Bögrés pizzatészta recept – A legegyszerűbb házi pizza alap
Van az úgy, hogy megkívánjuk a pizzát, de semmi kedvünk méricskélni a lisztet dekára. A mérleg sehol, vagy csak túl sok a macera. Ilyenkor jön jól a bögrés pizzatészta recept!
Ebben a cikkben egy olyan házi pizzatészta elkészítését mutatjuk be lépésről lépésre, amit simán összedobunk, ha van otthon egy bögre, némi liszt, élesztő, víz – és persze egy kis lelkesedés.
Nem lesz szükség különleges alapanyagokra, sem bonyolult konyhai eszközökre. Csak egy kis időre, mert a tészta azért szeret pihenni.
Miért jó a bögrés megoldás?
Egyszerű. Gyors. És nem kell hozzá mérleg.
A bögrés receptek azért is népszerűek, mert könnyen követhetőek – egy átlagos 2,5 dl-es bögrét használunk mindenhez. Nincs elrontott arány, nincs bosszankodás. Csak keverés, dagasztás, kelesztés, sütés… és persze az illat, ami megtölti a konyhát.
Ez a recept tökéletes egy kisebb családnak (2-3 személy), de könnyedén duplázhatjuk is, ha nagyobb adagban gondolkodunk.
Alapanyagok a bögrés pizzatésztához
Lássuk, mire van szükségünk:
- 2 bögre finomliszt (BL55)
- ¾ bögre langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva is jó)
- ½ csomag szárított élesztő vagy 1 dkg friss élesztő
Ennyi az egész. Nincs benne semmi különleges, és nagy eséllyel minden ott lapul a kamrapolcon.
Lépésről lépésre: Így készül a bögrés pizzatészta
1. Az élesztő felfuttatása
Ha szárított élesztőt használunk, ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk, de a friss élesztőnél fontos.
- Egy kis tálban keverjük el a langyos vizet a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt.
- Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szépen meg nem habosodik. Ez azt jelzi, hogy dolgozni kezd.
2. Tészta összeállítása
- Egy nagy tálba szitáljuk bele a 2 bögre lisztet.
- Adjuk hozzá a sót, majd öntsük hozzá az élesztős vizet (vagy ha szárítottat használunk, azt keverjük bele a lisztbe, és öntsük hozzá a langyos vizet).
- Jöhet az olaj, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát.
Először kanállal vagy spatulával keverjük, aztán kézzel gyúrjuk.
A tészta akkor jó, ha rugalmas, puha, de nem ragacsos. Ha túl lágy, mehet hozzá még egy kevés liszt. Ha túl száraz, egy kevés víz.
3. Kelesztés
Ez az a rész, amit nem érdemes elsietni.
- Takargassuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával.
- Hagyjuk kelni 40-60 percet, meleg helyen. Akkor jó, ha körülbelül a duplájára nő.
Ha sietünk, és nincs idő egy órát várni, 30 perc is elég lehet – de minél többet pihen a tészta, annál finomabb lesz a végeredmény.
Nyújtás és feltétek
Miután megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki.
A vastagság ízlés dolga. Mi szeretjük a közepesen vékony verziót, de ha valaki a vastagabb, puhább tésztát kedveli, akkor csak óvatosan lapítsa ki.
Egy gáztepsi méretű pizzához pont jó mennyiség. Ha köralakút szeretnénk, nyújtsuk akkorára, hogy pont elférjen egy sütőpapíros tepsiben.
A pizzaszósz – házilag is gyorsan megvan
Bár lehet kapni bolti pizzaszószt is, de mi általában inkább házilag dobjuk össze. Így tudjuk, mi van benne, és az íz is sokkal finomabb.
Íme egy villámrecept:
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál olaj
- egy csipet cukor
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
- só, bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint
Ezeket csak összekeverjük, és már kenhetjük is a tésztára.
Feltétötletek – amit otthon találunk
Itt jön az a rész, amitől minden pizza más lesz. És személyes.
Íme néhány bevált ötlet:
- Sonka, kukorica, sajt
- Szalámi, lilahagyma, paprika
- Sült gomba, olívabogyó, mozzarella
- Friss paradicsom, rukkola, feta sajt (sütés után)
Tényleg csak a fantáziánk (és a hűtő tartalma) szab határt.
Sütés – a siker kulcsa
Előmelegített sütő kell. Ez fontos!
- Melegítsük elő a sütőt 220-230°C-ra (alsó-felső sütés).
- A pizzát toljuk be a középső rácsra.
- Süssük 10-15 percig, attól függően, milyen vastag a tészta, és mennyire szeretjük ropogósra.
A sajt legyen szépen ráolvadva, a széle kissé megpirulva. Akkor tökéletes.
Tippek, trükkök, variációk
1. Előre is elkészíthetjük.
A tésztát akár előző este is begyúrhatjuk, hűtőben letakarva tárolhatjuk. Másnap már csak nyújtani kell.
2. Le is fagyaszthatjuk.
Ha marad tészta, formázzuk kis gombócokká, és mehet a mélyhűtőbe. Felhasználás előtt csak engedjük ki szobahőmérsékleten.
3. Ha ropogósabb tésztát szeretnénk, nyújtás után kenjük le a szélét kevés olajjal, és süssük egy picit hosszabb ideig.
4. Használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is, akár fele-fele arányban, ha egészségesebb verziót szeretnénk.
Összességében
Miért szeretjük ezt a receptet?
- Nem kell hozzá mérleg.
- Gyorsan elkészíthető.
- Pénztárcabarát.
- Szinte mindig van otthon minden hozzá.
- Gyerekekkel is jó móka elkészíteni.
Ha egyszer kipróbáljuk, utána valószínűleg gyakran visszatérünk ehhez az alaprecepthez. Mert működik. Mert finom. És mert a bögrés pizzatészta tényleg a hétköznapok hőse lehet.
Ha ti is elkészítitek, ne tartsátok magatokban! Jöhetnek a variációk, trükkök, saját ötletek.
Egy jó pizza mindig közösségi élmény. És ez a recept garantáltan mosolyt hoz mindenki arcára – már sütés közben is.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Egészséges, laktató, isteni – ilyen a túrós zabos pizza
Villámgyors pizzatészta 30 perc alatt – Olasz ízek otthon, stressz nélkül
Lahmacun, a török pizza, amitől eldobod a kanalat – Recept lépésről lépésre
Be the first to comment on "Ez a pizzatészta megváltoztatja a hétvégéteket – és csak egy bögre kell hozzá!"