszünk abban, hogy a konyhában a bátorság legalább olyan fontos, mint a jó alapanyagok. Ezért most együtt elkészítjük ezt az izgalmas, édes-sós ízkombinációt, amit garantáltan nem felejtünk el egyhamar.

És ki tudja? Talán azok is megszeretik, akik eddig húzták a szájukat rá.

Mi kell az ananászos pizzához?

Mielőtt belevágunk a tésztagyúrásba, nézzük meg, mire lesz szükségünk. A mennyiségek egy nagy tepsinyi pizzához elegendők, ami kb. 3-4 éhes embernek bőven elég. Ha többen vagyunk, nyugodtan duplázzuk meg az adagokat.

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt (BL 55)
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
  • 2 dl langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a szószhoz:

  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 dl passzírozott paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • só, bors ízlés szerint

A feltéthez:

  • 20 dkg reszelt mozzarella
  • 10-12 szelet sonka (főtt vagy füstölt)
  • 1 kis doboz konzerv ananász (karikás vagy kockázott)
  • opcionálisan: lilahagyma, kukorica, extra sajt

A tészta elkészítése

Ez az alap. Ha jól sikerül, minden más már csak ráadás.

  1. Egy kis tálban keverjük össze a langyos vizet, a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni 8-10 percig, amíg felfut, vagyis habosodni kezd a teteje. Ez a jel, hogy dolgozik az élesztő.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, majd öntsük bele az élesztős keveréket és az olívaolajat is.
  3. Kezdjük el kézzel vagy géppel összedolgozni. Először csak lazán keverjük össze, majd gyúrjuk 10 percig, amíg egy ruganyos, sima tésztát kapunk.
  4. Letakarva, langyos helyen kelesszük 1 órán át. A tésztának a duplájára kell nőnie. Ha hideg van a konyhában, tegyük a sütőbe 30 fokon, enyhén nyitott ajtó mellett.

Közben készítsük el a pizzaszószt

Amíg kel a tészta, van időnk összedobni egy házi pizzaszószt, ami ezerszer finomabb, mint a bolti.

  1. Egy kisebb serpenyőben forrósítsunk fel egy kis olívaolajat.
  2. Nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, majd pár másodpercig pirítsuk.
  3. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a passzírozott paradicsomot.
  4. Fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, és főzzük össze pár perc alatt.

Kóstoljuk meg. Ha túl savasnak érezzük, egy csipet cukor segíthet kiegyensúlyozni az ízeket.

A feltétek előkészítése

Most jön az izgalmas rész. Itt már látjuk, mit is fogunk enni.

  1. A sonkát csíkozzuk vagy daraboljuk ízlés szerint. Aki szereti a füstös ízt, válasszon füstölt sonkát.
  2. Az ananászt szűrjük le, ha konzervből dolgozunk. A levét ne dobjuk ki – egy kis konyhai koktélhoz még jó lehet! A karikákat vágjuk kisebb darabokra, hogy minden falatra jusson belőle.
  3. A sajtot reszeljük le, ha nem reszelt formában vásároltuk.
  4. Ha szeretnénk, készítsünk elő extra feltéteket is – a lilahagyma finom kontrasztot ad az édességnek.

A pizza összeállítása

Na most kezd izgalmassá válni a dolog!

  1. Melegítsük elő a sütőt 220–230 °C-ra. Ha van pizzakövünk, azt is melegítsük elő legalább 20 percig.
  2. A megkelt tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen. Ha a tepsibe dolgozunk, akkor formázzuk a tésztaformára illő méretre.
  3. Kenjük meg a tésztát a házi szószunkkal. Ne sajnáljuk – ez adja az íz gerincét.
  4. Szórjuk meg bőségesen sajttal, majd jöhet a sonka, az ananász és az extra feltétek.
  5. A tetejére tehetünk még egy kis sajtot – ha már lúd, legyen kövér!

Sütés – a döntő pillanat

Tegyük be a pizzát a forró sütőbe, és süssük 12-15 percig. Akkor jó, amikor a sajt szépen ráolvad, a szélek pedig enyhén megpirulnak.

Ha valaki ropogósabb tésztát szeret, sütheti tovább 2-3 perccel, de figyeljünk rá, nehogy megégjen.

Tálalás és tipp a tálaláshoz

Frissen, forrón a legjobb. Mi szeretünk hozzá friss rukkolát kínálni, ami kicsit ellensúlyozza az édességet. Egy pár csepp balzsamecet a tetején? Isteni!

Ha szeretnénk, akár chiliolajjal is megbolondíthatjuk – az édes és csípős együtt szinte robban a szájban.

Extra tipp: Ananászt frissen is használhatunk

Nem muszáj konzervből dolgoznunk. Egy friss, érett ananászt meghámozva, felszeletelve sokkal intenzívebb ízt ad. Igaz, picit több munka, de megéri!

Változatok, ha szeretnénk kísérletezni

Az ananászos pizza nem csak egyféleképpen létezhet. Íme néhány alternatíva, amit bátran kipróbálhatunk:

  • BBQ szószos alap: a paradicsomszósz helyett használjunk BBQ szószt, füstölt sajttal és baconnel.
  • Csirkehúsos változat: sonka helyett grillcsirkét is tehetünk rá, kiváló ízpárosítás.
  • Vegetáriánus verzió: sonka helyett sült paprika, kukorica, hagyma – és természetesen ananász.
  • Extra sajtokkal: a mozzarella mellé tegyünk füstölt sajtot vagy cheddar sajtot, hogy még intenzívebb legyen.

Megosztó, de fantasztikus – mi szeretjük!

Sokan vitatják, hogy az ananásznak helye van-e a pizzán. Mi azt mondjuk: ha egyszer kipróbáljuk egy jól elkészített, házi ananászos pizzán, utána már nem lesz kérdés.

Ez az étel nem csupán finom, hanem egy kicsit játékos is. A gyerekek imádják, a felnőttek meglepődnek, és a vendégek biztosan emlékezni fognak rá.

Összességében

Mi a titka egy jó ananászos pizzának?

Egyszerű: egy jó tészta, egy finom szósz, és a bátorság, hogy új ízeket próbáljunk ki. A többi már csak hab a tortán – vagy inkább sajt a pizzán!

Próbáljuk ki együtt, és osszuk meg az élményt a családdal, barátokkal. Lehet, hogy ez lesz az új kedvencünk!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pillanatok alatt tökéletes pizza: Kelesztés nélküli tészta, ami mindenkit lenyűgöz!

Tüzes chili pizza házilag – A csípős élvezet, amit nem fogsz elfelejteni!

Biga: Az autentikus olasz pizza titkos fegyvere – Próbáld ki otthon!

Be the first to comment on "Ananász a pizzán? Igen, és imádni fogjuk! – Lépésről lépésre recept, amit kár lenne kihagyni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*