Cukkinis pizza recept – Könnyű, nyári finomság, amit imádni fogunk!
Ha nyáron ránk tör a pizzakészítési vágy, de nem szeretnénk túl nehéz, zsíros feltétekkel dolgozni, akkor a cukkinis pizza tökéletes választás. Friss, könnyed, mégis laktató – és bónuszként még egészségesebb is, mint egy klasszikus szalámis vagy sajttal megpakolt változat.
Ebben a receptben megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készíthetünk mennyei cukkinis pizzát otthon. Nem kell hozzá sem pizzéria-szintű felszerelés, sem hosszan érlelt kovászos tészta – csak egy kis lelkesedés, friss alapanyagok és egy megbízható sütő.
Miért pont cukkinis pizza?
A cukkini egy igazi jolly joker zöldség. Semleges íze miatt szinte bármivel jól párosítható, és fantasztikus textúrát ad a pizzának. Ráadásul gyorsan átsül, így nem kell hosszú percekig várnunk, hogy elkészüljön a vacsora.
És ami a legjobb: ha ügyesen fűszerezzük, még azok is imádni fogják, akik amúgy nincsenek oda a zöldségekért. Ezt tapasztalatból mondjuk.
Hozzávalók (2 közepes pizzához)
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt (vagy 20 dkg liszt + 10 dkg teljes kiőrlésű liszt)
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 1,5 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
A feltéthez:
- 1 közepes cukkini
- 2-3 evőkanál tejföl vagy krémsajt (opcionálisan pizzaszósz is jó lehet)
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
- 10-15 dkg reszelt sajt (mozzarella vagy trappista is jó)
- Só, bors ízlés szerint
- Oregano, bazsalikom, chili – ki mit szeret
A tészta elkészítése
Kezdjük az alapokkal. Egy jó pizza lelke mindig a tészta. Ne ijedjünk meg, ha eddig még sosem készítettünk pizzatésztát – ezzel a recepttel könnyen fog menni.
- Egy kisebb tálba öntsük a langyos vizet. Szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk hozzá az élesztőt.
- Keverjük el, és hagyjuk felfutni kb. 10 percig. Ha szép habos, akkor jó.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, keverjük hozzá a sót.
- Öntsük hozzá az élesztős vizet, majd adjuk hozzá az olívaolajat is.
- Kezdjük el összedolgozni, először fakanállal, aztán kézzel gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kis vizet.
- Amikor kész, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni kb. 40-50 percet meleg helyen.
Közben akár el is készíthetjük a feltéteket.
A feltétek előkészítése
A cukkinit megmossuk, majd vékonyra szeleteljük – ez a kulcsa annak, hogy szépen megsüljön és ne eresszen túl sok levet.
Ha szeretnénk, egy kis sóval besózhatjuk, és hagyhatjuk állni 10 percig, majd papírtörlővel leitatjuk róla a levet. Ez különösen akkor hasznos, ha a cukkini túl vizes fajta.
A fokhagymát reszeljük le, keverjük el a tejföllel vagy a krémsajttal, és sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Ez lesz a pizzaszószunk, amire rákerül majd a zöldség és a sajt.
A pizza összeállítása
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra (alsó-felső sütés), vagy ha van pizzakövünk, akkor használjuk azt.
- A megkelt tésztát osszuk két részre. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra vagy téglalap formára – ahogy tetszik.
- Helyezzük sütőpapíros tepsire.
- Kenjük meg a tejfölös-fokhagymás alappal. Jöhetnek rá a cukkinikarikák szépen elrendezve.
- Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd fűszerezzük – oregano, bazsalikom, egy kis chili, ha szeretjük a pikánsabb ízeket.
- Toljuk be a sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz, a sajt pedig ropogósra sül a tetején.
Tálalás és extra tippek
Ha kivettük a sütőből, hagyjuk pár percet hűlni, majd szeleteljük fel. Egy kis friss bazsalikomlevelet is szórhatunk a tetejére, vagy csepegtethetünk rá pár csepp olívaolajat tálalás előtt – ettől még ínycsiklandóbb lesz.
Sokan egy kis citromhéjat is reszelnek rá a végén, mert jól kiemeli a cukkini ízét. Mi is kipróbáltuk már így, és tényleg működik!
Variációk, ha kísérleteznénk
Ez a recept szuper alap, de bátran alakíthatjuk ízlés szerint:
- Húsimádóknak: tehetünk rá pár szelet csirkemellsonkát vagy füstölt tarját.
- Vegetáriánus extrák: mehet rá koktélparadicsom, olívabogyó, lilahagyma, vagy akár feta sajt is.
- Laktózmentesen: használjunk növényi tejfölt és sajtot – az íz így is szuper lesz.
Miért szeretjük ezt a receptet?
Mert egyszerű. Mert szezonális alapanyagokkal dolgozunk. Mert nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló. És mert tényleg működik – mindig. Nincs olyan, hogy „ez most nem sikerült”. Ha betartjuk a lépéseket, garantáltan olyan pizzát kapunk, amit jóízűen elfogyaszt az egész család.
És még egy dolog: sokkal kevesebb bűntudattal esszük, mint egy vastagon sajtos vagy kolbászos változatot.
Összességében
A cukkinis pizza igazi nyári klasszikus lehet az otthoni repertoárban. Kiadós, mégsem nehéz. Látványos, mégis gyors. Egyszerű, de ízekben gazdag. Ha eddig csak a paradicsomos-sajtos pizzát ismertük, itt az ideje valami újat kipróbálni!
Reméljük, ti is legalább annyira megszeretitek ezt a receptet, mint mi. Ha kipróbáljátok, írjátok meg kommentben, milyen variációval készítettétek.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
TOP 7 fagyasztott pizza, amit tényleg érdemes megvenni!
Így készül a tökéletes vegán pizzatészta – egyszerűen, otthon, isteni finoman
A legpuhább, legfinomabb házi pizzatészta – Kelt alap, amit egyszerűen nem lehet elrontani!
Be the first to comment on "Cukkinis pizza házilag: Egyszerű, gyors és zseniálisan finom!"