Vékony pizza recept házilag – így készül a ropogós, olasz stílusú pizza otthon
A pizza az az étel, amit szinte mindenki szeret – és valljuk be, a vékony tésztás verzió különösen népszerű. Mi is odavagyunk érte. Ropog, de nem száraz, finom, de nem nehéz. És ami a legjobb: otthon is simán elkészíthető!
Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan készíthetünk igazi, olaszos vékony pizzát a saját konyhánkban, mindenféle speciális eszköz vagy drága hozzávaló nélkül. Lépésről lépésre végigmegyünk az egész folyamaton, hogy biztos legyen a siker.
Miért pont vékony tésztás?
Egyrészt gyorsabban sül. Másrészt kevesebb lisztet használunk hozzá, és így a feltétek is nagyobb hangsúlyt kapnak. Vékony tésztával a pizza könnyedebb, és sokkal jobban visszahozza az eredeti olasz ízvilágot.
Ha unjuk már a vastag, kenyeres változatokat, ideje kipróbálni a vékony tésztás változatot!
Alap hozzávalók a tésztához
Kezdjük a tésztával, mert ez az alapja az egésznek. Ez egy egyszerű, élesztős tészta, amit némi pihentetés után már nyújthatunk is. Íme, amire szükség lesz:
- 400 g finomliszt (BL55 is tökéletes)
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
- 7 g szárított élesztő (1 csomag)
- 250 ml langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
Ez az adag 2 közepes, vagy 1 nagy vékony pizzához elég.
A tészta elkészítése – lépésről lépésre
1. Először az élesztőt készítjük elő:
Egy kisebb tálba öntsük bele a langyos vizet, szórjuk bele a cukrot és az élesztőt. Keverjük össze, majd hagyjuk állni 5-10 percet, amíg felhabosodik.
2. Közben a lisztet kimérjük egy nagyobb tálba.
Szórjuk bele a sót is. Amikor az élesztős víz beindult, öntsük hozzá a liszthez, és adjuk hozzá az olívaolajat is.
3. Kézzel vagy géppel dagasztjuk.
A cél, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés lisztet. Dagasztás után a tésztát letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük legalább 1 órán át, amíg szépen megkel.
4. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk (ha 2 pizzát készítünk), és vékonyra nyújtjuk.
Itt jön a trükk: nem baj, ha nem tökéletes kör alakú – a házi pizzánál ez nem hiba, hanem báj!
A szósz: egyszerű, mégis ízes
Ne bonyolítsuk túl. A vékony pizzához pont az a legjobb, ha a paradicsomszósz egyszerű, de jó minőségű.
Hozzávalók a szószhoz:
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g)
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy aprítva)
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Egy kis oregánó vagy bazsalikom (szárított vagy friss)
Így készítjük:
- Egy kis serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a fokhagymát.
- Egy perc múlva hozzáöntjük a paradicsomot.
- Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd kb. 10 percig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön.
Ez a mennyiség két pizzára bőven elég.
Feltétek – amit csak szeretnénk
A klasszikus Margherita pizzához elég a szósz, mozzarella, bazsalikom. De ha valami tartalmasabbra vágyunk, jöhet a sonka, a szalámi, a gomba, a paprika, a lilahagyma, az olívabogyó vagy bármi más. A lényeg, hogy ne pakoljuk túl.
A vékony pizza lelke a balansz: a tészta, a szósz és a feltétek harmóniában legyenek.
Sütés – a siker kulcsa
A sütő legyen forró, nagyon forró! Legalább 230-250°C-ra előmelegített sütőben süssük a pizzát. Ha van pizzakövünk, az a legjobb. De egy felforrósított tepsi is szuper megoldás.
1. A tésztát sütőpapírra tesszük, rákenjük a szószt.
2. Megszórjuk sajttal és a választott feltétekkel.
3. A forró sütőbe toljuk, lehetőleg az alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 7–10 perc, de figyeljük, mert a vékony tészta gyorsan megsül. Akkor jó, ha a széle kicsit megpirul, a sajt pedig olvadozik és enyhén barnul.
Extra tipp: olívaolaj + friss bazsalikom
Amikor kivesszük a kész pizzát, egy kevés olívaolajat csorgathatunk a tetejére, és pár friss bazsalikomlevelet is rádobhatunk. Olyan ízélményt ad, amitől tényleg olyan, mintha egy kis olasz pizzériában ülnénk.
Mit csináljunk, ha nincs időnk hosszú kelesztésre?
Akkor sem kell lemondani a vékony pizzáról! Itt egy gyors változat:
- Ugyanaz a recept, csak fele mennyiségű élesztővel.
- A tésztát csak 20-30 percig pihentetjük.
- Nem lesz annyira buborékos, de finom és vékony így is.
Egy kis variáció: teljes kiőrlésű verzió
Ha kicsit egészségesebbre vágyunk, a liszt egy részét lecserélhetjük teljes kiőrlésűre. Például 250 g sima + 150 g teljes kiőrlésű liszt tökéletes arány lehet. Az íze kicsit karakteresebb, és jobban illik például grillezett zöldséges pizzákhoz.
Miért szeretjük annyira a házi vékony pizzát?
Egyszerű. Mert mi döntjük el, mi kerül rá. Friss, forró, ropogós – és az elkészítés öröme is hozzáad az ízélményhez. Egy jó pizza nemcsak étel, hanem élmény is. Egy közös program, amit családdal, barátokkal vagy akár kettesben is szuper dolog elkészíteni.
A mi tökéletes vékony pizzánk
- Tészta: könnyen nyújtható, vékony, ropogós
- Szósz: egyszerű, paradicsomos-fokhagymás
- Sütés: forró sütőben, rövid ideig
- Feltétek: ízlés szerint, de mértékkel
Bátran kísérletezzünk! Egy kis szárított csili, egy különleges sajt, vagy akár némi méz a sonkás változatra – a lehetőségek száma végtelen.
Összességében
Ha egyszer megérezzük, milyen íze van egy frissen sült, vékony tésztás házi pizzának, onnantól nehéz lesz visszatérni a bolti változathoz. És nem is kell!
Fogjuk a lisztet, az olívaolajat és az ötleteinket – és süssünk egy pizzát, amit büszkén tálalhatunk. Nem kell hozzá semmi extra, csak egy kis türelem és lelkesedés.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Pizzatészta kenyérsütővel? Igen, és jobb lesz, mint a pizzériában!
Calzone őrület otthon: így készül a tökéletes töltött pizzabatyu!
A kemencés pizza titka: ropogós szél, szaftos közép, mennyei íz
Be the first to comment on "A tökéletes vékony pizza titka – próbáld ki ezt az egyszerű receptet!"