Lusta pizzatészta recept: 5 perc munka, mennyei házi pizza dagasztás nélkül

Lusta pizzatészta recept
Lusta pizzatészta recept

Lusta pizzatészta recept – amikor gyors, de finom házi pizza kell

Sokszor megesik, hogy megkívánjuk a házi pizzát, de nincs kedvünk dagasztani, keleszteni, nyújtani… és persze a mosogatásról ne is beszéljünk. Ismerős, ugye? Nos, a lusta pizzatészta pontosan erre a helyzetre született: pár perc alatt összeállítható, nem kell dagasztani, és mégis finom, ropogós szélekkel és puha belsővel ajándékoz meg minket.

Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt az egyszerű, de mégis zseniális pizzatésztát otthon, úgy, hogy közben marad időnk pihenni is.

Mi is az a lusta pizzatészta?

Ez a recept azoknak való, akik szeretik a házi pizzát, de nem akarnak hosszasan bíbelődni a klasszikus tésztával. Nincs szükség gyúrásra, dagasztásra, sőt, akár robotgép nélkül is simán elkészíthető. A titok nyitja a laza állagú tészta, amit egyszerűen csak beleöntünk a tepsibe, elsimítjuk, és jöhet is rá a feltét.

Ez a módszer egyfajta keverem-sütöm típusú pizza, mégis sokkal finomabb, mint bármelyik mirelit verzió.

Milyen alapanyagokra lesz szükségünk?

Semmi különösre. Ez az egyik legnagyobb előnye a lusta pizzának – a hozzávalók többnyire ott lapulnak a kamránkban vagy a hűtőben.

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor (nem élesztő!)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl tej
  • 0,5 dl étolaj

A pizzaszószhoz (opcionális, de ajánlott):

  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 1-2 evőkanál víz vagy olívaolaj

Feltéthez (ízlés szerint):

  • Reszelt sajt (trappista, mozzarella, gouda – ami otthon van)
  • Sonka, szalámi, kolbász, zöldségek, kukorica, olívabogyó – bármi, amit szeretünk

Lépésről lépésre: így készül a lusta pizzatészta

1. Melegítsük elő a sütőt

Mielőtt bármit csinálnánk, kapcsoljuk be a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés), hogy mire a tészta kész, már meleg legyen. A gyors pizzatészta nem vár sokat – és mi sem fogunk.

2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat

Egy nagyobb tálba szórjuk bele a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Egy fakanállal vagy habverővel keverjük össze, csak hogy minden egyenletesen eloszoljon. Ez az alap – innen indul minden.

3. Jöhetnek a nedves hozzávalók

Öntsük hozzá a langyos vizet, a tejet és az olajat. Nincs semmi bonyodalom: kézi habverővel vagy egy sima fakanállal keverjük csomómentesre. A tészta elég laza, folyós állagú lesz – ne ijedjünk meg, ennek ilyennek kell lennie.

Olyasmi lesz, mint egy sűrű palacsintatészta, amit könnyen el lehet simítani a tepsiben.

4. Öntsük a tésztát tepsibe

Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit (kb. 30×40 cm), és kenjük ki egy kis olajjal vagy béleljük ki sütőpapírral. Ezután öntsük bele a tésztát, majd egy spatulával vagy kanál hátával simítsuk el egyenletesen.

5. Készítsük el a pizzaszószt

Ha szeretnénk házi pizzaszószt, most keverjük össze a hozzávalókat egy kis tálban. A sűrített paradicsomhoz adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a fűszereket, egy kevés vizet vagy olívaolajat, és jól keverjük össze.

Ezután kanállal oszlassuk el a tésztán, de nem kell túl vastagon. Ha sietünk, ketchup és egy kis oregánó is megteszi – de az igazi ízekért érdemes időt szánni a házi verzióra.

6. Pakoljuk rá, amit szeretünk

Most jöhet a játék!
Szórjuk meg a tésztát reszelt sajttal, tegyünk rá sonkát, kolbászt, zöldségeket – amihez épp kedvünk van.

Nem kell túlzásba vinni a feltéteket, hogy a tészta szépen átsüljön.

7. Süssük készre

Tegyük be a pizzát az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, amíg a teteje szépen megpirul, a széle pedig enyhén ropogósra sül.

Néha érdemes ránézni, mert minden sütő más – ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

Tippek és trükkök, hogy még jobban sikerüljön

  • Tésztát előre is elkészíthetjük, majd hűtőben pihentethetjük 1-2 órát, hogy még jobban összeérjenek az ízek.
  • A tej helyett használhatunk joghurtot vagy kefirt is, ettől puhább lesz a tészta.
  • Ha ropogósabb alapot szeretnénk, kenjük ki egy kis zsiradékkal a tepsi alját.
  • A sütő legalsó szintjén érdemes sütni, így a tészta nem marad nyers.
  • A maradék pizzát hűtőben tárolhatjuk, és másnap serpenyőben újrasütve még finomabb!

Miért szeretjük a lusta pizzát?

Mert nem kell hozzá különösebb tudás, mégis olyan érzést kelt, mintha komoly konyhai bravúrt vittünk volna véghez.
Tökéletes vacsora hétköznap estére, vagy ha vendégek toppannak be hirtelen. Gyerekek is segíthetnek az elkészítésében – a feltétek pakolásában különösen szeretnek részt venni!

Ráadásul költséghatékony is. Nem kell rendelnünk, nem kell méregdrága pizzériába rohanni. Otthon, saját ízlés szerint készítjük el, és még mosogatni is alig kell utána.

Különböző variációk – ha kísérleteznénk

Ez a recept egy alap. És mint minden jó alaprecept, ez is szabadon alakítható:

  • Lusta focaccia: hagyjuk el a szószt, és csak olívaolajat, rozmaringot, fokhagymát tegyünk rá.
  • Lusta pizzás csiga: a masszát muffinformába kanalazzuk, majd rá jön a szósz és a sajt – mini pizzák lesznek belőle.
  • Lusta lepény: tejfölös alappal, lilahagymával és szalonnával igazi magyaros változatot kapunk.

Összességében

A lusta pizzatészta recept egy igazi megmentő azokban a napokban, amikor valami finomra, laktatóra, háziasra vágyunk, de időnk és energiánk kevés.
Nem kell hozzá sem robotgép, sem kelesztés, sem különleges hozzávaló.

Csak egy tál, egy fakanál, egy tepsi… és egy kis kreativitás.

Ha egyszer kipróbáljuk, garantáljuk, hogy nem utoljára készítjük el.

Próbáljátok ki, játsszatok a feltétekkel, és osszátok meg velünk, nektek melyik verzió vált be a legjobban!
Pizza esténként, gyerekzsúrokon, vagy csak úgy – ez a recept mindig jól jön majd a tarsolyunkban.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Villámgyors tepsis pizza instant élesztővel – Ropogós szélek, puha belső, és kész is!

Az igazi olasz pizza tészta titka: Készítsd el otthon a tökéletes, ropogós pizzát!

Könnyű, mint a felhő: Az otthoni pizzatészta, ami mindenkit levesz a lábáról!

Be the first to comment on "Lusta pizzatészta recept: 5 perc munka, mennyei házi pizza dagasztás nélkül"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*