Pizzarajongóknak kötelező: házi pizzakrém lépésről lépésre

Pizzakrém készítés
Pizzakrém készítés

A tökéletes pizzakrém házilag – így készítsük el lépésről lépésre

A házi pizza lelke nem csak a tészta – hanem az a bizonyos pizzakrém is, ami megadja az ízek igazi mélységét. Amikor otthon pizzát sütünk, hajlamosak vagyunk gyors megoldásokhoz nyúlni: ketchup, sima paradicsomszósz, esetleg valamilyen bolti “pizzaszósz”. De mi lenne, ha most tényleg valami különlegeset készítenénk? Egy olyan pizzakrémet, ami nemcsak finom, hanem tényleg feldobja az otthoni pizzánkat?

Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk isteni, gazdag ízű pizzakrémet egyszerű alapanyagokból, amit akár előre is elkészíthetünk.

Mi is az a pizzakrém?

A pizzakrém lényegében a paradicsomszósz egy sűrűbb, fűszeresebb változata, amit a tésztára kenünk, még mielőtt a feltéteket rátennénk. Az olaszok gyakran csak paradicsompürét használnak egy kis sóval és oregánóval, de mi most egy kicsit összetettebb, magyar ízlésre szabott változatot készítünk.

Ez a verzió egy intenzívebb, gazdagabb ízvilágú krém lesz, amitől a pizzánk tényleg ellenállhatatlan lesz.

Hozzávalók – amit mindenképp szerezzünk be

Az alap pizzakrémhez a következő dolgokra lesz szükségünk:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 500 g darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • Frissen őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1/2 teáskanál kakukkfű
  • 1 evőkanál balzsamecet vagy almaecet
  • Opcionálisan: chilipehely, ha csípősen szeretjük

Az egész hozzávalólistát könnyedén beszerezhetjük bármelyik élelmiszerboltban. A friss hozzávalók – mint a hagyma és a fokhagyma – különösen fontosak, mert ezek adják a pizzakrém alapját.

Pizzakrém készítése – lépésről lépésre

1. lépés: Az alap megpirítása

Elsőként fogjuk az olívaolajat, és melegítsük fel egy közepes méretű lábasban.
Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk, míg üveges nem lesz. Ez nagyjából 4-5 percet vesz igénybe.

Ezután jöhet a fokhagyma. Reszeljük vagy zúzzuk bele, majd keverjük el.

Fontos, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz tőle a szósz – elég 30-40 másodpercig pirítani.

2. lépés: Paradicsom és fűszerek

Most öntsük hozzá a darabolt paradicsomot és a sűrített paradicsomot.
Keverjük jól el, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót, a borsot és a fűszereket.
Az oregánó, a bazsalikom és a kakukkfű kombinációja igazán mediterrán hangulatot kölcsönöz a pizzánknak.

Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, most tehetünk bele egy kevés chili pelyhet is.

Ezután öntsük hozzá az ecetet – ez szépen kiegyensúlyozza a paradicsom savasságát és egy kis mélységet ad az ízeknek.

3. lépés: Főzzük össze

Hagyjuk, hogy a pizzakrém lassú tűzön rotyogjon 20-25 percen át.
Időnként keverjük meg, nehogy leégjen az alja.
Ez idő alatt a szósz szépen besűrűsödik, és az ízek is összeérnek.

Ha nagyon darabosnak találjuk, a végén botmixerrel vagy turmixgépben kicsit krémesíthetjük, de ez teljesen opcionális. Van, aki pont szereti, ha kicsit rusztikusabb marad.

Tökéletes állag – mitől lesz igazán jó pizzakrém?

A pizzakrém akkor jó, ha sűrű, de könnyen kenhető.
Ne legyen túl híg, mert akkor eláztatja a tésztát.
Viszont ha túl sűrű, akkor nehéz lesz egyenletesen eloszlatni.

Érdemes még melegen kenni a pizzatésztára, mert így jobban elterül.
Persze, ha előre elkészítjük és lehűl, az sem baj – akkor csak egy kicsit melegítsük fel újra.

Meddig áll el? Hogyan tároljuk?

A kész pizzakrémet légmentesen zárható üvegbe vagy dobozba tesszük.
Hűtőben 4-5 napig is eláll, így akár előre is elkészíthetjük.

Ha nagyobb adagot készítünk, nyugodtan le is fagyaszthatjuk kisebb adagokban.
Fagyasztva akár 2-3 hónapig is simán eláll, és amikor pizzát szeretnénk sütni, csak előkapjuk és felmelegítjük.

Extra tipp: variációk pizzakrémre

Ha szeretnénk kicsit kísérletezni, itt van néhány ötlet:

  • Füstös pizzakrém: adjunk hozzá egy kevés füstölt paprika port.
  • Tejszínes változat: keverjünk bele egy kevés főzőtejszínt a végén, ha krémesebb ízvilágra vágyunk.
  • Zöldfűszeres frissítés: használjunk friss bazsalikomlevelet, oregánót, vagy petrezselymet – főzés után, díszítésként is tökéletes.
  • Fokhagymarajongóknak: süssünk meg egész fokhagymagerezdeket héjában, majd nyomjuk bele a pizzakrémbe – brutál jó ízt ad!

Milyen pizzákhoz illik?

Ez a pizzakrém szinte bármilyen feltéttel működik.
Jól passzol a klasszikus sonkás-gombás változathoz, de sajtos, kolbászos, zöldséges, vagy akár tonhalas pizzára is tökéletes.

Mi szeretjük a vékony tésztás pizzát ezzel a krémmel, mert igazán kiemeli az ízeket.
De vastagabb tésztán is remekül működik, főleg, ha bőven megrakjuk feltéttel.

Összességében

Amit érdemes megjegyezni…

A pizzakrém egy apró részletnek tűnhet, de az egész pizzánk élményét meghatározza.
Érdemes időt szánni rá, mert tényleg nem bonyolult – és sokkal-sokkal finomabb lesz, mint bármelyik bolti verzió.

Ráadásul a házi pizzakrém elkészítése nem kerül sokba, és még egy kis “handmade” ízt is ad a pizzánknak.
A legjobb az egészben pedig az, hogy ha egyszer kipróbáljuk, utána már nem akarunk visszatérni a bolti szószokhoz.

Ti jöttök!

Ti milyen fűszerekkel dobjátok fel? Inkább rusztikus vagy sima változatot szeretitek?

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pizzatészta liszt nélkül? Mutatjuk a trükköt, amitől még finomabb lesz, mint az eredeti!

Tökéletes pizza tészta élesztővel: Az olasz konyha titka, amit otthon is elkészíthetsz!

Tökéletes házi pizza 5 hozzávalóból: Egyszerű tészta, amit bárki elkészíthet!

Be the first to comment on "Pizzarajongóknak kötelező: házi pizzakrém lépésről lépésre"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*