Villámgyors pizza otthon: Amikor az éhség nem vár
Van az a pillanat, amikor egyszerűen nincs kedvünk órákat tölteni a konyhában, de mégis valami igazán finomra vágyunk. Ilyenkor jön jól egy villámgyors pizza, amit akár 30 perc alatt is összedobhatunk – tésztával, szósszal, feltétekkel együtt.
Igen, jól olvastátok! Nem kell se rendelni, se mirelitet előkapni. Mutatjuk, hogyan készíthetünk házilag isteni, ropogós pizzát szinte egy szempillantás alatt.
Miért pont villámgyors pizza?
Mert az élet rohan. Munka után, gyerekek mellett vagy épp barátokat várva nincs mindig idő hosszas dagasztásra, kelesztésre. A gyors pizzának van egy különleges varázsa: egyszerű, mégis laktató, és mindig mindenki szereti. Főleg, ha frissen, melegen kerül az asztalra.
És a legjobb? Nem kell kompromisszumot kötni az ízben.
A gyors pizzatészta titka
A legtöbb pizzarecept ott csúszik el, hogy a tészta hosszú pihentetést igényel. De mi most másképp csináljuk. Olyan tésztát keverünk, amit nem kell keleszteni – csak összegyúrjuk, kinyújtjuk, rápakoljuk a feltéteket, és már mehet is a sütőbe.
Hozzávalók a gyors pizzatésztához (2 kisebb vagy 1 nagy pizza):
- 25 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- kb. 1,25 dl langyos víz
Ez a tészta inkább a vékonyabb, ropogósabb fajtát idézi, de egy kis trükkel (például joghurttal vagy tejföllel) puhább változat is készülhet belőle.
A pizzaszósz – házilag, 5 perc alatt
Most jön az egyik kedvenc részünk. Mert a pizzaszószt is el lehet készíteni 5 perc alatt, és ég és föld a különbség a boltihoz képest!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
- 1 teáskanál oregánó
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- egy kis víz (hogy kenhető legyen)
Csak összekeverjük egy tálkában, és már kenhetjük is a tésztára.
Feltétek: amit otthon találunk
Itt tényleg szabad a vásár. Nem kell túlgondolni, elég, ha szétnézünk a hűtőben. Maradék sonka? Mehet rá. Fél doboz kukorica? Tökéletes. Reszelt sajt, kolbász, hagyma, gomba – mind jöhet!
Néha még a legegyszerűbb összeállítás a legfinomabb: paradicsomszósz, sajt, pár bazsalikomlevél – és kész a villám margherita.
Lépésről lépésre: így készül a villámgyors pizza
1. Előkészületek
Kapcsoljuk be a sütőt 220 °C-ra (alsó-felső sütés). Ha van pizzakövünk, most tegyük be melegedni. Ha nincs, akkor egy egyszerű tepsi is megteszi.
2. Tészta elkészítése
Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és a sót. Elkeverjük.
Beleöntjük az olívaolajat, majd apránként a vizet is hozzáadjuk. Kézzel vagy fakanállal dolgozunk, amíg gombóccá nem áll össze.
Lisztezett felületen 2-3 percig gyúrjuk, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk.
3. Kinyújtás
A tésztát nyújtsuk ki a kívánt formára – kerekre, oválisra, tepsibe illő téglalapra. Nincs szabály.
Ha szeretnénk extra ropogósra, érdemes egy sütőpapírral bélelt tepsin kinyújtani és ott is hagyni.
4. Szószozás, feltétezés
Kenjük meg a pizzaszósszal. Ne túl vastagon, de ne is sajnáljuk.
Ezután jöhet a feltétek hada: először a sajt, aztán a sonka, a gomba, a hagyma, amit csak szeretnénk. Ha valami sok levet ereszt (pl. friss paradicsom vagy ananász), inkább előzőleg csöpögtessük le.
5. Sütés
Mehet is a forró sütőbe! 12-15 perc alatt készre sül. Akkor jó, amikor a sajt megolvadt és egy kicsit pirulni kezd, a tészta pedig ropogós az alján.
Extra tipp: serpenyős pizza
Ha tényleg minden perc számít, és még a sütő bekapcsolására sincs időnk – akkor jöhet a serpenyős változat! A tésztát vékonyra nyújtva közepes lángon, fedő alatt 5-6 perc alatt megsütjük az egyik oldalán, megfordítjuk, rápakoljuk a szószt és a feltéteket, majd fedő alatt további 5-6 perc alatt készre sütjük. Villámgyors, ropogós és nagyon finom!
Milyen sajtot használjunk?
A legkézenfekvőbb a trappista – reszelhető, jól olvad, és szinte mindig van otthon. De ha egy kicsit szeretnénk „olaszosabbra” venni a figurát, használjunk mozzarellát, esetleg egy kis reszelt parmezánt a tetejére. Vagy mindkettőt.
És ne feledjük: a sajt nem csak a pizzára való – nyugodtan tegyünk egy keveset a tésztába is, így még szaftosabb lesz!
Milyen fűszerekkel dobhatjuk fel?
A klasszikus pizzafűszer az oregánó – és ezt nem érdemes kihagyni. De mehet mellé egy kis bazsalikom, kakukkfű, majoránna is. A fokhagyma pedig szinte kötelező – akár a szószban, akár apróra vágva a feltétek között.
Sőt, ha csípősebbre vágyunk, szórhatunk rá chilipelyhet is sütés előtt vagy után.
És ha marad?
Ritkán fordul elő, de ha mégis maradna pár szelet, ne tegyük hűtőbe nedves zárózacskóban – mert csak elázik. Inkább egy tányérra helyezve, lazán letakarva tároljuk. Másnap serpenyőben vagy forró sütőben újramelegítve újra élvezhetjük a ropogós textúrát.
Összességében
A villámgyors pizza a tökéletes válasz a „Mit együnk vacsorára?” kérdésre. Nem kell dagasztani, nem kell keleszteni, és mégis olyan íze van, mintha legalább egy órát pepecseltünk volna vele.
Nem kell hozzá más, csak egy tál, egy sodrófa, néhány alapanyag – és egy kis bátorság, hogy belevágjunk.
Mert a házi pizza mindig jobb, mint a bolti. És ha egyszer kipróbáljuk ezt a gyors változatot, garantáltan visszatérő vendég lesz nálunk a konyhában.
Tipp a végére:
Ha gyerekekkel készítjük, vonjuk be őket is – a saját pizza összeállítása mindig nagy élmény! Ráadásul így még gyorsabban elkészül az egész, és garantált a siker.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Pizzatészta kenyérsütővel? Igen, és jobb lesz, mint a pizzériában!
Calzone őrület otthon: így készül a tökéletes töltött pizzabatyu!
A kemencés pizza titka: ropogós szél, szaftos közép, mennyei íz
Be the first to comment on "Villámgyors pizza 30 perc alatt – Finomabb, mint a rendelt!"