Hogyan készítsünk otthon Pizza Hut stílusú pizzát? – Lépésről lépésre útmutató
Ki ne szeretné a Pizza Hut ikonikus, vastag, ropogós szélű pizzáit? Az a szaftos tészta, az olvadó sajt és az isteni feltétek kombinációja, amitől minden falat egy élmény. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy ezt az élményt otthon is újraalkothatjuk?
Igen, jól olvastátok
Most megmutatjuk, hogyan készíthettek házilag Pizza Hut stílusú pizzát, ami garantáltan felveszi a versenyt az eredetivel.
Miért pont a Pizza Hut stílusú pizza?
A Pizza Hut pizzák egyik legnagyobb titka a tészta textúrájában rejlik. Az a vastag, de mégis puha tészta, amit kívül enyhén ropogósra sütnek, belül viszont légies és omlós marad. Ehhez jön a gazdag paradicsomszósz és a bőséges sajtréteg, ami megadja az ikonikus ízvilágot. Ha ti is szerettek kísérletezni a konyhában, akkor ez a recept tökéletes lesz számotokra.
Hozzávalók – Amitől igazi Pizza Hut élmény lesz
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 300 ml langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj (plusz egy kevés a sütéshez)
A paradicsomszószhoz:
- 200 ml passzírozott paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- Só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
A feltétekhez:
- 300 g reszelt mozzarella sajt
- Szeletelt pepperoni (vagy más kedvenc feltét: sonka, gomba, paprika)
- Egy csipet parmezán (opcionális, de nagyon ajánlott)
1. lépés: A tészta elkészítése – Az alap, amitől minden függ
A tészta a pizza lelke, ezért fontos, hogy jól csináljuk. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Ezután adjuk hozzá a langyos vizet és az olívaolajat.
Kezdjük el kézzel vagy dagasztógéppel összedolgozni a tésztát, amíg sima, rugalmas állagot nem kapunk. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha pedig túl száraz, egy kis vizet.
Amikor elkészült, fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen legalább 1 órát, amíg duplájára nem nő. Ez a pihentetés adja meg a tészta könnyű, levegős szerkezetét.
2. lépés: A paradicsomszósz – Az ízrobbanás forrása
Amíg a tészta kel, elkészíthetjük a paradicsomszószt. Egy kis serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. Pár másodpercig pirítsuk, amíg illatos nem lesz, de vigyázzunk, nehogy megégjen.
Ezután öntsük hozzá a passzírozott paradicsomot, és fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal. Alacsony lángon főzzük 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ha szeretnénk, egy csipet cukorral kiegyensúlyozhatjuk a paradicsom savasságát.
3. lépés: A tészta formázása és előkészítése
Miután a tészta szépen megkelt, osszuk két részre, ha két kisebb pizzát szeretnénk, vagy hagyjuk egyben egy nagy pizzához.
Most jön a trükkös rész: hogy elérjük azt a Pizza Hut-féle ropogós szélt, a tésztát egy bőven olajozott pizzasütő serpenyőbe (vagy sütőformába) kell helyeznünk. Az olívaolaj nemcsak ropogós kérget ad, de extra ízt is kölcsönöz a tésztának.
Nyújtsuk ki a tésztát úgy, hogy elérje a forma széleit. Ha szeretjük a vastagabb tésztát, hagyjuk még kelni 15-20 percig a formában is.
4. lépés: A pizza összeállítása – Itt kezdődik az igazi móka!
Először kenjük meg a tésztát a paradicsomszósszal, ügyelve arra, hogy a szélekhez ne érjünk hozzá, hogy az szép ropogós maradjon.
Ezután szórjuk meg bőségesen mozzarellával. Ne spóroljunk a sajttal – ettől lesz igazán „Pizza Hut” érzésünk!
Most jönnek a feltétek: pepperoni, sonka, gomba, paprika – amit csak szeretünk. Ha szeretnénk még egy extra ízréteget, szórjunk rá egy kevés parmezánt is.
5. lépés: Sütés – A varázslat pillanata
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. A pizzát süssük 15-20 percig, amíg a sajt aranybarnára olvad, és a tészta szélei ropogósra sülnek.
Ha van lehetőségünk légkeveréses sütő használatára, az még egyenletesebb sütést biztosít. Sütés közben figyeljük a pizzát, mert a különböző sütők eltérően viselkedhetnek.
6. lépés: Tálalás – Az utolsó simítások
Miután a pizza megsült, hagyjuk pár percig hűlni, majd szeleteljük fel. Ha igazán autentikus Pizza Hut élményt szeretnénk, kínálhatunk mellé fokhagymás szószt vagy ranch dresszinget is.
Extra tippek a tökéletes Pizza Hut stílusú pizzához
- Tészta variációk: Ha szeretitek a még puhább tésztát, próbáljátok ki tej hozzáadásával a víz egy része helyett.
- Sajt variációk: A mozzarella mellett keverhettek bele cheddar sajtot is, ami extra krémes állagot ad.
- Fűszerezés: A tészta szélére kenjetek fokhagymás vajat sütés előtt, hogy még intenzívebb ízeket kapjatok.
- Serpenyős módszer: Ha nincs pizzasütő serpenyőtök, használhattok vastag falú öntöttvas serpenyőt is, ami még ropogósabb kérget eredményez.
Összességében
A Pizza Hut stílusú pizza elkészítése otthon nem csak egy szimpla recept követése. Ez egy élmény, egy lehetőség arra, hogy a konyhában kreatívan alkossunk, és közben élvezzük a frissen sült pizza illatát. Nem kell profi pizzakészítőnek lennünk ahhoz, hogy elérjük ezt a klasszikus ízvilágot – csak egy kis odafigyelés és szeretet kell hozzá.
Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes pizzatészta titka: Így készítsd el otthon az olaszok kedvencét!
Az igazi pizzamester titka: Alap pizzatészta lépésről lépésre
Az eredeti olasz pizza titka: Feltétek, amiktől Itália íze beköltözik a konyhádba!
Be the first to comment on "Házilag is elkészítheted a Pizza Hut legendás pizzáját – Így lesz tökéletes!"