Baconos pizza recept – ahogy mi szeretjük otthon
Lépésről lépésre, egyszerűen, sok-sok baconnel…
Miért éppen baconos pizza?
Ha van pizza, amiben lehetetlen csalódni, az a baconos pizza. Ropogós szalonna, olvadt sajt, illatos paradicsomszósz, friss tészta. Ugye, már érezzük is a konyhában terjengő illatokat?
Ez a recept nemcsak a klasszikus ízekre épít, hanem arra is, hogy bárki – tényleg bárki – el tudja készíteni otthon, sütőben. Nem kell pizzakemence, sem sokéves konyhai tapasztalat. Csak egy kis lelkesedés.
Hozzávalók – mire lesz szükségünk?
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 csomag szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- kb. 3 dl langyos víz
A paradicsomszószhoz:
- 250 ml passzírozott paradicsom
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál oregánó
- só, bors ízlés szerint
- kevés bazsalikom, ha van friss, még jobb
A feltéthez:
- 200 g bacon (csíkokra vágva)
- 200-250 g reszelt sajt (mozzarella az igazi, de trappista is megteszi)
- 1 kisebb lilahagyma (opcionális, de feldobja)
- 1-2 friss paradicsom (karikázva, ha szeretjük)
- kevés friss petrezselyem vagy rukola tálaláshoz (opcionális)
Előkészítés: kezdjük a tésztával
1. lépés – Az élesztő felfuttatása
Egy kis tálban keverjük el az élesztőt a langyos vízben a cukorral. Hagyjuk állni 5-10 percet. Ha felfutott (szépen habzik a teteje), készen áll a munka.
2. lépés – A tészta összegyúrása
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Kezdjük el összedolgozni.
Először kanállal, aztán kézzel. Dolgozzuk össze, míg rugalmas, nem túl ragacsos tésztát nem kapunk.
3. lépés – Kelesztés
Takargassuk be egy tiszta konyharuhával, és tegyük meleg helyre pihenni. Legalább 45 percig. Addig duplájára nő.
Közben elkészítjük a szószt
Egy kisebb lábasban melegítsük fel az olívaolajat, majd dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát. Kicsit pirítsuk, de ne égjen meg.
Ezután jöhet rá a passzírozott paradicsom, oregánó, bazsalikom, só és bors. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 10-15 percig. Sűrű, illatos szósz lesz a végeredmény.
Amíg hűl, el is mosogathatunk egy kicsit.
A bacon: ropogós vagy szaftos?
Mindkettő jó. Mi általában előpirítjuk kicsit a baconcsíkokat serpenyőben – így a végeredmény ropogósabb lesz, és nem áztatja el a pizzát a kisült zsír.
Nem kell teljesen készre sütni, csak éppen hogy kérget kapjon. Így sütés közben a sütőben befejezi a dolgot.
Állítsuk össze a pizzát
4. lépés – A tészta formázása
Ha megkelt, borítsuk lisztezett felületre a tésztát.
Gyúrjunk rajta egyet, aztán osszuk ketté (vagy hagyjuk egészben, ha nagy tepsis pizzát szeretnénk).
Nyújtsuk kör alakúra vagy tepsi formájúra – ahogy szeretjük. A tésztát húzhatjuk kézzel is, de nyújtófával egyszerűbb.
5. lépés – Megpakoljuk
Kenjük meg a tésztát a paradicsomszósszal. Ne túl vastagon, de mindenhová jusson.
Ezután jöhet a sajt fele, majd a baconcsíkok, hagymakarikák, paradicsomszeletek, végül a maradék sajt.
Nem baj, ha kicsit túlzásba esünk – ez házi pizza.
Sütés – a legfontosabb rész
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra (alsó-felső sütés). Ha van pizzakövünk vagy előmelegített sütőlapunk, még jobb.
Toljuk be a pizzát a forró sütőbe, és süssük 12-15 percig. Akkor jó, ha a tészta széle aranybarna, a sajt pedig buborékos és enyhén pirult.
Ne nyissuk ki közben túl sokszor a sütőt – szeretjük, ha tartja a hőfokot.
Tálalás – frissen, forrón
A pizzát hagyjuk pár percig pihenni, mielőtt szeleteljük. Így nem csúszik le róla minden, amikor rámegyünk a pizzavágóval.
Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés friss petrezselyemmel vagy rukkolával. Mellé mehet fokhagymás tejföl, chiliolaj, vagy csak simán egy pohár hideg sör.
Extra tipp: mit variálhatunk?
- A bacon mellé mehet füstölt sajt is, ha karakteresebb ízekre vágyunk.
- Próbáljuk ki sonkával vagy kolbásszal is, ha többféle húst szeretnénk.
- Gluténmentes liszttel is működik – csak a víz arányát kell finomhangolni.
- A szószba keverhetünk egy kis mézet vagy cukrot, ha édeskésebb ízt akarunk.
Egy kis házi pizzázós hangulat
A baconos pizza nemcsak vacsora, hanem egy program is lehet. Közösen készíteni, kinyújtani, megpakolni, nézni, ahogy sül… Ez már fél siker.
Nem kell tökéletes formájúnak lennie, nem kell „éttermi” külsejűnek.
A lényeg, hogy szeretettel és bőséggel készüljön.
Mi már rengetegszer sütöttünk ilyen pizzát – néha vékonyra, néha vastagabbra. Volt, hogy elfogyott a sajt, és csak bacon maradt rajta. De még úgy is imádtuk.
Az otthoni pizza titka nem a tökéletes technika. Hanem az, hogy mi készítettük, magunknak és egymásnak.
Összességében
- A jó pizza alapja a türelmes kelesztés és a házi paradicsomszósz.
- A bacon akkor igazán finom, ha kicsit előpirítjuk.
- Ne féljünk gazdagon pakolni a feltéteket – ez nem egy diétás nap.
- A pizzát forrón, frissen, szeretettel tálaljuk.
Ha eddig csak rendeltük, itt az idő, hogy mi is elkészítsük. Egy jó baconos pizza után garantáltan mindenki megnyalja mind a tíz ujját.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Pizzát 10 perc alatt? Fedezd fel az Air Fryer titkos receptjét, amitől mindenki odalesz!
Canotto pizza recept: A nápolyi pizza csúcsa, amit otthon is elkészíthetsz!
Olasz tonhalas pizza otthon: Ropogós tészta, szaftos feltét, ellenállhatatlan ízek!
Be the first to comment on "Baconos pizza házilag: A recept, ami után többé nem rendelsz pizzát"