Jamie Oliver calzonéja házilag – Olasz ízorgia a saját konyhánkban!

Calzone recept jamie oliver
Calzone recept jamie oliver

Jamie Oliver-féle calzone recept – ahogy mi is elkészítjük otthon

Ha szeretjük az olasz konyha házias, mégis különleges ízeit, akkor a calzone kihagyhatatlan. Ez a félhold alakú, töltött pizzatészta Jamie Oliver egyik nagy kedvence is, és nem véletlenül. A legjobb az egészben, hogy otthon is könnyedén elkészíthetjük, és közben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy nápolyi család konyhájában sürögnénk.

Mi most megmutatjuk, hogyan készül a Jamie Oliver-féle calzone, lépésről lépésre. Nem kell hozzá semmi extra, csak egy kis idő, lelkesedés és néhány jó alapanyag.

Mi az a calzone, és miért szeretjük ennyire?

A calzone tulajdonképpen egy töltött pizza. A neve olaszul annyit tesz: „nadrág” vagy „zseb” – és hát valóban olyan, mint egy jó nagy ízes téskazseb. Tésztája a pizzáéhoz hasonló, a töltelék pedig lehet paradicsomos, sajtos, húsos, zöldséges – amit csak megkívánunk.

Jamie Oliver változata különösen egyszerű, de mégis ízekben gazdag. Nem bonyolítja túl a dolgot, a hangsúlyt az alapanyagok frissességére és a jó arányokra helyezi.

Alapanyagok (2 nagy calzone-hoz vagy 4 kisebbhez)

A tésztához:

  • 500 g finomliszt (vagy kenyérliszt)
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 300 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj

A töltelékhez (Jamie-féle klasszikus változat):

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 100 g sonka vagy prosciutto (csíkokra vágva)
  • 150 g mozzarella
  • Friss bazsalikomlevél (opcionális, de ajánlott)
  • Só, bors
  • Kevés olívaolaj

Lépésről lépésre – Így készül a házi calzone Jamie módra

1. A tészta elkészítése

Elsőként a tésztát gyúrjuk össze, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. A langyos vízhez adjuk az olívaolajat, majd fokozatosan öntsük hozzá a száraz keverékhez.

Elkezdjük kézzel (vagy géppel) dagasztani. Nem kell megijedni, ha eleinte ragacsos – ahogy dolgozunk vele, szépen összeáll. Körülbelül 10 perc dagasztás után egy sima, rugalmas tésztát kapunk. Takarjuk le, és hagyjuk meleg helyen kelni 45-60 percet.

2. A töltelék előkészítése

Amíg a tészta kel, készítsük el a paradicsomos alapot. Egy kis serpenyőben hevítsünk egy kevés olívaolajat, majd dobjuk rá az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Pár percig dinszteljük, amíg üveges lesz.

Ezután jöhet rá a darabolt paradicsom, az oregánó, egy csipet só és bors. Alacsony lángon főzzük 10-15 percig, amíg egy kicsit besűrűsödik. Ez lesz az alap íz a calzone belsejében.

Közben a sonkát csíkokra vágjuk, a mozzarellát kézzel darabokra tépkedjük. A friss bazsalikomot is előkészíthetjük – nem muszáj, de sokat dob az ízélményen.

3. A calzone összeállítása

Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen gyúrjuk át egy kicsit, majd osszuk ketté vagy négy egyenlő részre – attól függően, mekkora calzonékat szeretnénk.

Egyesével nyújtsuk ki őket ovális vagy kör alakúra, kb. fél centi vastagságúra. A tészta felére kanalazzunk egy adag paradicsomszószt, halmozzunk rá sonkát, mozzarellát és bazsalikomot.

Ügyeljünk arra, hogy a szélek tiszták maradjanak! Ez fontos, mert a calzone akkor lesz igazán jó, ha szépen le tudjuk zárni. Hajtsuk rá a tészta másik felét, és a széleit ujjal vagy egy villa segítségével jól nyomkodjuk le.

4. Sütés

Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra (alsó-felső sütés). Ha van pizzakövünk, használjuk, de egy sima sütőlemez is tökéletes.

A calzonékat óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét megkenhetjük egy kevés olívaolajjal, hogy szép aranybarna legyen.

Süssük 15-20 percig, amíg a tészta szépen megpirul, és ropogós lesz. A töltelék belül forró és szaftos – hagyjuk pár percet pihenni, mielőtt nekiesnénk.

Tippek, trükkök – Így lesz még finomabb

  • A töltelék ízlés szerint variálható. Mi már próbáltuk sült gombával, spenóttal, kolbásszal is – mindegyik szuper lett!
  • Ha marad egy kevés reszelt parmezán, szórjuk meg vele a calzone tetejét sütés előtt. Isteni lesz!
  • Aki szereti a csípőset, az tehet a töltelékbe egy kevés chilipelyhet.
  • A calzone tökéletes másnap is – csak melegítsük vissza sütőben, és máris újra élvezhetjük.

Miért éppen Jamie Oliver receptje alapján készítsük el?

Jamie Oliver abban jó, hogy egyszerű alapanyagokból is képes valami különlegeset varázsolni. A calzone esetében is ez történik. Nem bonyolítja túl, mégis minden íz a helyén van.

Ez a recept remek kiindulópont, amit kedvünk szerint tovább formálhatunk. Ha gyerekekkel főzünk, ők is élvezni fogják az összehajtást, a tésztával való munkát – igazi közös családi élmény lehet belőle.

Tálalási ötletek

A calzone önmagában is tökéletes, de ha szeretnénk kicsit felturbózni a tálalást, akkor egy friss rukkolás salátával vagy fokhagymás tejfölös mártogatóssal igazán kerek fogás lesz belőle.

Egy pohár száraz fehérbor vagy limonádé mellé pedig végképp nem tudunk mást mondani, csak azt: Buon appetito!

Összességében

Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk ehhez a fantasztikus olasz ételhez Jamie Oliver stílusában. Ha egyszer kipróbáljuk, biztos, hogy újra el fogjuk készíteni. A calzone nemcsak finom, hanem szórakoztató is – egy kis olasz életérzés a saját konyhánkban.

Próbáljuk ki, kísérletezzünk a töltelékkel, vonjuk be a családot – ez az étel nemcsak a hasat, de a szívet is megmelengeti.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

TOP 7 fagyasztott pizza, amit tényleg érdemes megvenni!

Így készül a tökéletes vegán pizzatészta – egyszerűen, otthon, isteni finoman

A legpuhább, legfinomabb házi pizzatészta – Kelt alap, amit egyszerűen nem lehet elrontani!

Be the first to comment on "Jamie Oliver calzonéja házilag – Olasz ízorgia a saját konyhánkban!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*