Ínycsiklandó csirkemelles pizza recept – így készítjük otthon lépésről lépésre
Ha valami igazán finomra, mégis egyszerűre vágyunk, a csirkemelles pizza tökéletes választás lehet. Nem csak laktató és ízgazdag, de könnyen elkészíthető otthon is. Akár egy hétvégi ebédre, akár baráti összejövetelre sütnénk valami különlegeset, ezzel a recepttel biztosan nem nyúlunk mellé.
Ebben a blogcikkben végigvezetlek benneteket az elkészítés minden apró részletén. Nem kell pizzakemence, és nem baj, ha még nem vagytok profi pizzamesterek. Mi sem vagyunk azok. De a végeredmény így is mennyei lesz!
Miért épp csirkemelles pizza?
A csirkemell egy könnyű, fehér hús, ami kiválóan illik a pizzatésztára. Nem túl zsíros, mégis szaftos, és jól variálható különféle fűszerekkel, zöldségekkel. A csirkemelles pizza előnye, hogy nem nehezíti el a gyomrot, mégis tartalmas fogás.
A legjobb benne, hogy mindenki a saját ízlésére szabhatja. Lehet csípős, füstös, zöldséges vagy akár fűszeres mediterrán hangulatú is.
Hozzávalók – mire lesz szükségünk?
A pizzatésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított
- 3 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
A feltéthez:
- 30–40 dkg csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 paradicsom
- 1/2 kaliforniai paprika
- 15 dkg reszelt sajt (mozzarella, trappista vagy gouda is jó)
- 5 evőkanál sűrített paradicsom vagy pizzaszósz
- Oregano, bazsalikom szárítva vagy frissen
Első lépés: elkészítjük a tésztát
Nem kell megijedni, a pizzatészta készítése egy kis gyakorlással már könnyen megy.
- Egy kis tálba belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet és a cukrot. Hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt.
- Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót.
- Amikor az élesztő felfutott, beleöntjük a liszthez, hozzáadjuk az olívaolajat is.
- Elkezdjük kézzel vagy géppel dagasztani. Addig dolgozunk vele, amíg szép, rugalmas tésztát nem kapunk.
- Letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. A cél, hogy duplájára nőjön.
Közben jöhet a csirkemell előkészítése
Miközben a tészta kel, bőven van időnk előkészíteni a feltéteket.
- A csirkemellet kisebb kockákra vagy csíkokra vágjuk.
- Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, és egy fél perc után hozzáadjuk a húst.
- Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, és pár perc alatt puhára sütjük. Ne süssük túl, mert akkor kiszárad!
- Félretesszük hűlni, amíg a tészta elkészül.
A zöldségek és a szósz előkészítése
A lilahagymát félkarikára vágjuk, a paradicsomot szeleteljük, a kaliforniai paprikát pedig csíkokra. Ezek színt és frissességet adnak a pizzának.
A pizzaszószt sem bonyolítjuk túl. Ha nincs kész pizzaszószunk, a sűrített paradicsomhoz keverhetünk egy kis oregánót, bazsalikomot, fokhagymaport és egy csipet cukrot. Így is mennyei!
A pizza összeállítása – jön a legizgalmasabb rész!
Ha a tésztánk megkelt, jöhet a formázás.
- A sütőt előmelegítjük 230 fokra (alsó-felső sütés).
- A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kettéoszthatjuk két kisebb pizzára vagy egy nagyot nyújthatunk belőle.
- Kinyújtjuk kör alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- Megkenjük a paradicsomos alappal.
- Rászórjuk a sült csirkemellet, majd elrendezzük rajta a hagymát, paprikát, paradicsomszeleteket.
- Megszórjuk bőven sajttal, végül fűszerezzük egy kevés oregánóval.
Sütés és tálalás
A pizzát forró sütőbe tesszük, és kb. 12–15 percig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad, és a széle aranybarnára sül. Ha van légkeverés funkció, azt is használhatjuk, de akkor figyeljünk, mert gyorsabban sül!
Miután kivettük a sütőből, várjunk 2-3 percet, mielőtt felszeletelnénk. Így nem folyik ki a sajt, és könnyebb lesz szeletelni.
Tipp: így lehet még finomabb
- Próbáljunk ki különféle sajtokat: parmezán, füstölt sajt vagy akár kecskesajt is jól passzol hozzá.
- A csirkemellet bepácolhatjuk előző este joghurtba és fűszerekbe – szaftosabb lesz.
- A pizzaszószba csempészhetünk egy kevés chilit, ha szeretjük a pikáns ízeket.
- Ha van otthon olívabogyó, kukorica vagy akár gomba, mehetnek bátran a tetejére.
Milyen körettel vagy itallal tálaljuk?
Ez a pizza önmagában is megállja a helyét, de ha szeretnénk valami frissítőt mellé, egy egyszerű ruccolás saláta kiváló választás. Egy pohár házi limonádé vagy könnyű vörösbor is jól passzol hozzá.
Összességében
Miért szeretjük ezt a receptet?
A csirkemelles pizza otthon is könnyen elkészíthető, mégis különlegesebb, mint egy sima sonkás változat. A csirkehús jól fűszerezhető, remekül harmonizál a paradicsomos alappal és a ropogósra sült tésztával. Ráadásul egészségesebb is, mint a zsírosabb húsokkal készülő változatok.
A legnagyobb előnye mégis az, hogy bármikor megállhatunk egy pillanatra, és úgy variálhatjuk a feltéteket, ahogy csak szeretnénk. Mi már többször készítettük, és minden alkalommal egy kicsit más lett – de mindig finom!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Puha, sajtos, ellenállhatatlan – így készül nálunk a tökéletes pizzás rúd
Lusta pizzatészta recept: 5 perc munka, mennyei házi pizza dagasztás nélkül
Be the first to comment on "Szaftos csirkemell, ropogós tészta – így készül a tökéletes házi pizza!"