Puha, sajtos, ellenállhatatlan – így készül nálunk a tökéletes pizzás rúd

Pizzás rúd recept
Pizzás rúd recept

Pizzás rúd recept: egyszerű, finom, mindenki kedvence!

Kevés olyan sós harapnivaló van, ami annyira univerzálisan szerethető, mint a pizzás rúd. Tökéletes vendégvárónak, tízórainak, uzsonnára vagy éppen egy gyors vacsorára is. Ráadásul nem bonyolult az elkészítése, és ha egyszer beletanulunk, garantáltan újra és újra el fogjuk készíteni.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet otthon isteni pizzás rudakat sütni, egyszerűen, lépésről lépésre.

Miért szeretjük a pizzás rudat?

Mert ropog kívül, puha belül. Mert illatos, sajtos, fűszeres. És mert pillanatok alatt elfogy az egész adag. A pizzás rúd az a sós süti, amit minden korosztály imád. A gyerekek azért, mert finom és kézzel ehető. A felnőttek meg azért, mert gyors, mutatós és jól variálható.

Ha pedig vendégek jönnek, vagy épp valami sós finomságot dobnánk össze, akkor tényleg ideális választás.

A tészta lelke – mitől lesz tökéletes?

A pizzás rudak lelke egy puha, de jól formázható tészta. Ezt készíthetjük kelt tésztából vagy gyors változatban leveles tésztából is. Mi most a klasszikus, kelt tésztás verziót mutatjuk meg, mert ez az, ami igazán házias, és sokáig friss marad.

Ez a tészta puha, mégis elég stabil ahhoz, hogy szépen lehessen szeletelni és formázni. A titok a jól eltalált arányokban van.

Hozzávalók a pizzás rúdhoz (kb. 25-30 darabhoz)

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g szárított
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás (a tésztába)

A töltelékhez:

  • 5 evőkanál sűrített paradicsom vagy pizza szósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 csipet só
  • 10-15 dkg sonka, szalámi vagy kolbász apróra vágva
  • 20 dkg reszelt sajt (trappista, mozzarella vagy cheddar)

A tetejére:

  • 1 tojás a lekenéshez
  • Szezámmag, reszelt sajt vagy köménymag ízlés szerint

Lépésről lépésre – így készül a pizzás rúd

1. Az élesztő felfuttatása

Egy kis tálkában langyos tejbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd 10 percig pihentetjük. Akkor jó, ha szépen felhabzik – ez azt jelenti, hogy dolgozik az élesztő.

Ha szárított élesztőt használunk, akkor azt egyszerűen a liszthez keverhetjük, nem kell felfuttatni, de langyos tejjel akkor is dolgozzunk!

2. A tészta összeállítása

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, a tojást, és végül a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet kézzel vagy dagasztógéppel összedolgozzuk, amíg egy rugalmas, kissé lágy, de nem ragacsos tésztát nem kapunk.

Letakarjuk, és meleg helyen 45-60 percig kelesztjük. A duplájára kell, hogy nőjön.

3. A szósz elkészítése

Amíg a tészta kel, elkészíthetjük a pizzás szószt. Egy kis tálban keverjük össze a sűrített paradicsomot a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel és egy csipet sóval. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá pár csepp olívaolajat is. Ez a szósz adja meg az igazi pizzás ízt.

4. Nyújtás és töltés

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk (kb. fél cm vastagra). Egyenletesen megkenjük a pizzás szósszal, rászórjuk az apróra vágott sonkát, majd egy réteg reszelt sajtot is.

Ezután félbehajtjuk, mint egy könyvet – hosszában, hogy egy hosszúkás lapot kapjunk. Kicsit nyomkodjuk le kézzel, majd éles késsel vagy pizzavágóval kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk.

5. A rudak formázása

A csíkokat óvatosan megcsavarjuk néhányszor (mint egy spirált), majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Hagyjunk közöttük kis helyet, mert még nőni fognak.

Ezután kenjük le a tetejüket felvert tojással, és szórjunk rájuk sajtot, szezámmagot vagy amit szeretnénk.

6. Sütés

180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. A sajt ropogósra pirul, a tészta pedig szép levegős és puha lesz belül.

Ha sok rudat készítünk, érdemes két tepsiben, váltva sütni őket.

Tipp: variációk pizzás rúdra

A pizzás rúd igazán hálás sütemény, mert szinte bármivel lehet variálni. Íme pár ötlet:

  • Füstölt sajt és bacon – extra füstös ízvilág
  • Csípős verzió – egy kis erőspaprikával vagy jalapeñóval megbolondítva
  • Vegetáriánus – csak szósz, sajt és zöldségek (pl. paprika, kukorica)
  • Leveles tésztából – ha nagyon gyors megoldás kell, bolti leveles tésztával is működik!

Hogyan tároljuk?

Ha marad belőle (ami ritka…), akkor légmentesen záródó dobozban akár 2-3 napig is friss marad. Felmelegíthetjük mikróban, vagy pár percre betolhatjuk a sütőbe, hogy újra ropogós legyen.

Fagyasztani is lehet – sült állapotban, amikor teljesen kihűlt. Felolvasztás után rövid sütéssel újraéleszthető.

Mikor érdemes elkészíteni?

Bármikor. De tényleg. Szülinapi bulira, osztálykirándulásra, vendégségbe, piknikre, vagy csak úgy egy hétvégi nassolásra. Mert a pizzás rúd nemcsak finom, hanem jókedvre is derít.

És ne feledjük, a gyerekek is imádják – akár segíthetnek is a nyújtásban, kenésben, tekerésben. Remek közös konyhai program lehet!

Összességében

A pizzás rúd receptje egyszerű, gyors és garantáltan sikert arat minden alkalommal. Egy jól eltalált tészta, egy kis fűszeres paradicsomszósz, reszelt sajt, és már kész is az a finomság, ami egyaránt tökéletes a mindennapokra és az ünnepi alkalmakra is.

Ha eddig még nem készítettük el, itt az idő kipróbálni. És ha egyszer megkóstoltuk, többé nem fogjuk tudni abbahagyni.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pizzatészta liszt nélkül? Mutatjuk a trükköt, amitől még finomabb lesz, mint az eredeti!

Tökéletes pizza tészta élesztővel: Az olasz konyha titka, amit otthon is elkészíthetsz!

Tökéletes házi pizza 5 hozzávalóból: Egyszerű tészta, amit bárki elkészíthet!

Be the first to comment on "Puha, sajtos, ellenállhatatlan – így készül nálunk a tökéletes pizzás rúd"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*