Calzone pizza otthon: A töltött pizzacsoda, amit nem tudsz abbahagyni!

Calzone pizza recept
Calzone pizza recept

Calzone pizza recept: az olasz töltött pizzacsoda otthon

Imádjuk a pizzát. Ezzel valószínűleg nem vagyunk egyedül. De mi a helyzet a calzone-val? Ez a félhold alakú, töltött pizzazseni egy picit más, mint a hagyományos verzió, mégis legalább olyan finom – sőt, sokszor még izgalmasabb is.

Képzeljünk el egy tökéletesen átsült pizzatésztát, amelybe bele van zárva minden, amit szeretünk: sajt, sonka, szalámi, paradicsomszósz, fűszerek… és az első harapásnál gőzölgő finomságok lepnek meg minket.

A jó hír? A calzone pizza otthon is könnyedén elkészíthető. Mutatjuk, hogyan!

Mi is az a calzone pizza pontosan?

A calzone egy olasz töltött pizza, amely leginkább egy óriási, félbehajtott tésztabatyura hasonlít. Nápolyból származik, és eredetileg úgy találták ki, hogy utcán is könnyedén lehessen enni – zsebbe csúsztatva, evőeszköz nélkül.

Belsejében minden megtalálható, amit a klasszikus pizzákon is szeretünk. Ami pedig különlegessé teszi: a töltelék bent marad, a sajt csodásan megolvad, az ízek pedig még jobban összeérnek.

Hozzávalók – amire szükségünk lesz

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml langyos víz

A töltelékhez (ez szabadon variálható, de mutatunk egy klasszikusat):

  • 200 g reszelt mozzarella sajt
  • 100 g sonka vagy prosciutto
  • 100 g szalámi (pl. pepperoni vagy pikáns)
  • 150 g ricotta (vagy túró, ha nincs ricottánk)
  • 5-6 evőkanál sűrű házi vagy bolti pizzaszósz
  • Oregánó, bazsalikom ízlés szerint
  • Frissen őrölt bors
  • Kevés reszelt parmezán (opcionális)

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája egy kevés vízzel elkeverve

Így készítjük el – lépésről lépésre

1. A pizzatészta elkészítése

Nincs jó calzone jó tészta nélkül. Kezdjünk ezzel!

  1. Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet.
  2. A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Várjunk 5-10 percet, míg felfut – ha szárított élesztőt használunk, akkor ezt a lépést ki is hagyhatjuk, simán mehet a liszthez.
  3. Adjuk a liszthez a sót, az olívaolajat és az élesztős vizet.
  4. Kezdjük el összedolgozni, majd gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 8-10 perc kézzel, vagy 5 perc robotgép dagasztókarral.
  5. Ha a tészta elválik az edény falától és szép sima, gömböt formázunk belőle.
  6. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük meleg helyen legalább 1 órát, amíg duplájára nem nő.

Tipp: Ha sietünk, a sütőt 30-35 fokra melegíthetjük, és ott gyorsabban megkel.

2. A töltelék előkészítése

Amíg a tészta kel, előkészítjük a finomságokat.

  • A sonkát és a szalámit kisebb darabokra vágjuk.
  • A mozzarellát lereszeljük (ha nem előreszelt).
  • A ricottát (vagy túrót) kicsit megsózzuk, és ha szeretnénk, kevés oregánót is keverhetünk bele.
  • A pizzaszószt elővesszük, vagy gyorsan elkészítjük (egy kis passzírozott paradicsom, só, bors, fokhagyma, oregánó és kész is).

3. A calzone formázása

Itt kezd izgalmassá válni a dolog!

  1. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4 egyenlő részre osztjuk.
  2. Mindegyikből gombócot formálunk, majd kb. 25-30 cm átmérőjű körökké nyújtjuk.
  3. A kör egyik felére pakoljuk a tölteléket. Először kenünk egy-két evőkanál paradicsomszószt.
  4. Jöhet rá a mozzarella, a sonka, a szalámi és egy-két kanál ricotta.
  5. Megszórjuk egy csipet oregánóval, borssal, ha szeretjük, egy kis parmezánt is szórhatunk rá.

Fontos: Ne tegyük túl közel a szélhez a tölteléket!

  1. A töltött oldalra a tészta másik felét ráhajtjuk, mint egy félholdat.
  2. A széleket alaposan összenyomkodjuk – akár meg is csavarhatjuk, mint egy batyut, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
  3. Sütőpapíros tepsire tesszük.

4. Kenés és sütés

  • A tetejüket megkenjük a felvert tojássárgájával. Ettől lesz szép aranybarna és fényes.
  • Előmelegített sütőben 220 fokon, légkeveréssel kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a tészta szép aranybarna, és ha megkopogtatjuk, üreges hangot ad.

Hogyan tálaljuk?

Frissen, forrón a legjobb. Vágáskor a belsőből előtör a gőz és az olvadt sajt. Vigyázat, forró!
Ehetjük egy egyszerű paradicsomos vagy fokhagymás mártogatóval, de önmagában is tökéletes.
Egy friss zöldsaláta mellé? Szuper választás.

Variációk, ahogy mi szeretjük

A calzone-ban az a jó, hogy szinte végtelenül variálható.

  • Vegetáriánus verzió: grillezett padlizsán, cukkini, paprika, mozzarella, bazsalikom.
  • Gombás: tejszínes-gombás töltelék, kevés fokhagymával.
  • Spicy: jalapeno, csípős szalámi, extra chilipehely.
  • Sajtimádóknak: mozzarella, cheddar, parmezán, és akár egy kis kéksajt.

Ami bent van, az csak rajtunk múlik!

Tippek és trükkök, hogy tökéletes legyen

  • A töltelék ne legyen túl vizes, mert kirepedhet a tészta. A mozzarellát érdemes leitatni, ha túl nedves.
  • A széleket tényleg alaposan nyomjuk össze – villával is lehet!
  • Ha van pizzakövünk, azon még ropogósabb lesz az alja.
  • Maradék tésztából mini calzone-kat is készíthetünk – tízóraira, uzsonnára a gyerekeknek tökéletes.

Összességében

Miért imádjuk a calzone-t?

Egyszerűen azért, mert minden benne van, amit szeretünk a pizzában – csak éppen egy izgalmasabb formában.

Kívül ropogós, belül lágy és sajtos. És ami a legjobb: otthon is pofonegyszerűen elkészíthető.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Így lesz mennyei a házi pizzád: Bombabiztos tészta recept száraz élesztővel, lépésről lépésre!

Ez a pizza tészta recept élesztővel veri a házhoz rendelt verziót – próbáljátok ki otthon!

Gyors pizza tészta 30 perc alatt – Amikor az éhség nem vár!

Be the first to comment on "Calzone pizza otthon: A töltött pizzacsoda, amit nem tudsz abbahagyni!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*