Pizzatészta pizzalisztből: így lesz tökéletes a házi pizza
Ha valaha próbáltunk már pizzát sütni otthon, biztosan feltűnt, hogy valami hiányzik az igazi olasz pizzás élményből. Pedig a megoldás sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk: minden a tésztán múlik. És a titok nem más, mint a pizzaliszt!
Ebben a bejegyzésben részletesen körbejárjuk, hogyan készíthetünk tökéletes pizzatésztát pizzalisztből, mire figyeljünk az alapanyagoknál, és végigmegyünk a teljes folyamaton – lépésről lépésre.
Mi az a pizzaliszt, és miért jobb?
Kezdjük az alapokkal.
A pizzaliszt – amit gyakran 00-ás lisztként is emlegetnek – egy nagyon finomra őrölt, magas sikértartalmú liszt. Ez a finom őrlés segít abban, hogy a tésztánk puha, de mégis rugalmas legyen, sütés után pedig kívül ropogós, belül légiesen lyukacsos.
A sima BL55-ös liszt is működik, ha nincs más, de a különbség szembetűnő, ha egyszer kipróbáljuk a pizzalisztet.
Pizzalisztet ma már szinte minden nagyobb szupermarketben, bioboltban vagy online is találunk. Érdemes keresni a „Tipo 00” vagy „00 flour” feliratot a csomagoláson.
Hozzávalók egy klasszikus pizzatésztához (kb. 3 közepes pizzához)
- 500 g pizzaliszt (Tipo 00)
- 325 ml langyos víz
- 10 g só
- 5 g cukor
- 3 g szárított élesztő (vagy 10 g friss élesztő)
- 1 evőkanál olívaolaj
Ez a mennyiség kb. 3 darab, 28-30 cm-es pizzához elegendő. Ha nagyobb család vagy vendégsereg jön, bátran duplázzuk meg!
Lépésről lépésre: így készítjük a pizzatésztát pizzalisztből
1. Az élesztő beindítása
Egy kisebb tálkába öntsük a langyos vizet, keverjük bele a cukrot, majd szórjuk rá az élesztőt. Várjunk kb. 5-10 percet, amíg szépen felhabzik.
Ez azt jelenti, hogy dolgozni kezd – ez a jel arra, hogy jó úton járunk.
Ha nem habzik fel, lehet, hogy túl meleg volt a víz, vagy az élesztő már nem aktív. Ilyenkor érdemes újrakezdeni.
2. A tészta összeállítása
Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a pizzalisztet. Ez segít abban, hogy levegősebb legyen a végeredmény.
Adjuk hozzá a sót, majd jöhet az élesztős víz. Keverjük össze egy fakanállal vagy a kezünkkel, majd csorgassuk bele az olívaolajat is.
Dolgozzuk össze a tésztát, amíg egy nagyjából egynemű, kissé ragacsos gombócot nem kapunk.
3. A dagasztás
Most jön a legfontosabb lépés, amit sokan elhanyagolnak: dagasszunk!
Ha kézzel dolgozunk, legalább 10-12 percen keresztül gyúrjuk a tésztát egy lisztezett felületen. Hajtogassuk, nyújtsuk, majd ismét hajtsuk vissza – ez alakítja ki a tészta szerkezetét.
Géppel, dagasztókarral 6-8 perc is elég lehet.
Akkor jó a tésztánk, ha sima, ruganyos, és nem tapad már a kezünkhöz vagy a tálhoz.
4. Kelesztés
Formáljunk a tésztából egy szép gombócot, tegyük egy kiolajozott tálba, takarjuk le konyharuhával vagy fóliával.
Most pihennie kell, és nem is keveset. Minimum 1,5-2 órán át kelesszük szobahőmérsékleten, de ha igazán időnk van, tegyük be a hűtőbe 24 órára.
Ez a hosszú kelesztés az olasz pizzériák titka – ettől lesz a tészta aromás és könnyű.
5. A tészta előkészítése sütéshez
Ha megkelt, borítsuk lisztezett felületre, és osszuk három egyenlő részre.
Formázzunk belőlük kis gombócokat, majd letakarva hagyjuk őket pihenni 20-30 percig. Ez segít abban, hogy könnyen ki tudjuk majd nyújtani őket anélkül, hogy visszaugrana a tészta.
6. Nyújtás és feltétek
A pizzatésztát ne nyújtófával, hanem kézzel lapítsuk ki!
A közepét nyomkodjuk le, majd körkörösen toljuk ki a szélét – így megmarad az a szép, levegős karimája, amit az igazi pizzákon látunk.
Ezután jöhetnek a feltétek! Egy kevés házi paradicsomszósz, mozzarella, bazsalikom, vagy amit csak szeretünk.
7. Sütés
Itt is van egy kis trükk.
Minél forróbb a sütő, annál jobb. Melegítsük elő minimum 250°C-ra, és használjunk sütőkövet vagy fordított tepsit, amit előzőleg jól átforrósítottunk.
A pizzát érdemes sütőpapírra rakni, majd úgy ráhúzni a forró kőre vagy tepsire.
A sütési idő rövid: 8-10 perc, vagy amíg a széle szépen megpirul, a sajt pedig bugyogni kezd.
Tippek, trükkök pizzalisztes tésztához
- A pizzaliszt több vizet vesz fel, mint a sima liszt, ne ijedjünk meg, ha kicsit lágyabb a tészta.
- Ha marad tészta, nyersen is lefagyaszthatjuk a kis gombócokat. Használat előtt elég szobahőmérsékleten kiolvasztani és újrakeleszteni.
- Ha nincs időnk hosszú kelesztésre, duplázzuk meg az élesztőt, és elég lehet 1 óra is – de ízben nem lesz olyan mély.
- Érdemes kipróbálni egy kevés teljes kiőrlésű liszttel vagy durumliszttel keverve – extra karaktert ad a tésztának.
Miért éri meg otthon pizzát sütni?
Egyszerű. Mert olcsóbb, finomabb, és tudjuk, mi van benne.
Egy zacskó pizzalisztből akár 6-8 darab pizzát is készíthetünk, és az ízeket pontosan a saját kedvünk szerint alakíthatjuk. A végeredmény pedig gyakran veri a rendelős pizzákat, főleg ha betartjuk a fent leírt lépéseket.
A pizzatészta készítése közben kapcsolódhatunk a családhoz, a gyerekekhez.
Összességében
A jó pizzatésztához nem varázslat, csak minőségi alapanyag, türelem, és egy kis szeretet kell.
Ha egyszer kipróbáljuk pizzaliszttel, garantáltan más szemmel nézünk majd minden otthon sült pizzára.
Próbáljátok ki, játsszatok az ízekkel, formákkal, és legyetek a saját pizzamestereitek!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Pizzatészta liszt nélkül? Mutatjuk a trükköt, amitől még finomabb lesz, mint az eredeti!
Tökéletes pizza tészta élesztővel: Az olasz konyha titka, amit otthon is elkészíthetsz!
Tökéletes házi pizza 5 hozzávalóból: Egyszerű tészta, amit bárki elkészíthet!
Be the first to comment on "Így lesz igazi olasz pizzád otthon: a pizzalisztes tészta titka lépésről lépésre"