Olvadó sajt, ropogós tészta: 4 sajtos pizzák, amikért rajongani fogunk!

4 sajtos pizza recept: ha igazán sajtimádók vagyunk

A pizza világszerte az egyik legkedveltebb étel, és miért is ne lenne az? Ropogós tészta, illatos paradicsomszósz, olvadt sajt – minden falat egy kis boldogság. De ha valami igazán gazdagra, igazán sajtosra vágyunk, akkor a 4 sajtos pizza (azaz a quattro formaggi) az, amire szükségünk van.

Ebben a cikkben négy különféle verziót is mutatunk, így biztosan megtaláljuk a kedvencünket, akár klasszikusra, akár extrára vágyunk.

Mi az a 4 sajtos pizza?

A név nem titkol semmit: négyféle sajt kerül a pizzára. Ez lehet bármilyen kombináció, de a klasszikus olasz változat gyakran mozzarellát, gorgonzolát, parmezánt és fontinát használ. Persze mi is variálhatunk kedvünk szerint – és mi most pontosan ezt is tesszük!

Alap pizzatészta recept – minden változathoz

Mielőtt belevágnánk a sajtos varázslatba, készítsük el az alap pizzatésztát, ami mindegyik recepthez használható.

Hozzávalók (2 nagy pizzához):

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverjük el a langyos vízben az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk 10 percet pihenni, míg felfut.
  2. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót.
  3. Öntsük hozzá az élesztős vizet és az olajat. Dolgozzuk össze, majd gyúrjuk simára.
  4. Takarjuk le, és kelesszük 1 órát, míg duplájára nő.
  5. Lisztezett felületen nyújtsuk ki két vékony körlappá. Mehet is a feltét!

Most, hogy megvan az alap, jöhetnek a receptek!

1. Klasszikus quattro formaggi – az olasz alaprecept

Ez az igazi, hagyományos 4 sajtos pizza. Semmi flanc, csak a tökéletes sajtösszhang.

Hozzávalók:

  • 1 adag pizzatészta
  • 100 g mozzarella
  • 80 g gorgonzola
  • 50 g parmezán (reszelve)
  • 80 g fontina (vagy helyette edami vagy gouda)
  • 2 evőkanál tejföl (opcionális)

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
  2. A kinyújtott pizzatésztát kenjük meg vékonyan tejföllel – ez extra krémességet ad.
  3. Szórjuk rá a reszelt mozzarellát.
  4. Morzsoljuk rá a gorgonzolát, tegyük rá a fontina darabokat.
  5. Végül szórjuk meg parmezánnal.
  6. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy pizzakőre, és süssük 8–10 percig, amíg a sajt bugyog és a szélek aranybarnák lesznek.

Ez a változat az olasz éttermek kedvence – krémes, pikáns és gazdag. Ha szeretjük a kéksajtot, ezt mindenképp próbáljuk ki.

2. Magyaros 4 sajtos pizza – kis csavarral

Miért ne vinnénk bele egy kis hazai ízvilágot? Egy csipet füstösség, egy kicsi karakter – és máris más lesz az élmény.

Hozzávalók:

  • 1 adag pizzatészta
  • 100 g trappista
  • 80 g füstölt sajt (pl. füstölt karaván vagy füstölt gouda)
  • 50 g juhsajt
  • 70 g mascarpone

Elkészítés:

  1. A tésztát nyújtsuk ki, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  2. A mascarponét egyenletesen kenjük el a tetején.
  3. Szórjuk rá a reszelt trappistát és a füstölt sajtot.
  4. Morzsoljuk rá a juhsajtot, és ha maradt mascarpone, kanalazzunk még egy-egy pöttyöt rá.
  5. 220 fokos sütőben süssük 12 percig, míg minden sajt gyönyörűen megolvad.

Ez a változat telt, erőteljes ízvilágú, mégis krémes. A mascarpone szelídít, a juhsajt és a füstölt sajt pedig adja a karaktert.

3. Fehér pizzás verzió – szósz nélkül, de mégis tökéletes

Nincs paradicsomszósz? Nem is kell. Ebben a változatban a sajtok önállóan ragyognak.

Hozzávalók:

  • 1 adag pizzatészta
  • 100 g mozzarella
  • 80 g camembert (héj nélkül)
  • 50 g reszelt grana padano
  • 60 g ricotta

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 230 fokra.
  2. A tésztát nyújtsuk ki, és közvetlenül a tepsiben kezdjük el feltétezni.
  3. A ricottát kanalazzuk el a tetején, ez lesz az „alapszósz”.
  4. Tegyük rá a mozzarellát, a camembert darabkákat.
  5. Szórjuk meg a tetejét grana padanóval.
  6. Mehet a sütőbe kb. 10 percre.

Ez a pizza elegánsabb hangulatú, inkább lágy, krémes ízvilág jellemzi. Fehérborral isteni vacsora lehet!

4. Extra sajtos, ropogós szélekkel – sajtimádók álma

Ebben a receptben nemcsak a feltétre kerül sajt, hanem a tészta szélére is, amit előre megszórunk – így ropogós, pirult sajtszegélyt kapunk. Imádni fogjuk.

Hozzávalók:

  • 1 adag pizzatészta
  • 100 g cheddar
  • 80 g mozzarella
  • 50 g kéksajt (pl. rokfort)
  • 50 g reszelt parmezán
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés:

  1. A pizzatésztát nyújtsuk ki, majd kenjük meg a szélét vajjal.
  2. A vajas szélre szórjunk parmezánt – ez fog szépen rápirulni.
  3. A közepét szórjuk meg mozzarellával és cheddar sajttal.
  4. Morzsoljuk rá a kéksajtot.
  5. 240 fokon süssük kb. 8-10 percet.

Az eredmény? Látványos, illatos, ízes pizza, amit még a szélénél is öröm megenni. Nincs többé „meghagyjuk a tésztaszélét” típusú vendég!

Mivel tálaljuk a 4 sajtos pizzát?

Néha elég mellé egy friss rukkolasaláta vagy paradicsomos, balzsamecetes saláta. Ha pedig valami különlegeset szeretnénk, egy csipet méz vagy dió a tetejére igazi ízbombát jelenthet – főleg a kéksajtos verzióknál.

Tippek, trükkök, gyakori hibák

  • Ne terheljük túl sajttal – ha túl sokat pakolunk rá, nem fog szépen megsülni.
  • Fontos, hogy minden sajt szobahőmérsékletű legyen, mielőtt a pizzára tesszük.
  • A sütőt mindig előmelegítve használjuk, minél magasabb hőmérsékleten, annál jobb.
  • Ha ropogós aljat szeretnénk, süssük pizzakövön vagy felforrósított tepsin.

Összességében

A 4 sajtos pizza maga a megtestesült kényeztetés. Nincs benne hús, mégis gazdag. Egyszerű, de mégis elegáns. Ráadásul szabadon játszhatunk a sajtokkal – és ha egyszer belevágunk, garantáltan a sajtos pizza lesz az egyik legnagyobb kedvenc a házi pizzák között.

Próbáljunk ki többféle verziót, variáljuk a sajtokat bátran, és alkossuk meg a saját quattro formaggi pizzánkat! Mert az igazi gasztronómiai élvezet nem mindig a legbonyolultabb receptekben rejlik, hanem a jól megválasztott, minőségi alapanyagokban.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pofonegyszerű, mégis isteni: így készül a kevert pizzatészta dagasztás nélkül!

Így süss igazi pizzát otthon – Kemencés recept, amit nem felejtesz el!

Kész pizzalap, teljes siker: amit eddig nem tudtál a tökéletes otthoni pizzáról!

Be the first to comment on "Olvadó sajt, ropogós tészta: 4 sajtos pizzák, amikért rajongani fogunk!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*