Calzone pizza recept: az olasz töltött pizzacsoda otthon
Imádjuk a pizzát. Ezzel valószínűleg nem vagyunk egyedül. De mi a helyzet a calzone-val? Ez a félhold alakú, töltött pizzazseni egy picit más, mint a hagyományos verzió, mégis legalább olyan finom – sőt, sokszor még izgalmasabb is.
Képzeljünk el egy tökéletesen átsült pizzatésztát, amelybe bele van zárva minden, amit szeretünk: sajt, sonka, szalámi, paradicsomszósz, fűszerek… és az első harapásnál gőzölgő finomságok lepnek meg minket.
A jó hír? A calzone pizza otthon is könnyedén elkészíthető. Mutatjuk, hogyan!
Mi is az a calzone pizza pontosan?
A calzone egy olasz töltött pizza, amely leginkább egy óriási, félbehajtott tésztabatyura hasonlít. Nápolyból származik, és eredetileg úgy találták ki, hogy utcán is könnyedén lehessen enni – zsebbe csúsztatva, evőeszköz nélkül.
Belsejében minden megtalálható, amit a klasszikus pizzákon is szeretünk. Ami pedig különlegessé teszi: a töltelék bent marad, a sajt csodásan megolvad, az ízek pedig még jobban összeérnek.
Hozzávalók – amire szükségünk lesz
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 300 ml langyos víz
A töltelékhez (ez szabadon variálható, de mutatunk egy klasszikusat):
- 200 g reszelt mozzarella sajt
- 100 g sonka vagy prosciutto
- 100 g szalámi (pl. pepperoni vagy pikáns)
- 150 g ricotta (vagy túró, ha nincs ricottánk)
- 5-6 evőkanál sűrű házi vagy bolti pizzaszósz
- Oregánó, bazsalikom ízlés szerint
- Frissen őrölt bors
- Kevés reszelt parmezán (opcionális)
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája egy kevés vízzel elkeverve
Így készítjük el – lépésről lépésre
1. A pizzatészta elkészítése
Nincs jó calzone jó tészta nélkül. Kezdjünk ezzel!
- Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet.
- A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Várjunk 5-10 percet, míg felfut – ha szárított élesztőt használunk, akkor ezt a lépést ki is hagyhatjuk, simán mehet a liszthez.
- Adjuk a liszthez a sót, az olívaolajat és az élesztős vizet.
- Kezdjük el összedolgozni, majd gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 8-10 perc kézzel, vagy 5 perc robotgép dagasztókarral.
- Ha a tészta elválik az edény falától és szép sima, gömböt formázunk belőle.
- Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük meleg helyen legalább 1 órát, amíg duplájára nem nő.
Tipp: Ha sietünk, a sütőt 30-35 fokra melegíthetjük, és ott gyorsabban megkel.
2. A töltelék előkészítése
Amíg a tészta kel, előkészítjük a finomságokat.
- A sonkát és a szalámit kisebb darabokra vágjuk.
- A mozzarellát lereszeljük (ha nem előreszelt).
- A ricottát (vagy túrót) kicsit megsózzuk, és ha szeretnénk, kevés oregánót is keverhetünk bele.
- A pizzaszószt elővesszük, vagy gyorsan elkészítjük (egy kis passzírozott paradicsom, só, bors, fokhagyma, oregánó és kész is).
3. A calzone formázása
Itt kezd izgalmassá válni a dolog!
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4 egyenlő részre osztjuk.
- Mindegyikből gombócot formálunk, majd kb. 25-30 cm átmérőjű körökké nyújtjuk.
- A kör egyik felére pakoljuk a tölteléket. Először kenünk egy-két evőkanál paradicsomszószt.
- Jöhet rá a mozzarella, a sonka, a szalámi és egy-két kanál ricotta.
- Megszórjuk egy csipet oregánóval, borssal, ha szeretjük, egy kis parmezánt is szórhatunk rá.
Fontos: Ne tegyük túl közel a szélhez a tölteléket!
- A töltött oldalra a tészta másik felét ráhajtjuk, mint egy félholdat.
- A széleket alaposan összenyomkodjuk – akár meg is csavarhatjuk, mint egy batyut, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
- Sütőpapíros tepsire tesszük.
4. Kenés és sütés
- A tetejüket megkenjük a felvert tojássárgájával. Ettől lesz szép aranybarna és fényes.
- Előmelegített sütőben 220 fokon, légkeveréssel kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a tészta szép aranybarna, és ha megkopogtatjuk, üreges hangot ad.
Hogyan tálaljuk?
Frissen, forrón a legjobb. Vágáskor a belsőből előtör a gőz és az olvadt sajt. Vigyázat, forró!
Ehetjük egy egyszerű paradicsomos vagy fokhagymás mártogatóval, de önmagában is tökéletes.
Egy friss zöldsaláta mellé? Szuper választás.
Variációk, ahogy mi szeretjük
A calzone-ban az a jó, hogy szinte végtelenül variálható.
- Vegetáriánus verzió: grillezett padlizsán, cukkini, paprika, mozzarella, bazsalikom.
- Gombás: tejszínes-gombás töltelék, kevés fokhagymával.
- Spicy: jalapeno, csípős szalámi, extra chilipehely.
- Sajtimádóknak: mozzarella, cheddar, parmezán, és akár egy kis kéksajt.
Ami bent van, az csak rajtunk múlik!
Tippek és trükkök, hogy tökéletes legyen
- A töltelék ne legyen túl vizes, mert kirepedhet a tészta. A mozzarellát érdemes leitatni, ha túl nedves.
- A széleket tényleg alaposan nyomjuk össze – villával is lehet!
- Ha van pizzakövünk, azon még ropogósabb lesz az alja.
- Maradék tésztából mini calzone-kat is készíthetünk – tízóraira, uzsonnára a gyerekeknek tökéletes.
Összességében
Miért imádjuk a calzone-t?
Egyszerűen azért, mert minden benne van, amit szeretünk a pizzában – csak éppen egy izgalmasabb formában.
Kívül ropogós, belül lágy és sajtos. És ami a legjobb: otthon is pofonegyszerűen elkészíthető.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így lesz mennyei a házi pizzád: Bombabiztos tészta recept száraz élesztővel, lépésről lépésre!
Ez a pizza tészta recept élesztővel veri a házhoz rendelt verziót – próbáljátok ki otthon!
Be the first to comment on "Calzone pizza otthon: A töltött pizzacsoda, amit nem tudsz abbahagyni!"