Töltött pizzacsoda házilag – így készül a tökéletes calzone!

Calzone készítése
Calzone készítése

Calzone készítése otthon: a töltött pizzazseni, amit imádni fogunk

Ha már unjuk a hagyományos pizzát, de mégis rajongunk az olasz ízekért, akkor a calzone lesz a tökéletes választás. Ez a félbehajtott, töltött pizzatészta nemcsak mutatós, hanem brutálisan finom is. Ráadásul remek lehetőség arra, hogy egy kis maradékot is újrahasznosítsunk – legyen az egy kis sonka, sajt, zöldség vagy akár egy adag bolognai.

Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készül a tökéletes calzone otthon, úgy, hogy bárki neki merjen állni.

Mi is az a calzone?

A calzone eredetileg Nápolyból származik, és az olasz „nadrág” szóból kapta a nevét, mert úgy néz ki, mintha összehajtottuk volna. Olyan, mintha egy töltött pizzazsebet sütnénk – kívül ropogós, belül olvadt sajt és gazdag töltelék vár ránk.

Az egyik legjobb dolog benne az, hogy abszolút testreszabható. Mi döntjük el, mit rejt a tészta belseje.

Hozzávalók a tésztához (4 calzone-hoz):

  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak (7 g) szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml langyos víz

Ez a klasszikus pizzatésztarecept. Ha már van bevált verziónk, nyugodtan használjuk azt is. A lényeg a ruganyos, jól nyújtható tészta.

Alapötletek a töltelékhez

A calzone lényege a töltelék – itt tudunk igazán kreatívak lenni! Íme néhány bevált kombináció:

1. Klasszikus sonkás-sajtos

  • reszelt mozzarella
  • főtt sonka apróra vágva
  • paradicsomszósz (nem kötelező, de jó alapnak)
  • oregánó

2. Gombás-sajtos

  • pirított gomba
  • mozzarella
  • kevés fokhagyma
  • friss bazsalikom

3. Spenótos-ricottás

  • friss spenót (előpirítva)
  • ricotta
  • parmezán
  • szerecsendió (egy csipetnyi)

Mi most a klasszikus sonkás-sajtos verziót fogjuk végigcsinálni, de a technika minden töltelékre ugyanaz.

A calzone készítése lépésről lépésre

1. A tészta elkészítése

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Ezután öntsük hozzá az olívaolajat, majd fokozatosan a langyos vizet. Kezdjük el kézzel összedolgozni, majd gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, cseppentsünk még vizet.

Legalább 8-10 percig gyúrjuk – ez fontos! Akkor jó, ha a tészta már nem ragad a kezünkhöz, de még rugalmas marad.

Ezután tegyük vissza a tálba, fedjük le konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órát. A duplájára kell nőnie.

2. A töltelék előkészítése

Amíg a tészta kel, előkészíthetjük a tölteléket. Ha használunk paradicsomszószt, azt is most készítsük el:

Gyors paradicsomszósz recept:

  • 1 kis konzerv hámozott paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, oregánó

Forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Főzzük 10 percig, majd botmixerrel pürésítsük. Ennyi az egész.

A sonkát vágjuk apróra, a sajtot reszeljük le, a fűszereket készítsük elő. A gomba, a spenót vagy az egyéb zöldségek pirítását is ekkor ejtsük meg.

3. A tészta formázása

Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett felületre, és osszuk 4 egyforma részre. Formázzunk belőlük gombócokat, majd nyújtsuk őket kb. 25-30 cm átmérőjű, kör alakú lappá.
Nem baj, ha nem teljesen szabályos – ez házi, nem gyári calzone!

4. Töltés és hajtogatás

A kinyújtott tészta egyik felére kanalazzunk egy kevés paradicsomszószt, majd szórjuk meg a választott töltelékkel. Ne vigyük túlzásba – ha túl sok kerül bele, nehéz lesz hajtani, és könnyen kiszakadhat.

Miután rátettük a sonkát, a sajtot és a fűszereket, hajtsuk rá a tészta másik felét, mint egy félholdat. A széleket jól nyomkodjuk össze – akár egy villával is lenyomkodhatjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

5. Sütés

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Ha van pizzakövünk, használjuk bátran – de egy sima sütőlemez is tökéletes.

A calzonékat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kenjük meg egy kis olívaolajjal vagy tojással (attól függően, mennyire szeretnénk aranybarnára).

Villával szurkáljunk néhány kis lyukat a tetejére, hogy a gőz távozni tudjon.
Süssük őket 15-20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz a külsejük.

Tálalás és tippek

A frissen sült calzone illata egyszerűen mennyei. Pár perc pihentetés után már szeletelhetjük is. Kínálhatunk mellé egy kis paradicsomos mártogatóst vagy salátát – de simán magában is tökéletes.

Tipp 1: A maradék calzone másnapra is jó – hidegen vagy újramelegítve is finom.
Tipp 2: Fagyasztani is lehet! A kész, de még nyers calzonékat le is fagyaszthatjuk, és amikor kell, csak bedobjuk a sütőbe.
Tipp 3: Lehet mini verziókat is készíteni vendégvárónak, gyerekeknek, piknikre. Csak kisebb adag tésztát nyújtsunk, kevesebb töltelékkel.

Miért szeretjük a calzonét?

Mert egyszerű, mégis különleges. Egy picit más, mint a megszokott pizza. És pont ez a jó benne. Olyan, mint egy olaszos meglepetéscsomag – minden falatnál új élmény.

A házi calzone ráadásul teljesen testre szabható. Ha vegetáriánus verziót szeretnénk, könnyedén megoldható. Ha maradékokat hasznosítanánk újra, szintén tökéletes választás.

És ami a legjobb: nem kell hozzá semmi extra konyhai eszköz vagy tudás.

Összességében

Reméljük, sikerült meghoznunk a kedvet egy jó kis calzone-hoz. Nem kell hozzá sok minden – egy kis türelem, jó alapanyagok, és egy kis kreativitás.

És ne feledjük: az első darab talán még nem lesz tökéletes, de minden egyes újabb próbálkozásnál egyre jobbak leszünk.

Vágjatok bele, és osszátok meg velünk is, milyen töltelékkel sikerült a legjobban!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

TOP 7 fagyasztott pizza, amit tényleg érdemes megvenni!

Így készül a tökéletes vegán pizzatészta – egyszerűen, otthon, isteni finoman

A legpuhább, legfinomabb házi pizzatészta – Kelt alap, amit egyszerűen nem lehet elrontani!

Be the first to comment on "Töltött pizzacsoda házilag – így készül a tökéletes calzone!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*