A világ legjobb vékony pizzatésztája – egyszerű recept lépésről lépésre
Ha szeretjük a ropogós, mégis könnyed pizzát, amit úgy tudunk megfogni, hogy nem hajlik le, de nem is olyan vastag, mint egy kenyérszelet – akkor bizony a vékony pizzatészta a mi világunk. Otthon elkészíteni pedig sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lesz isteni, olasz stílusú pizzánk a saját konyhánkból, mindenféle bonyolult hozzávalók vagy felszerelés nélkül.
Miért éppen a vékony tészta?
A vékony pizzatészta titka az egyszerűségben rejlik. Nem akar versenyezni a feltétekkel, hanem csak alátámasztja azokat. Ropogós szélek, finom belső, és az a bizonyos „kevesebb néha több” élmény.
Nem utolsósorban pedig: gyorsabban sül meg, gyorsabban készül el, és kevésbé telít el. Ha többféle pizzát is szeretnénk kipróbálni, a vékony tésztás változat a tökéletes választás.
Hozzávalók egy klasszikus vékony pizzatésztához (2 nagy vagy 3 közepes pizzához)
- 500 g finomliszt (BL 55 vagy pizzaliszt)
- 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss)
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 300 ml langyos víz
Ez az alaprecept jól formázható, rugalmas tésztát ad. Lehetőség szerint hagyjuk állni – de ha sürget az éhség, gyorsított változatként is működik.
A tökéletes pizzatészta elkészítése lépésről lépésre
1. Előkészítés – élesztő aktiválása
Egy kis tálba öntsük a langyos vizet. Adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és az élesztőt. Keverjük meg, majd hagyjuk állni 10-15 percig, míg az élesztő felhabosodik. Ez jelzi, hogy működik.
Ha friss élesztőt használunk, azt morzsoljuk bele a vízbe ugyanígy.
2. Tészta összeállítása
Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet és a sót. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, öntsük bele az élesztős vizet és az olívaolajat.
Kezdjük el fakanállal vagy a kezünkkel összedolgozni. Ha már kezd összeállni, borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk 8-10 percig.
Tipp: A jó tészta sima, rugalmas és enyhén tapad, de nem ragacsos. Ha túl száraz, adjunk még egy kis vizet, ha túl nedves, kevés lisztet.
3. Kelesztés
Formáljunk labdát a tésztából, tegyük vissza a tálba, takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk kelni 1-1,5 órán át meleg helyen. A duplájára kell nőnie.
Rohanunk? Akkor is hagyjuk legalább 30 percig kelni. Minél többet pihen, annál jobb lesz az állaga és az íze.
A tészta nyújtása – vékonyan, de óvatosan
A megkelt tésztát osszuk 2-3 részre (attól függően, mekkora pizzákat szeretnénk). Minden részt formáljunk gombóccá, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki őket vékonyra.
Ne erőltessük, ne tépjük – inkább fokozatosan nyújtsuk kör alakúra. A cél: 2-3 mm vastagság.
Ha szeretnénk, kézzel is húzhatjuk, úgy még légiesebb lesz a tészta széle.
Tipp: Ha ropogósabb végeredményt szeretnénk, nyújtás után tegyük a tésztát 5-10 percre a hűtőbe.
A sütés titkai – ropogós tészta otthon is
1. Melegítsük elő a sütőt!
Ez az egyik legfontosabb lépés! A sütő legyen legalább 230-250°C, és előmelegítve, alsó-felső sütéssel vagy pizzakővel a legjobb.
Ha van pizzakövünk, használjuk! Tegyük be a sütő aljába előmelegítés idején. Ha nincs, a sima sütőtepsi is tökéletes – csak jól legyen felforrósítva!
2. Jöhet a feltét
Ez a mi pizzánk, tehát a feltétet mi döntjük el. Egy jó paradicsomszósz, friss mozzarella, pár bazsalikomlevél – és kész is a klasszikus margherita.
Fontos: ne tegyünk túl sok szószt vagy feltétet, különben eláztatja a tésztát!
3. Sütés
Csúsztassuk be a pizzát a forró sütőbe (vagy pizzakőre), és süssük 7–10 percig, míg a széle aranybarna, az alja pedig ropogós nem lesz.
Minél vékonyabb a tészta, annál rövidebb ideig kell sülnie – figyeljük a színét!
Variációk – mert a pizzatészta sokféleképpen jó
Ez az alap pizzatészta recept könnyen variálható:
- Teljes kiőrlésű változat: A liszt egy részét (kb. 30%) cseréljük teljes kiőrlésűre.
- Fokhagymás tészta: Gyúrás közben adjunk a tésztához 1 gerezd zúzott fokhagymát.
- Rozmaringos változat: Morzsoljunk a tésztába egy kevés szárított rozmaringot, hogy extra ízt kapjon.
- Gluténmentes alternatíva: Speciális gluténmentes lisztet használjunk, és tartsuk be a csomagoláson található arányokat, mert ezek eltérhetnek.
Pizzaszósz – egy gyors, házi változat
Ha már házi pizzát készítünk, legyen a szósz is az!
Hozzávalók:
- 1 doboz hámozott paradicsom (400 g)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés:
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsomot, fűszerezzük, majd főzzük sűrűre kb. 10 perc alatt.
Ha simább állagot szeretnénk, turmixoljuk le.
Tálalás – ahogy a profik csinálják
A friss pizza forrón az igazi, de még jobb, ha sütés után 1-2 percet pihenni hagyjuk. Ezalatt a tészta „megnyugszik”, a sajt pedig szépen visszahúzódik, így nem folyik szét az első harapásnál.
Szeleteljük, szórjunk rá friss bazsalikomot, egy kis chiliolajat vagy parmezánt, és máris olaszos hangulatban vagyunk.
Összességében
Mitől lesz tökéletes a vékony pizzánk?
- Jó minőségű liszt – ez az alap.
- Langyos víz és aktív élesztő – ezek beindítják a folyamatot.
- Türelem – a tészta meghálálja a kelesztést.
- Magas hőfok – a sütő legyen forró, hogy gyorsan és ropogósra süljön.
- Mértékletes feltétek – a kevesebb itt tényleg több.
Mert a pizza több, mint vacsora!
Egy vékony, házi pizzatészta nemcsak étel, hanem élmény. Olyan pillanat, amit megoszthatunk a családdal, a barátokkal – vagy csak magunkkal, egy csendes estén. Nem kell olasz séfnek lennünk ahhoz, hogy elérjük ezt az ízélményt.
Elég hozzá egy kis liszt, egy kis szeretet – és egy jó recept. Most már az is van.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ez a Dukan pizza recept megváltoztatja a diétás napjaidat!
Ez a házi bolognese pizza mindenkit levesz a lábáról – próbáld ki te is!
Bögrés pizza tészta recept: Pofonegyszerű, mégis olyan finom, mint az olasz pizzériában!
Be the first to comment on "Vékony pizzatészta otthon? Így lesz pont olyan, mint az olaszoknál!"