Teljes kiőrlésű pizza recept: így készítsük el egészségesebben, de ugyanolyan finoman!
Sokan szeretjük a pizzát, de valljuk be, a hagyományos, fehér lisztes változat nem éppen diétás.
Mi lenne, ha nem kellene lemondanunk róla, csak egy kicsit másképp készítenénk el?
A teljes kiőrlésű pizza tökéletes választás mindenkinek, aki szeretné élvezni a házi pizzát, de egyben egészségesebben is étkezne.
Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon, egyszerűen, ropogósan és ízletesen.
Megnézzük, milyen lisztet érdemes használni, hogyan érhetünk el puha, mégis rusztikus tésztát, és milyen feltétek illenek legjobban ehhez a típusú pizzához.
Miért érdemes teljes kiőrlésű pizzát készíteni?
A teljes kiőrlésű liszt nemcsak a kalóriák miatt jobb választás, hanem mert sokkal több rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a finomított fehér liszt.
Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk lassabban emészti meg, így tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és nem ingadozik annyira a vércukorszintünk sem.
A rostok segítik az emésztést, és jó hatással vannak a bélrendszerre.
Ha rendszeresen fogyasztunk teljes kiőrlésű ételeket, az hosszú távon is támogatja az egészségünket — és közben egy ilyen pizza esetében sem kell lemondanunk az ízekről.
Egy szó, mint száz: a teljes kiőrlésű pizza nem csak „egészségesebb verzió”, hanem egy új ízélmény is.
A tésztának enyhén diós, karakteres íze lesz, amit kifejezetten jól kiegészít a friss paradicsomszósz és a sajtos feltét.
A tökéletes teljes kiőrlésű pizza alapreceptje
Most jöjjön a legfontosabb rész: hogyan készítsük el!
Hozzávalók (2 közepes pizzához):
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 g finomliszt (BL55 – ettől kicsit levegősebb lesz a tészta)
- 7 g instant élesztő (vagy 20 g friss)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- kb. 250 ml langyos víz
Tipp: Ha teljesen fehérliszt-mentes pizzát szeretnénk, használjunk 400 g teljes kiőrlésű lisztet, de számítsunk arra, hogy így a tészta tömörebb lesz.
A tészta elkészítése lépésről lépésre
1. Élesztő felfuttatása
Elsőként öntsük a langyos vizet egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt.
Hagyjuk állni kb. 10 percig, amíg habosodni kezd – ez jelzi, hogy az élesztő „dolgozik”.
2. A tészta összeállítása
Egy nagy tálban keverjük össze a liszteket és a sót, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat.
Kezdjük el kézzel (vagy dagasztógéppel) összedolgozni. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos.
3. Dagasztás
Ez a rész kulcsfontosságú.
A teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel, ezért legalább 10 percig érdemes dagasztani, hogy a glutén megfelelően kialakuljon.
A cél, hogy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
4. Kelesztés
Takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni legalább 1 órát meleg helyen.
A tészta a duplájára fog nőni.
Ha sietünk, 30 perc is elég lehet, de minél tovább pihen, annál jobb lesz az állaga.
A pizza formázása és sütése
Miután a tészta megkelt, borítsuk enyhén lisztezett felületre, és osszuk két részre.
Nyújtsuk ki kör alakban, kb. 0,5–1 cm vastagra (ízlés szerint lehet vékonyabb vagy vastagabb is).
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire vagy pizza sütőlapra, és jöhet rá a szósz és a feltét.
Sütési javaslat:
- Előmelegített sütő, 220 °C
- Sütési idő: 12–15 perc
- Ha van pizzakövünk, használjuk, mert az segít ropogós aljat adni
A legjobb házi paradicsomszósz
Egy jó pizza titka a szósz!
A teljes kiőrlésű tészta mellé különösen jól illik egy friss, enyhén fűszeres paradicsomszósz.
Hozzávalók:
- 400 g darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Hevítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá a zúzott fokhagymát, majd öntsük hozzá a paradicsomot.
Fűszerezzük, és főzzük 10–15 percig, amíg kissé besűrűsödik.
Ha simább állagot szeretnénk, botmixerrel pürésíthetjük.
Extra tipp: Egy kevés méz vagy cukor segít kiegyensúlyozni a paradicsom savasságát.
Feltét ötletek, amik illenek a teljes kiőrlésű pizzához
A teljes kiőrlésű tészta íze erőteljesebb, ezért a feltétekből is karakteresebb ízeket érdemes választani.
Néhány jól bevált kombináció:
Klasszikus margherita
- Paradicsomszósz
- Mozzarella
- Friss bazsalikom
- Egy csepp olívaolaj a tetejére
Mediterrán zöldséges
- Cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika
- Feta sajt vagy mozzarella
- Oregánó és friss rozmaring
Csirkés-fokhagymás
- Fokhagymás tejfölös alap
- Grillezett csirkemell
- Lilahagyma, mozzarella, egy kevés rukkola a tetejére
Tonhalas változat
- Paradicsomszósz
- Tonhal (saját levében)
- Vöröshagyma, olívabogyó, kukorica
Hogyan tehetjük még egészségesebbé?
Ha szeretnénk még egy szintet lépni, néhány apró változtatás is sokat számít:
- Használjunk alacsony zsírtartalmú sajtot (például light mozzarellát)
- Cseréljük le a zsíros felvágottakat friss húsokra vagy zöldségfeltétekre
- Tegyünk rá sok friss zöldséget: rukkola, paradicsom, spenót, gomba
- Kísérletezhetünk zabpehelyliszttel vagy tönkölyliszttel is a tészta egy részében
És ha igazán egészségtudatosak vagyunk, a pizzát tálalhatjuk friss salátával – például rukkolával, koktélparadicsommal és balzsamecettel.
Teljes kiőrlésű pizza tésztájának tárolása
Ha előre dolgoznánk, a tészta remekül fagyasztható.
A megkelt, de még nem sütött tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük a fagyasztóba.
Felhasználás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten kiengedni, majd formázzuk és süssük meg.
A megsült pizza pedig hűtőben is eláll 2-3 napig, és másnap is finom, ha sütőben vagy serpenyőben újramelegítjük.
Gyakori kérdések a teljes kiőrlésű pizzával kapcsolatban
Nem lesz túl kemény a tészta?
Nem, ha jól kidagasztjuk és elég ideig kelesztjük.
A teljes kiőrlésű liszt több vizet igényel, így bátran lehet vele dolgozni – csak figyeljünk a megfelelő állagra.
Lehet-e gluténmentes lisztet használni?
Lehet, de teljesen más lesz a végeredmény.
Ebben az esetben érdemes gluténmentes pizza receptet keresni, mert a teljes kiőrlésű liszt általában tartalmaz glutént.
Milyen liszt a legjobb?
A teljes kiőrlésű búzaliszt a legelérhetőbb, de próbáljuk ki a tönkölylisztet is, mert ízletes és könnyebben emészthető.
Akár fele-fele arányban is keverhetjük a kettőt.
Összességében
Egészséges, finom és bűntudatmentes
A teljes kiőrlésű pizza tökéletes példája annak, hogy az egészséges étkezés nem egyenlő a lemondással.
Egy kis odafigyeléssel, jó minőségű alapanyagokkal és egy adag lelkesedéssel ugyanolyan ízletes pizzát süthetünk, mint a klasszikus verzió.
Ráadásul a házi készítésnek van egy varázsa: tudjuk, mi kerül bele, és a frissen sült tészta illata betölti az egész konyhát.
Ha még nem próbáltuk, itt az ideje belevágni!
Egy tál teljes kiőrlésű liszt, egy kevés olívaolaj, néhány friss alapanyag – és máris kész a bűntudatmentes, ropogós, házi pizza, amit jó szívvel kínálhatunk a családnak is.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Kemencés pizza profi módra – Az ideális hőfok, amitől ropogós és olvadós lesz egyszerre!
Így készül az igazi, omlós és ropogós pizza tészta otthon – egyszerűbben, mint hinnéd!
Házi pizza, ami felveszi a versenyt az éttermi ízekkel – próbáljuk ki ma este!


Be the first to comment on "Egészséges, mégis isteni: teljes kiőrlésű pizza házilag, amit imádni fogunk!"