Szaftos csirkemell, ropogós tészta – így készül a tökéletes házi pizza!

Csirkemelles pizza recept
Csirkemelles pizza recept

Ínycsiklandó csirkemelles pizza recept – így készítjük otthon lépésről lépésre

Ha valami igazán finomra, mégis egyszerűre vágyunk, a csirkemelles pizza tökéletes választás lehet. Nem csak laktató és ízgazdag, de könnyen elkészíthető otthon is. Akár egy hétvégi ebédre, akár baráti összejövetelre sütnénk valami különlegeset, ezzel a recepttel biztosan nem nyúlunk mellé.

Ebben a blogcikkben végigvezetlek benneteket az elkészítés minden apró részletén. Nem kell pizzakemence, és nem baj, ha még nem vagytok profi pizzamesterek. Mi sem vagyunk azok. De a végeredmény így is mennyei lesz!

Miért épp csirkemelles pizza?

A csirkemell egy könnyű, fehér hús, ami kiválóan illik a pizzatésztára. Nem túl zsíros, mégis szaftos, és jól variálható különféle fűszerekkel, zöldségekkel. A csirkemelles pizza előnye, hogy nem nehezíti el a gyomrot, mégis tartalmas fogás.

A legjobb benne, hogy mindenki a saját ízlésére szabhatja. Lehet csípős, füstös, zöldséges vagy akár fűszeres mediterrán hangulatú is.

Hozzávalók – mire lesz szükségünk?

A pizzatésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított
  • 3 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet cukor

A feltéthez:

  • 30–40 dkg csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 paradicsom
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 15 dkg reszelt sajt (mozzarella, trappista vagy gouda is jó)
  • 5 evőkanál sűrített paradicsom vagy pizzaszósz
  • Oregano, bazsalikom szárítva vagy frissen

Első lépés: elkészítjük a tésztát

Nem kell megijedni, a pizzatészta készítése egy kis gyakorlással már könnyen megy.

  1. Egy kis tálba belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet és a cukrot. Hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt.
  2. Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót.
  3. Amikor az élesztő felfutott, beleöntjük a liszthez, hozzáadjuk az olívaolajat is.
  4. Elkezdjük kézzel vagy géppel dagasztani. Addig dolgozunk vele, amíg szép, rugalmas tésztát nem kapunk.
  5. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. A cél, hogy duplájára nőjön.

Közben jöhet a csirkemell előkészítése

Miközben a tészta kel, bőven van időnk előkészíteni a feltéteket.

  1. A csirkemellet kisebb kockákra vagy csíkokra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, és egy fél perc után hozzáadjuk a húst.
  3. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, és pár perc alatt puhára sütjük. Ne süssük túl, mert akkor kiszárad!
  4. Félretesszük hűlni, amíg a tészta elkészül.

A zöldségek és a szósz előkészítése

A lilahagymát félkarikára vágjuk, a paradicsomot szeleteljük, a kaliforniai paprikát pedig csíkokra. Ezek színt és frissességet adnak a pizzának.

A pizzaszószt sem bonyolítjuk túl. Ha nincs kész pizzaszószunk, a sűrített paradicsomhoz keverhetünk egy kis oregánót, bazsalikomot, fokhagymaport és egy csipet cukrot. Így is mennyei!

A pizza összeállítása – jön a legizgalmasabb rész!

Ha a tésztánk megkelt, jöhet a formázás.

  1. A sütőt előmelegítjük 230 fokra (alsó-felső sütés).
  2. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kettéoszthatjuk két kisebb pizzára vagy egy nagyot nyújthatunk belőle.
  3. Kinyújtjuk kör alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  4. Megkenjük a paradicsomos alappal.
  5. Rászórjuk a sült csirkemellet, majd elrendezzük rajta a hagymát, paprikát, paradicsomszeleteket.
  6. Megszórjuk bőven sajttal, végül fűszerezzük egy kevés oregánóval.

Sütés és tálalás

A pizzát forró sütőbe tesszük, és kb. 12–15 percig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad, és a széle aranybarnára sül. Ha van légkeverés funkció, azt is használhatjuk, de akkor figyeljünk, mert gyorsabban sül!

Miután kivettük a sütőből, várjunk 2-3 percet, mielőtt felszeletelnénk. Így nem folyik ki a sajt, és könnyebb lesz szeletelni.

Tipp: így lehet még finomabb

  • Próbáljunk ki különféle sajtokat: parmezán, füstölt sajt vagy akár kecskesajt is jól passzol hozzá.
  • A csirkemellet bepácolhatjuk előző este joghurtba és fűszerekbe – szaftosabb lesz.
  • A pizzaszószba csempészhetünk egy kevés chilit, ha szeretjük a pikáns ízeket.
  • Ha van otthon olívabogyó, kukorica vagy akár gomba, mehetnek bátran a tetejére.

Milyen körettel vagy itallal tálaljuk?

Ez a pizza önmagában is megállja a helyét, de ha szeretnénk valami frissítőt mellé, egy egyszerű ruccolás saláta kiváló választás. Egy pohár házi limonádé vagy könnyű vörösbor is jól passzol hozzá.

Összességében

Miért szeretjük ezt a receptet?

A csirkemelles pizza otthon is könnyen elkészíthető, mégis különlegesebb, mint egy sima sonkás változat. A csirkehús jól fűszerezhető, remekül harmonizál a paradicsomos alappal és a ropogósra sült tésztával. Ráadásul egészségesebb is, mint a zsírosabb húsokkal készülő változatok.

A legnagyobb előnye mégis az, hogy bármikor megállhatunk egy pillanatra, és úgy variálhatjuk a feltéteket, ahogy csak szeretnénk. Mi már többször készítettük, és minden alkalommal egy kicsit más lett – de mindig finom!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Puha, sajtos, ellenállhatatlan – így készül nálunk a tökéletes pizzás rúd

Lusta pizzatészta recept: 5 perc munka, mennyei házi pizza dagasztás nélkül

Pizzarajongóknak kötelező: házi pizzakrém lépésről lépésre

Be the first to comment on "Szaftos csirkemell, ropogós tészta – így készül a tökéletes házi pizza!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*