Fokhagymás tejfölös csirkés pizza recept – így készítjük mi otthon, lépésről lépésre
Ha már unjuk a paradicsomos pizzát, és valami igazán krémes, ízgazdag újdonságra vágyunk, akkor a fokhagymás tejfölös csirkés pizza lehet a tökéletes választás. Ez a recept egy igazi házi kedvenc, amit mi is rendszeresen elkészítünk a családi pizzapartikra vagy csak egy lustább hétvégi vacsorára. Nem bonyolult, mégis különleges – és garantáltan elfogy, mielőtt kihűlne.
Most megmutatjuk, hogyan készítjük el lépésről lépésre, minden titkunkat megosztjuk.
Miért pont ez a pizza?
Egyrészt, mert imádjuk a fokhagymát. Másrészt, a tejfölös alap sokkal lágyabb, selymesebb, mint a klasszikus paradicsomos szósz. A csirke pedig kiválóan passzol ehhez az ízvilághoz – főleg, ha jól befűszerezzük. A végeredmény egy kívül ropogós, belül szaftos, mennyeien krémes pizza, amit nem lehet megunni.
Hozzávalók – erre lesz szükségünk (2 nagy tepsi pizzához)
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
- 3 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
A szószhoz:
- 3 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj (elhagyható, de mi szeretjük beletenni)
A feltéthez:
- 30-40 dkg csirkemellfilé
- Só, bors, fokhagymapor, majoránna (vagy grill fűszerkeverék)
- 1 evőkanál olaj a sütéshez
- 15-20 dkg reszelt sajt (trappista, mozzarella vagy gouda)
- Vöröshagyma karikák, kukorica, paprika – ízlés szerint (ezek nem kötelezők, de jól feldobják)
1. lépés: A tészta összeállítása
Ezzel kezdjük, mert kell egy kis idő, míg megkel. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk bele az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és ráöntjük a langyos vizet. Kicsit megkeverjük, és hagyjuk 5 percet pihenni.
Ezután hozzáadjuk a sót és az olívaolajat, majd elkezdjük összegyúrni. Ha túl lágy, adhatunk még egy kis lisztet, ha túl kemény, egy kevés vizet. A lényeg, hogy rugalmas, kissé puha tésztát kapjunk. Amikor már elválik az edény falától és a kezünktől, letakarjuk, és langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.
2. lépés: Közben elkészítjük a csirkét
A csirkemellet vékony csíkokra vagy kisebb kockákra vágjuk, ki hogy szereti. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral és egy kis majoránnával. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd közepes lángon megsütjük a csirkét, míg szép aranybarna nem lesz. Fontos, hogy ne szárítsuk ki – éppen csak süljön át.
Ha kész, félretesszük. Közben lehet nassolni belőle, de ne túl sokat, mert a pizzára is kell!
3. lépés: Tejfölös-fokhagymás szósz
A tejfölt egy kisebb tálban összekeverjük a zúzott fokhagymával. Sóval, borssal ízesítjük, és ha szeretnénk, egy kis olívaolajat is keverhetünk bele, ettől még selymesebb lesz. Ez lesz a pizzánk lelke, szó szerint minden falatot átjár az íze.
4. lépés: Tészta formázása és a feltétek előkészítése
Ha a tészta szépen megkelt, lisztezett felületen két részre osztjuk, és egyenként vékonyra nyújtjuk. Ha szeretjük a vastagabb pizzát, akkor csak kicsit lapítsuk ki, de mi általában a ropogós vékony tésztát kedveljük.
A tepsiket sütőpapírral kibéleljük, és ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.
Jöhet a tejfölös szósz: egyenletesen elkenjük a tésztán, mintha egy vastag tejfölréteget festenénk rá.
A megsült csirkemell csíkokat szépen elosztjuk a tetején, majd jöhet rá a sajt. Ne spóroljunk vele, az olvadt, pirult sajt koronázza meg az egész pizzát.
Ha szeretnénk, tehetünk rá vékonyra szeletelt hagymát, kukoricát, vagy akár pritaminpaprikát is – ezek színt és extra ízt adnak.
5. lépés: Sütés
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (alsó-felső sütés). Ha van pizzakövünk vagy légkeveréses funkció, az még jobb, de sima sütőben is szuper lesz.
A pizzát kb. 12-15 percig sütjük, vagy amíg a széle szépen megpirul, a sajt pedig aranybarna nem lesz a tetején. Érdemes félidőnél ránézni, hogy ne süssük túl.
Tálalás – és a neheze: várni, míg picit hűl
Amikor kivesszük a sütőből, már illatra is csábító. De ne vágjuk fel azonnal – adjunk neki 3-5 percet pihenni. Ezalatt a szósz kicsit besűrűsödik, a sajt megdermed, és nem folyik szét minden.
Ezután szeleteljük, és már tálalhatjuk is. Egy friss salátával vagy akár egy pohár házi limonádéval még tökéletesebb vacsora lehet belőle.
Néhány tipp a tökéletes végeredményhez
- A fokhagymával bánjunk bátran, de ne vigyük túlzásba. Ha nem szeretjük az intenzív ízt, kevesebbel is működik.
- A tejfölt lecserélhetjük görög joghurtra vagy tejföl-joghurt keverékére, ha könnyedebb ízre vágyunk.
- A tésztát előző nap is begyúrhatjuk, és hűtőben pihentethetjük. Másnap még jobban kezelhető lesz.
- Ha marad, másnap is finom – melegítve vagy hidegen. De nálunk általában nem marad!
Variációk, ha kísérleteznénk
Szeretjük, hogy ez a recept alapként is remekül működik. A csirke helyett mehet rá sonka, kolbász vagy akár grillezett zöldség. A tejfölös alap pedig jól passzol gombával, rukkolával, sőt akár füstölt sajttal is.
Ha a gyerekek is esznek belőle, kevesebb fokhagymával és több sajttal készíthetjük – imádni fogják!
Összességében
Ez a fokhagymás tejfölös csirkés pizza igazi jolly joker a házi receptek között. Nem kell hozzá sem különleges alapanyag, sem konyhai varázslat – csak egy kis idő, némi lelkesedés, és egy jó éhes társaság.
Reméljük, ti is kipróbáljátok. És ha egyszer megsütitek, garantáljuk: visszatérő vendég lesz a családi menüben!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Szaftos csirkemell, ropogós tészta – így készül a tökéletes házi pizza!
Cukkinis pizza házilag: Egyszerű, gyors és zseniálisan finom!
Jamie Oliver calzonéja házilag – Olasz ízorgia a saját konyhánkban!
Be the first to comment on "A pizza, amit ha egyszer elkészítesz, örökre megszeretsz – Fokhagymás tejfölös csirkés recept otthonra!"