Pizzatészta recept porélesztővel – Így készítsünk tökéletes alapot otthon!
Ha valami igazán klasszikus, mégis megunhatatlan finomságot szeretnénk készíteni otthon, a pizzatészta mindig jó választás. Akár egy családi vacsoráról van szó, akár egy baráti összejövetelről, a friss, saját kezűleg gyúrt pizza mindenkit levesz a lábáról.
Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készítsünk pizzatésztát porélesztővel, egyszerűen, mégis igazán ízletesen.
Miért porélesztő?
Sokan félnek az élesztős tésztáktól, mert attól tartanak, hogy nem fog megkelni vagy túl bonyolult az elkészítése. De mi megnyugtatunk mindenkit: a porélesztő (instant élesztő) az egyik legmegbízhatóbb, legkényelmesebb megoldás, ha otthon szeretnénk pizzát sütni.
Nem kell felfuttatni, nem kell előkészíteni, csak beletesszük a lisztbe, és kész. Ráadásul hosszabb ideig eláll a kamrában, mint a friss élesztő. Praktikus, ugye?
Hozzávalók – Alap pizzatészta porélesztővel
Ez az adag két nagyobb, vagy három közepes méretű pizzához elegendő.
- 500 g finomliszt (BL55 vagy pizzaliszt)
- 7 g porélesztő (1 zacskó)
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 300 ml langyos víz (kb. testhőmérsékletű)
Ha szeretnénk, keverhetünk a tésztába egy kis oregánót vagy fokhagymaport, de az alaprecept önmagában is tökéletes.
Lépésről lépésre: a pizzatészta elkészítése
1. A száraz hozzávalók összeállítása
Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet. Hozzákeverjük a porélesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre szórjuk, mert az gátolhatja a kelést. Ezért érdemes kicsit külön tartani őket a tálban, majd jól elkeverni az egészet.
2. Nedves hozzávalók hozzáadása
A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az olívaolajat, majd lassan adagoljuk a langyos vizet. Közben fakanállal vagy kézzel elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz mennyisége függhet a liszt minőségétől – ha túl száraznak érezzük, adjunk hozzá még egy kevés langyos vizet. A cél egy puha, rugalmas, nem ragadós tészta.
3. A tészta dagasztása
Most jön a móka! Lisztezett felületre borítjuk a masszát, és elkezdjük dagasztani. Ez legalább 8-10 percig tartson – minél tovább dolgozunk rajta, annál jobb állaga lesz a végeredménynek.
A jól megdagasztott tészta sima, kissé fényes, rugalmas tapintású. Ha belenyomjuk az ujjunkat, lassan visszaugrik az eredeti formájába.
4. Kelesztés
A megdagasztott tésztát visszatesszük a tálba, tetejét megkenjük egy kis olajjal, és letakarjuk egy tiszta konyharuhával vagy fóliával. Meleg helyen (például a sütő kikapcsolt, de világítással melegített belsejében) legalább 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nem nő.
Türelmet igényel, de megéri kivárni. Ezalatt a glutén szépen dolgozik, a tészta meg könnyű és levegős lesz.
Formázás, sütés – A pizza igazi születése
5. Nyújtás
Ha a tészta megkelt, óvatosan lisztezett felületre borítjuk, és két-három egyenlő részre osztjuk. A gombócokat 10 percig pihentetjük, így könnyebb lesz kinyújtani.
Ezután nyújtófával vagy kézzel kerek vagy téglalap alakú lapokká formázzuk őket, kb. fél centi vastagra.
6. Feltétek
A klasszikus sorrend: paradicsomszósz, sajt, feltétek. De mi szeretünk kísérletezni is. Jöhet például tejfölös alap, pesto vagy barbecue szósz is.
Feltétekből pedig amit csak találunk otthon: sonka, gomba, kukorica, paprika, olívabogyó… Vagy akár egy kis maradék sült hús is. Bátran variáljunk!
7. Sütés
A sütőt előmelegítjük 230-250 fokra, alsó-felső sütésen. Ha van pizzakövünk vagy sütőacélunk, azzal még jobb lesz az eredmény, de sima tepsiben is tökéletes lesz.
A pizzát 10-12 perc alatt ropogósra sütjük. Ha vastagabb tésztát készítettünk, lehet, hogy 15 perc is kell neki. Akkor jó, ha a széle aranybarna, az alja pedig enyhén roppanós.
Tippek, trükkök a tökéletes pizzához
- Lisztválasztás: Ha igazán olasz hangulatot szeretnénk, használjunk „00”-ás lisztet. Ez különösen finomra őrölt, és tökéletes pizzához.
- Többszörös kelesztés: Ha van időnk, hagyjuk a tésztát 24 órán át kelni a hűtőben. Így sokkal ízesebb, szellősebb lesz.
- Elősütés: Ha sok feltétet teszünk a pizzára, érdemes a tésztát pár percre elősütni üresen, majd utána rátenni a feltéteket.
- Tészta lefagyasztása: A nyers, megkelt tésztát lefagyaszthatjuk. Használat előtt lassan, hűtőben olvasszuk ki, majd hagyjuk szobahőmérsékleten újra megkelni.
Egy kis variáció: Fokhagymás pizzaszélek
Ha szeretnénk valami extrát, a pizza szélét megkenhetjük egy fokhagymás vajjal sütés előtt vagy után. Ehhez keverjünk össze egy kevés olvasztott vajat, apróra vágott fokhagymát és petrezselymet. Fenséges!
Összességében
A pizzatészta porélesztővel készítve egyszerű, megbízható és abszolút kezdőbarát. Nincs szükség bonyolult eszközökre, csak egy kis türelemre és szeretetre a tészta iránt.
Nálunk ez a recept mindig beválik – hétköznap este, hétvégén, vagy ha csak valami finomságra vágyunk. Ráadásul a család is imádja, ha együtt készítjük el, mindenki választhat magának feltétet.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ez a Dukan pizza recept megváltoztatja a diétás napjaidat!
Ez a házi bolognese pizza mindenkit levesz a lábáról – próbáld ki te is!
Bögrés pizza tészta recept: Pofonegyszerű, mégis olyan finom, mint az olasz pizzériában!
Be the first to comment on "A tökéletes pizzatészta titka – Így készítsd el otthon porélesztővel, mint egy profi!"