New York-i pizza otthon: A tökéletes recept, amit mindenki imádni fog!

New york style pizza recept
New york style pizza recept

New York Style Pizza recept – Készítsük el otthon!

A New York-i pizzát világszerte imádják. Ez a vékony, mégis rugalmas tészta, az egyszerű, de tökéletes paradicsomszósz, és az olvadt sajt rétege az, ami igazán különlegessé teszi. Szerencsére ezt a pizzát otthon is elkészíthetjük, és még csak nem is kell profi szakácsnak lennünk hozzá!

Csak egy kis odafigyelés, pár jó alapanyag, és már élvezhetjük is a saját New York-i pizzánkat.

Az alapanyagok, amikre szükségünk lesz

Mielőtt belevágnánk, szedjük össze a hozzávalókat. Ne felejtsük el, hogy a jó pizza titka a minőségi alapanyagokban rejlik!

Tésztához:

  • 500 g pizza liszt (00-ás liszt ajánlott, de sima finomliszt is megteszi)
  • 325 ml langyos víz
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj

Szószhoz:

  • 400 g hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál cukor
  • Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj

Feltétekhez:

  • 300 g reszelt mozzarella (a legjobb, ha friss, alacsony nedvességtartalmú)
  • Opcionális: pepperoni, friss bazsalikom, gomba, vagy más kedvenc feltét

Hogyan készítsük el a tökéletes tésztát?

1. Élesztő aktiválása

Egy kisebb tálba tegyük a langyos vizet, keverjük bele a cukrot, majd szórjuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szép habos lesz a teteje. Ez az első jele annak, hogy az élesztő dolgozik!

2. A tészta összeállítása

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Öntsük hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Keverjük össze egy fakanállal, majd kézzel gyúrjuk össze a tésztát.

3. Gyúrás

Vegyük ki a tésztát a tálból, és egy enyhén lisztezett felületen gyúrjuk 8-10 percig. A végeredmény egy sima, rugalmas tészta legyen. Ha túl ragad, adjunk hozzá egy kis lisztet, de ne vigyük túlzásba.

4. Kelesztés

Tegyük a tésztát egy olajjal kikent tálba, és fedjük le konyharuhával. Hagyjuk meleg helyen kelni körülbelül 1-1,5 óráig, vagy amíg a tészta duplájára nő.

A szósz elkészítése

Miközben a tészta kel, elkészíthetjük a pizzaszószt. Ez egyszerű, de annál ízletesebb!

  1. Alap elkészítése
    Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a reszelt fokhagymát, amíg illatos lesz.
  2. Paradicsom hozzáadása
    Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, és törjük össze villával vagy egy krumplinyomóval. Ízesítsük oregánóval, cukorral, sóval és borssal.
  3. Főzés
    Alacsony lángon főzzük a szószt 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek, és kissé besűrűsödjön.

Pizzánk összeállítása és sütése

  1. A sütő előmelegítése
    Melegítsük elő a sütőt 250°C-ra. Ha van pizzakövünk, tegyük be előre, hogy az is felforrósodjon.
  2. Tészta formázása
    Amikor a tészta megkelt, osszuk két egyenlő részre (vagy négyre, ha kisebb pizzákat szeretnénk). Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki őket kb. 30 cm átmérőjű körökre. Ne használjunk nyújtófát, inkább a kezünkkel húzogassuk, hogy megmaradjon a tészta rugalmassága.
  3. Feltétek felvitele
    Helyezzük a tésztát sütőpapírra vagy pizzalapátra. Kenjük meg vékonyan a szószunkkal, szórjuk meg reszelt mozzarellával, és tegyük rá a kedvenc feltéteinket.
  4. Sütés
    Csúsztassuk a pizzát a forró pizzakőre vagy egy tepsire, és süssük 7-10 percig, amíg a széle szép aranybarna lesz, a sajt pedig gyönyörűen megolvad.

Tippek a tökéletes New York-i pizzához

  • Tésztát előre is készíthetünk: A tésztát kelesztés után hűtőben is tárolhatjuk akár 24-48 óráig. Ez még jobb ízt ad a pizzának.
  • Szósz frissen vagy fagyasztva: A szószból egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk, amit lefagyaszthatunk. Így bármikor előkaphatjuk.
  • Pizzakő nélkül? Nem gond! Egy vastag tepsi is megteszi, amit előmelegítünk a sütőben.
  • Kísérletezzünk a feltétekkel: A New York-i pizza egyik varázsa, hogy egyszerű, de bátran variálhatjuk is. Egy kis szalonna, jalapeño, vagy akár friss rukkolával is feldobhatjuk.

Tálalás és élvezet

A kész pizzát vágjuk szeletekre, és tálaljuk forrón. Egy jó pizza mellé nem kell más, csak egy pohár hideg ital, és egy kényelmes szék. Tökéletes vacsora a barátokkal, a családdal, vagy akár egyedül is, miközben kedvenc sorozatunkat nézzük.

Összességében

Most, hogy megvan a recept, rajtunk a sor, hogy belefogjunk! Próbáljuk ki, és élvezzük az igazi New York-i pizzát otthon.

Mert nincs is jobb, mint amikor saját kezünkkel készítünk valami igazán különlegeset!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Egészségesen és bűntudat nélkül: Dia Wellness pizza otthon, egyszerűen!

Olasz hangulat otthon: Az olajos pizza tészta titka, amit imádni fogsz

Choco pizza: Az édesség, ami mindenkit levesz a lábáról!

Be the first to comment on "New York-i pizza otthon: A tökéletes recept, amit mindenki imádni fog!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*