Így készül a tökéletes, finom pizza otthon – Lépésről lépésre!
Nincs is jobb, mint amikor otthon sül ki egy illatos, ropogós szélű pizza, amit saját kezűleg készítünk el. Igen, jól halljátok: pizza otthon! Nem kell hozzá pizzakemence, sem speciális eszközök. Csak egy kis odafigyelés, némi türelem és persze szeretet.
Ebben a cikkben megmutatjuk nektek, hogyan készül a klasszikus, finom olasz pizza otthoni körülmények között.
Mi kell a tökéletes pizzához? – Az alapanyagok
A pizza lelke a tészta, a szíve pedig a feltét. Mindkettőre érdemes odafigyelni, de nem bonyolult dolog.
Hozzávalók a pizzatésztához (4 közepes méretű pizzához):
- 500 g finomliszt (BL55 vagy pizzaliszt)
- 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 300 ml langyos víz
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
A klasszikus feltétekhez:
- 300 g mozzarella sajt (lehetőleg friss)
- Friss bazsalikom levelek
- Extra olívaolaj csepegtetéshez
És persze, mehet rá bármi, amit szeretünk: sonka, gomba, kukorica, szalámi, rukkola, paprika – itt tényleg csak a fantázia szab határt.
Pizzatészta készítése – Az alap, ami mindent meghatároz
Ez a rész nem bonyolult, de kulcsfontosságú.
1. lépés: Az élesztő felfuttatása
Egy kis tálban keverjük el a langyos vizet a cukorral. Szórjuk bele az élesztőt, majd várjunk kb. 5-10 percet, amíg szépen felfut. Ha habos, jó úton járunk!
2. lépés: Tészta összeállítása
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Jöhet az olívaolaj, majd az élesztős víz. Kezdjük el kézzel vagy géppel dagasztani.
Fontos: a tészta eleinte ragadni fog, de ne adjuk fel! Dagasztás közben szépen összeáll.
3. lépés: A dagasztás titka
Legalább 8-10 percig dagasszuk. Akkor jó, ha a tészta sima, rugalmas és elválik az edény falától.
4. lépés: Kelesztés
Formázzunk gombócot a tésztából. Egy tiszta tálat kenjünk ki vékonyan olívaolajjal, tegyük bele a tésztát, majd takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Meleg helyen kelesszük 1-1,5 órát, amíg a duplájára nő.
Gyors, házi pizzaszósz – Elronthatatlan recept
Ez tényleg percek alatt kész van.
1. lépés: Paradicsom alap
A hámozott paradicsomot öntsük egy tálba, és villával vagy kézzel törjük össze.
2. lépés: Ízesítés
Egy serpenyőben hevítsünk egy evőkanál olívaolajat. Dobjuk rá a finomra vágott fokhagymát, picit pirítsuk meg (csak addig, amíg illatozni kezd, ne égjen meg!).
Jöhet rá az összetört paradicsom, az oregánó, a bazsalikom, egy csipet só és bors.
3. lépés: Rövid főzés
Keverjük el, majd közepes lángon főzzük 10-15 percig, amíg kicsit besűrűsödik.
Ennyi! Már kész is a tökéletes pizzaszósz.
A pizza összeállítása – Jöhet a kreativitás!
1. lépés: A tészta formázása
A megkelt tésztát osszuk négy egyenlő részre.
Lisztezzük meg a munkalapot, és nyújtsuk ki a tésztát kb. 28-30 cm átmérőjű, vékony körre. Ha bátrak vagyunk, próbálkozhatunk kézzel húzogatni, forgatni – ahogy az olaszok csinálják!
Fontos: a széle maradhat kicsit vastagabb, ettől lesz gyönyörű ropogós pereme.
2. lépés: Szószozás
Tegyünk a tésztára 2-3 evőkanál pizzaszószt, majd egyenletesen kenjük el.
3. lépés: Sajtozás
Tépjünk darabokra friss mozzarellát, és szórjuk a tetejére.
4. lépés: Feltétek jöhetnek!
Ízlés szerint tehetünk rá sonkát, gombát, szalámit, olívabogyót, kukoricát – amit szeretünk. Fontos, hogy ne pakoljuk túl, mert akkor nem lesz ropogós!
Sütés – Az igazi varázslat
1. lépés: A sütő előkészítése
Melegítsük elő a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra, ez általában 230-250 °C (légkeverés nélkül még jobb). Ha van pizzakövünk vagy vastag sütőlemezünk, tegyük be előmelegíteni!
2. lépés: Sütés
A pizzát sütőpapírral tegyük a forró tepsire vagy a pizzakőre.
Süssük 7-10 percig, amíg a széle aranybarna, a sajt pedig szépen megolvad és picit buborékos lesz.
3. lépés: Befejezés
Sütés után csepegtessünk rá pár csepp olívaolajat, és díszítsük friss bazsalikommal.
Tippek, trükkök, amiket érdemes megfogadni
- A jó pizzatészta titka az idő. Ha van rá lehetőségünk, hagyjuk a tésztát hűtőben keleszteni 24 órán át. Még finomabb, rugalmasabb lesz!
- A mozzarella akkor a legjobb, ha friss és vizes. Érdemes sütés előtt papírtörlővel picit leitattatni.
- Ha nincs pizzakövünk, fordítsuk meg a tepsit, és azon süssük. Így a forró fém közvetlenül érintkezik a tésztával, és ropogósabb lesz.
- A paradicsomszószt előre is elkészíthetjük, akár nagyobb adagban is, és lefagyaszthatjuk.
Pizza variációk – Ha kipróbálnátok mást is
- Margherita: Szósz, mozzarella, bazsalikom – az egyszerűség gyönyörűsége.
- Prosciutto e Funghi: Sonka és gomba klasszikus kombinációja.
- Diavola: Csípős szalámi, extra pikáns.
- Quattro Formaggi: Négyféle sajt – mozzarella, gorgonzola, parmezán, és egy keményebb sajt (például pecorino vagy edami).
- Vegetariana: Grillezett padlizsán, cukkini, paprika, olívabogyó.
Összességében
Miért éri meg otthon pizzát sütni?
Mert nincs annál jobb érzés, mint amikor az egész konyhát belengi a frissen sült pizza illata. Mi döntjük el, milyen vastag legyen a tészta, mennyi sajt kerüljön rá, és milyen ízekkel kísérletezünk.
A pizza nemcsak étel – élmény. Egy közös program a családdal, a barátokkal, vagy akár egy laza hétvégi móka saját magunknak.
Próbáljátok ki! És vigyázat… könnyen rá lehet szokni.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes olasz paradicsomszósz titka – egyszerű, mégis zseniális!
Hány fokon süssük a pizzát? – A tökéletes tészta titka otthoni sütőben!
3 zseniális recept elektromos pizzasütőhöz – így lesz otthon is pizzériás élményed!
Be the first to comment on "A világ legfinomabb házi pizzája – Próbáld ki te is!"