Calzone tészta recept – A töltött pizzazseni otthon
Szeretjük a pizzát, ez nem kérdés. De amikor valami igazán különlegesre vágyunk, jön a calzone. A félbehajtott, töltött pizzacsoda, ami kívül ropogós, belül szaftos.
Ráadásul meglepően könnyű elkészíteni otthon. Mutatjuk is, hogyan csináljuk!
Mi az a calzone?
A calzone egy olasz töltött tésztaféle, amit a legtöbben a pizzához hasonlítanak, teljesen jogosan. Ugyanabból a tésztából készül, mint a hagyományos pizza, csak nem nyitott formában sütjük, hanem félbe hajtva, a töltelékkel együtt. Olyan, mint egy batyu vagy óriási tésztás gombóc. De az íze… hát, az egészen más szint!
A legjobb benne, hogy szinte bármivel megtölthetjük. Sajt, sonka, paradicsomszósz, gomba, zöldségek – amit csak szeretnénk.
A tökéletes calzone tészta alapreceptje
Először is a tésztával kezdjük. Ez az alapja mindennek. Ha jó a tészta, fél siker!
Hozzávalók (4 nagyobb calzone-hoz):
- 500 g finomliszt (BL55)
- 1 csomag szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss élesztő
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 dl langyos víz
Ez a mennyiség ideális négy főre. Ha kevesebben vagyunk, a tészta másnap is felhasználható – csak tekerjük be fóliába és tegyük hűtőbe.
Lépésről lépésre: így készítjük a calzone tésztát
1. Előkészítés
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Ha szárított élesztőt használunk, azt is beleszórjuk a száraz hozzávalókhoz. Ha frisset, azt futtassuk fel külön egy kevés langyos vízben a cukorral együtt.
2. Tészta összeállítása
Lassan hozzáöntjük a langyos vizet és az olívaolajat. Fakanállal elkeverjük, majd amikor már kezd összeállni, áttérünk a kézi gyúrásra.
3. Gyúrás
Most jön az igazi munka. Legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát. Akkor jó, ha szép sima, ruganyos állagú lesz, és már nem ragad a kezünkhöz.
Tipp: ha túl ragacsos, egy kis liszttel segíthetünk. Ha túl száraz, mehet még egy kevés víz.
4. Kelesztés
Letakarjuk a tálat egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kb. 1 óráig kelesztjük. A tészta ilyenkorra duplájára nő.
Ezalatt előkészíthetjük a tölteléket, de erről később!
Hogyan formázzuk meg a calzonét?
Miután megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és négy egyforma részre osztjuk.
Egyenként gömbölyítjük őket, majd nyújtófával kör alakúra lapítjuk – nagyjából 25 cm átmérőjű korongokat formázunk.
Fontos: ne legyen túl vékony, különben kiszakadhat a töltelék alatt!
Töltelék: amit csak szeretnénk!
Itt jön az igazi móka. A calzone olyan, mint egy zárt világ. Bármit belesüthetünk, amit imádunk.
Néhány klasszikus töltelékötlet:
- Sonka – mozzarella – paradicsomszósz
- Sült gomba – fokhagyma – ricotta
- Grillezett cukkini – feta – olívabogyó
- Szalámi – paprika – sajt
Töltelék összeállítása:
Fontos, hogy ne tegyünk túl sok szószt, mert eláztathatja a tésztát. Egy-két evőkanál paradicsomszósz bőven elég, aztán jöhetnek a feltétek.
A tölteléket a tésztakorong egyik felére helyezzük úgy, hogy a széleknél maradjon kb. 2 cm üres rész.
Összehajtás és zárás
Most hajtsuk félbe a tésztát, mint egy félholdat. Az üres széllel befedjük a tölteléket.
A széleit alaposan lenyomkodjuk – akár az ujjunkkal, akár egy villa segítségével. Fontos, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.
Tipp: megkenhetjük a széleket egy kis vízzel, így jobban összeragad a tészta.
Sütés: a calzone végső próbája
Sütési hőmérséklet és idő:
- Sütő: 220°C (alsó-felső sütés)
- Sütési idő: 15–20 perc
A tepsit béleljük ki sütőpapírral. A calzonékat helyezzük rá egymástól kicsit távolabb. A tetejüket kenjük meg olívaolajjal, esetleg egy kis tojással, hogy szép fényesek legyenek.
Tipp: ha van otthon pizzasütő kő vagy előmelegített tepsi, még ropogósabb lesz az alja!
Mikor tudjuk, hogy kész?
A calzone akkor tökéletes, ha aranybarnára sült a teteje, és az alja is szépen átsült. Az illata elárulja – a ropogós tészta és az olvadó sajt illata egyszerűen ellenállhatatlan.
Hagyjuk 5 percet pihenni, mielőtt felszolgáljuk. Ez idő alatt belül is rendeződnek az ízek.
Tálalási tipp – ahogy mi szeretjük
A calzone önmagában is tökéletes, de kínálhatunk mellé:
- friss rukkolasalátát balzsamecettel
- egy kis tejfölös-fokhagymás mártogatóst
- vagy akár extra paradicsomszószt, ha valaki jobban szereti szószosan
És persze: egy hideg limonádé vagy könnyű vörösbor csak emel az élményen.
Miért szeretjük a calzonét?
Egyrészt praktikus. Könnyen elcsomagolható, elvihető. Egy kiadós ebéd, de akár vacsorára is tökéletes.
Másrészt kreatív. Nincs két egyforma calzone, mert mindig az kerül bele, amit épp kívánunk vagy találunk a hűtőben.
És végül: az élmény. Az, amikor felvágjuk a még forró batyut, és kifolyik belőle az olvadt sajt, a szaftos töltelék… na, az mindenért kárpótol!
Összességében
Merjünk játszani!
Ez a calzone tészta recept csak az alap. Mi is újra és újra kísérletezünk vele. Néha teljes kiőrlésű lisztet teszünk bele. Máskor fűszerezzük a tésztát egy kis oregánóval vagy fokhagymaporral. A töltelékekkel pedig tényleg csak a képzelet szab határt.
Ha egyszer kipróbáljuk, garantáljuk: beépül a heti menübe.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Puha, sajtos, ellenállhatatlan – így készül nálunk a tökéletes pizzás rúd
Lusta pizzatészta recept: 5 perc munka, mennyei házi pizza dagasztás nélkül
Be the first to comment on "Calzone őrület otthon: így készül a tökéletes töltött pizzabatyu!"