Ez a vega pizza recept még a húsimádókat is leveszi a lábukról!

Vega pizza recept
Vega pizza recept

Ínycsiklandó vega pizza recept: friss, egészséges és egyszerű

Ki mondta, hogy a pizza csakis szalámival vagy sonkával az igazi? A vegetáriánus pizzák nemcsak egészségesek, hanem elképesztően finomak is! Ráadásul rengetegféleképpen variálhatjuk őket, így minden alkalommal valami újat alkothatunk.

Ma egy olyan vega pizza receptet hoztunk nektek, ami garantáltan mindenkinek elnyeri a tetszését – még a húsimádók is kérni fognak belőle egy szeletet!

Miért válasszunk vega pizzát?

Először is, a vega pizza tele van friss zöldségekkel, amik nemcsak ízletesek, de táplálóak is. A színes paprika, a zamatos paradicsom, a lila hagyma és a ropogós cukkini mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a pizza igazi vitaminbombává váljon.

Ráadásul, ha otthon készítjük, pontosan tudjuk, mi kerül bele. Így elkerülhetjük a felesleges adalékanyagokat és a túlzott zsírtartalmat. Nem beszélve arról, hogy egy házi pizza elkészítése igazi közös program lehet a családdal vagy a barátokkal.

Na, de ne is húzzuk tovább az időt, csapjunk bele!

Hozzávalók (2 közepes méretű pizzához)

A tésztához:

  • 500 g liszt (BL55-ös, de használhatunk teljes kiőrlésűt is, ha egészségesebbre vágyunk)
  • 1 csomag szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml langyos víz

A szószhoz:

  • 400 g konzerv darabolt paradicsom vagy 5-6 friss paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj

A feltétekhez (ízlés szerint variálható):

  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 lila hagyma
  • 100 g csiperkegomba
  • 100 g fekete olívabogyó
  • 200 g reszelt mozzarella sajt
  • Friss bazsalikom a tetejére

A tészta elkészítése

1. Élesztő felfuttatása:

Egy kisebb tálban keverjük el az élesztőt a langyos vízben a cukorral. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szép habos nem lesz a teteje. Ez azt jelenti, hogy az élesztő „beindult”. Ha nem habzik fel, akkor lehet, hogy az élesztő már nem friss, próbáljuk újra másik adaggal.

2. Tészta összeállítása:

Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, majd öntsük hozzá az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el kézzel vagy egy dagasztókaros géppel összekeverni az alapanyagokat.

3. Dagasztás:

Ha a tészta már összeállt, kezdjük el dagasztani. Ha túl ragacsos, adhatunk hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, akkor pár csepp vizet. A cél egy rugalmas, de nem ragadós tészta. Ez körülbelül 8-10 perc dagasztást igényel.

4. Kelesztés:

A tésztát formázzuk gombóccá, majd tegyük vissza a tálba, és fedjük le egy tiszta konyharuhával. Hagyjuk kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

A paradicsomszósz elkészítése

  1. Fokhagyma pirítása:
    Egy serpenyőben hevítsünk egy evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. Pár percig pirítsuk, de vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz az íze.
  2. Paradicsom hozzáadása:
    Öntsük rá a darabolt paradicsomot (vagy az apróra vágott friss paradicsomot), majd keverjük hozzá az oregánót, bazsalikomot, sót és borsot. Hagyjuk rotyogni alacsony lángon kb. 15 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik.
  3. Leturmixolás (opcionális):
    Ha sima állagú szószt szeretnénk, akkor botmixerrel pürésíthetjük. Ha darabosabban szeretjük, akkor hagyjuk úgy, ahogy van.

A feltétek előkészítése

  1. Zöldségek szeletelése:
    A paprikákat vágjuk csíkokra, a cukkinit vékony karikákra, a gombát szeletekre, a lila hagymát pedig félkarikákra. Az olívabogyókat is szeletelhetjük, ha úgy szeretjük.
  2. Előpirítás (opcionális):
    Ha szeretnénk, hogy a zöldségek ne eresszenek túl sok levet a pizzán, egy serpenyőben pár percig előpiríthatjuk őket egy kis olívaolajon. Ez főleg a gombára igaz, ami hajlamos sok vizet kiengedni.

A pizza összeállítása

  1. Tészta nyújtása:
    Ha a tészta megkelt, osszuk két részre. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra vagy téglalap alakúra – attól függően, milyen tepsink van. Ha vékony tésztát szeretnénk, nyújtsuk vékonyra, ha vastagabb, akkor hagyjuk kissé vastagabban.
  2. Szósz rákenegetése:
    A kinyújtott tésztát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenjük meg a paradicsomszósszal.
  3. Feltétek ráhelyezése:
    Szórjuk meg a reszelt mozzarella felével, majd ízlés szerint pakoljuk rá a zöldségeket. Végül szórjuk meg a maradék sajttal.
  4. Sütés:
    Előmelegített sütőben, 220°C-on süssük 12-15 percig, amíg a tészta szépen megpirul, és a sajt aranybarnára olvad.
  5. Díszítés:
    Ha elkészült, friss bazsalikomlevelekkel díszíthetjük a tetejét.

Tippek és trükkök a tökéletes vega pizzához

  • Kísérletezzünk a sajtokkal! Nemcsak mozzarellát használhatunk, hanem próbáljuk ki a fetát, a kecskesajtot vagy akár a parmezánt is. Mindegyik más-más ízvilágot ad a pizzának.
  • Próbáljunk ki különböző zöldségeket! A cékla, az articsóka vagy a spenót is fantasztikus feltét lehet.
  • Fűszerezzünk bátran! A rozmaring, a kakukkfű vagy akár egy csipet chili is feldobhatja az ízeket.
  • Gluténmentes változat: Ha gluténmentes pizzát szeretnénk, cseréljük le a lisztet gluténmentes lisztkeverékre.

Variációk

  • Görög stílusú vega pizza: Használjunk fetát, fekete olívabogyót, paradicsomot és friss oregánót.
  • Mediterrán pizza: Padlizsán, cukkini, szárított paradicsom és kecskesajt kombinációja egy kis fokhagymával megbolondítva.
  • Pikáns vega pizza: Adjunk hozzá csípős paprikát, jalapeñót, és szórjuk meg chili pehellyel a tetejét.

Összességében

A kész pizzát szeleteljük fel, és kínáljuk friss salátával vagy egy könnyű joghurtos mártogatóssal. Egy pohár jó minőségű, könnyű vörösbor vagy egy friss limonádé is remekül passzol hozzá.

Akár egy gyors hétköznapi vacsorára, akár egy baráti összejövetelre készítjük, ez a vega pizza garantáltan sikert arat! És a legjobb benne? Teljesen a saját ízlésünk szerint variálhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Tökéletes házi pizza 1 kg lisztből – Ropogós, levegős, ellenállhatatlan!

Nápolyi pizza otthon: Az autentikus olasz ízélmény a saját konyhádban!

New York-i pizza otthon: Az ízek, amikért mindenki sorban állna!

Be the first to comment on "Ez a vega pizza recept még a húsimádókat is leveszi a lábukról!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*