Cukkinis pizza házilag: Egyszerű, gyors és zseniálisan finom!

Cukkinis pizza recept
Cukkinis pizza recept

Cukkinis pizza recept – Könnyű, nyári finomság, amit imádni fogunk!

Ha nyáron ránk tör a pizzakészítési vágy, de nem szeretnénk túl nehéz, zsíros feltétekkel dolgozni, akkor a cukkinis pizza tökéletes választás. Friss, könnyed, mégis laktató – és bónuszként még egészségesebb is, mint egy klasszikus szalámis vagy sajttal megpakolt változat.

Ebben a receptben megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készíthetünk mennyei cukkinis pizzát otthon. Nem kell hozzá sem pizzéria-szintű felszerelés, sem hosszan érlelt kovászos tészta – csak egy kis lelkesedés, friss alapanyagok és egy megbízható sütő.

Miért pont cukkinis pizza?

A cukkini egy igazi jolly joker zöldség. Semleges íze miatt szinte bármivel jól párosítható, és fantasztikus textúrát ad a pizzának. Ráadásul gyorsan átsül, így nem kell hosszú percekig várnunk, hogy elkészüljön a vacsora.

És ami a legjobb: ha ügyesen fűszerezzük, még azok is imádni fogják, akik amúgy nincsenek oda a zöldségekért. Ezt tapasztalatból mondjuk.

Hozzávalók (2 közepes pizzához)

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt (vagy 20 dkg liszt + 10 dkg teljes kiőrlésű liszt)
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

A feltéthez:

  • 1 közepes cukkini
  • 2-3 evőkanál tejföl vagy krémsajt (opcionálisan pizzaszósz is jó lehet)
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
  • 10-15 dkg reszelt sajt (mozzarella vagy trappista is jó)
  • Só, bors ízlés szerint
  • Oregano, bazsalikom, chili – ki mit szeret

A tészta elkészítése

Kezdjük az alapokkal. Egy jó pizza lelke mindig a tészta. Ne ijedjünk meg, ha eddig még sosem készítettünk pizzatésztát – ezzel a recepttel könnyen fog menni.

  1. Egy kisebb tálba öntsük a langyos vizet. Szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk hozzá az élesztőt.
  2. Keverjük el, és hagyjuk felfutni kb. 10 percig. Ha szép habos, akkor jó.
  3. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, keverjük hozzá a sót.
  4. Öntsük hozzá az élesztős vizet, majd adjuk hozzá az olívaolajat is.
  5. Kezdjük el összedolgozni, először fakanállal, aztán kézzel gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kis vizet.
  6. Amikor kész, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni kb. 40-50 percet meleg helyen.

Közben akár el is készíthetjük a feltéteket.

A feltétek előkészítése

A cukkinit megmossuk, majd vékonyra szeleteljük – ez a kulcsa annak, hogy szépen megsüljön és ne eresszen túl sok levet.

Ha szeretnénk, egy kis sóval besózhatjuk, és hagyhatjuk állni 10 percig, majd papírtörlővel leitatjuk róla a levet. Ez különösen akkor hasznos, ha a cukkini túl vizes fajta.

A fokhagymát reszeljük le, keverjük el a tejföllel vagy a krémsajttal, és sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Ez lesz a pizzaszószunk, amire rákerül majd a zöldség és a sajt.

A pizza összeállítása

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra (alsó-felső sütés), vagy ha van pizzakövünk, akkor használjuk azt.
  2. A megkelt tésztát osszuk két részre. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra vagy téglalap formára – ahogy tetszik.
  3. Helyezzük sütőpapíros tepsire.
  4. Kenjük meg a tejfölös-fokhagymás alappal. Jöhetnek rá a cukkinikarikák szépen elrendezve.
  5. Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd fűszerezzük – oregano, bazsalikom, egy kis chili, ha szeretjük a pikánsabb ízeket.
  6. Toljuk be a sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz, a sajt pedig ropogósra sül a tetején.

Tálalás és extra tippek

Ha kivettük a sütőből, hagyjuk pár percet hűlni, majd szeleteljük fel. Egy kis friss bazsalikomlevelet is szórhatunk a tetejére, vagy csepegtethetünk rá pár csepp olívaolajat tálalás előtt – ettől még ínycsiklandóbb lesz.

Sokan egy kis citromhéjat is reszelnek rá a végén, mert jól kiemeli a cukkini ízét. Mi is kipróbáltuk már így, és tényleg működik!

Variációk, ha kísérleteznénk

Ez a recept szuper alap, de bátran alakíthatjuk ízlés szerint:

  • Húsimádóknak: tehetünk rá pár szelet csirkemellsonkát vagy füstölt tarját.
  • Vegetáriánus extrák: mehet rá koktélparadicsom, olívabogyó, lilahagyma, vagy akár feta sajt is.
  • Laktózmentesen: használjunk növényi tejfölt és sajtot – az íz így is szuper lesz.

Miért szeretjük ezt a receptet?

Mert egyszerű. Mert szezonális alapanyagokkal dolgozunk. Mert nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló. És mert tényleg működik – mindig. Nincs olyan, hogy „ez most nem sikerült”. Ha betartjuk a lépéseket, garantáltan olyan pizzát kapunk, amit jóízűen elfogyaszt az egész család.

És még egy dolog: sokkal kevesebb bűntudattal esszük, mint egy vastagon sajtos vagy kolbászos változatot.

Összességében

A cukkinis pizza igazi nyári klasszikus lehet az otthoni repertoárban. Kiadós, mégsem nehéz. Látványos, mégis gyors. Egyszerű, de ízekben gazdag. Ha eddig csak a paradicsomos-sajtos pizzát ismertük, itt az ideje valami újat kipróbálni!

Reméljük, ti is legalább annyira megszeretitek ezt a receptet, mint mi. Ha kipróbáljátok, írjátok meg kommentben, milyen variációval készítettétek.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

TOP 7 fagyasztott pizza, amit tényleg érdemes megvenni!

Így készül a tökéletes vegán pizzatészta – egyszerűen, otthon, isteni finoman

A legpuhább, legfinomabb házi pizzatészta – Kelt alap, amit egyszerűen nem lehet elrontani!

Be the first to comment on "Cukkinis pizza házilag: Egyszerű, gyors és zseniálisan finom!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*