Kemencében sült pizza – ahogy mi szeretjük
Aki egyszer belekóstol abba, milyen egy igazi, fatüzelésű kemencében sült pizza, az nehezen tér vissza a sütőlapos, konyhai verzióhoz. Nálunk családi rituálé lett a kemencés sütés – nemcsak egy vacsora, hanem egy teljes délutáni program, amiben mindenki kiveszi a részét.
Most lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítjük mi a tökéletes pizzát kemencében. Ha van saját kemencétek, akkor irány a kert! Ha még nincs, akkor is érdemes elolvasni – lehet, hogy kedvet kaptok hozzá!
Miért más a kemencés pizza?
A kemence adta hő és a fatüzelés füstje egészen más végeredményt hoz, mint egy elektromos vagy gázsütő. A hő sokkal intenzívebb, gyorsabb a sütés, és az alja, széle egyszerre lesz ropogós, belül viszont puha marad a tészta.
A fa illata pedig beleolvad a pizzába – olyan aromák szabadulnak fel, amit máshogy lehetetlen előidézni.
Mire lesz szükségünk?
Alapfelszerelés:
- működő fatüzelésű kemence (lehet házi építésű is)
- pizzasütő lapát
- hosszú nyelű seprű vagy nedves rongy a kemence kitakarításához
- hőmérő (ha van beépítve, az a legjobb)
Hozzávalók a tésztához (kb. 6 pizzához):
- 1 kg finomliszt (00-ás pizzaliszt, ha beszerezhető)
- 600 ml langyos víz
- 2 dkg friss élesztő vagy 7 g szárított
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet cukor
A szószhoz:
- 1 konzerv hámozott paradicsom (400g)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, bazsalikom, oregánó ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
Feltétek (ízlés szerint, itt a mi kedvenceink):
- mozzarella sajt
- sonka, szalámi, kolbász
- gomba, paprika, lilahagyma
- friss rukkola, parmezán a végére
A tészta elkészítése – türelemjáték, de megéri
- Egy nagy tálban elkeverjük az élesztőt a langyos vízzel és a cukorral, majd hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt.
- Ezután beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az olívaolajat. Kézzel vagy dagasztógéppel alaposan összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta rugalmas, de nem ragad túlzottan.
- Lefedjük egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni legalább 1 órát meleg helyen – duplájára fog dagadni.
- Ha van rá időnk, hideg kelesztéssel még jobb ízű lesz: este begyúrjuk, másnap reggelig a hűtőben kelesztjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni még egy órát sütés előtt.
- A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle, letakarjuk és hagyjuk pihenni, amíg a kemencét begyújtjuk.
A kemence előkészítése – melegítsünk rendesen!
A kemence felfűtése kulcsfontosságú. Ez nem mikrohullámú sütő, itt idő kell, mire a tűztér, a falak, a kupola mind átmelegszenek.
- Begyújtunk száraz, keményfával (tölgy, bükk – a fenyőt kerüljük). Kezdésnek kisebb fahasábokat használjunk.
- Folyamatosan tápláljuk a tüzet, míg a kemence eléri a megfelelő hőt – kb. 400–450°C az ideális pizzához.
- Ez kb. 1–1,5 óra, a kemence típusától függően. Ne sajnáljuk az időt!
- Ha a kemence fala belül kifehéredik (kiég a korom), akkor jó úton járunk. Seperjük ki a parazsat a kemence egyik oldalába, és egy nedves ronggyal vagy kefével töröljük ki a sütőfelületet.
A paradicsomszósz – egyszerű, de ütős
Míg a tészta pihen és a kemence melegszik, elkészíthetjük a szószt.
- Egy kis lábasban olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát.
- Hozzáadjuk a paradicsomot (villával kicsit összetörjük), és fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval.
- Kis lángon főzzük 15-20 percig, míg sűrűbb nem lesz. Ne turmixoljuk! Jól esik, ha darabos marad egy kicsit.
A pizza formázása – kézzel, nem nyújtófával!
A pizzagombócokat lisztezett felületen egyenként kézzel nyújtjuk ki. Ujjbeggyel nyomkodjuk, majd finoman forgatjuk, nyújtjuk a levegőben.
Nem baj, ha nem lesz teljesen szabályos a forma – éppen ettől lesz házias és egyedi.
A tésztakorongot érdemes egy fa pizzasütő lapátra helyezni, amit előtte liszttel vagy búzadarával szórtunk meg. Így könnyen le tudjuk majd csúsztatni a kemencébe.
Jöhet a feltét!
- Először vékonyan megkenjük a paradicsomszósszal.
- Erre jöhet a sajt – nálunk mindig mozzarella megy alapnak.
- Ezután jöhetnek a húsok, zöldségek, ki mit szeret. Ne pakoljuk túl! Ha túl sok a feltét, nem sül át rendesen.
- A végén egy kis olívaolaj a tetejére, és már csúszik is a kemencébe!
A sütés varázsa – és sebessége
A kemencében egy pizza kb. 1-2 perc alatt készre sül. Igen, tényleg ilyen gyors!
Figyeljük folyamatosan: ha az alja megsült, a szél ropogós, a sajt bugyog, már vehetjük is ki. Ha kell, félidőnél fordítsuk el egy lapáttal, hogy egyenletesen süljön minden oldala.
Egyszerre általában csak egy pizzát sütünk, így mindenki sorra kerül, és folyamatosan friss, forró pizza kerül az asztalra.
Tálalás – és az elmaradhatatlan közös evés
Mi általában fatálra tesszük a pizzát, és mindenki letör belőle, amit akar. Nem mindig szeleteljük – kézzel enni sokkal élvezetesebb!
Ha valaki szereti, a sütés után mehet rá friss rukkola, parmezán, chiliolaj vagy akár egy kis fokhagymás olívaolaj is.
Az asztal körül ülni, forró pizzát majszolni, nézni, ahogy sül a következő adag – ezt nem lehet megunni.
Tippek és trükkök, amit tapasztalatból tanultunk
- Ne kapkodjunk! A tészta, a kemence, minden megköveteli az időt. Ez nem egy „20 perces vacsora”.
- Ha a tészta ragad, pihentessük még – lehet, hogy túl meleg volt a kelesztés során.
- A kemencét mindig alulról fűtsük – ne dobáljuk be a fát a közepére, inkább az oldalára tegyük.
- A feltéteket készítsük elő még a sütés előtt – sütéskor gyorsnak kell lennünk.
- A gyerekeknek külön pizzát szoktunk csinálni – kevesebb feltéttel, kisebb méretben.
Összességében
Nemcsak pizza, élmény is
A kemencében sült pizza nemcsak finomabb, mint amit boltban veszünk vagy otthon sütőben készítünk, hanem egy igazi közösségi élmény. A tészta gyúrásától a tűzrakásig, a formázástól a sütésig minden mozzanat része az élvezetnek.
Ráadásul egyszerű alapanyagokból dolgozunk, mégis éttermi minőségű pizzát ehetünk – a saját udvarunkon.
Próbáljátok ki ti is – ha nincs kemence, lehet bérelni is egyet, vagy építeni egy sajátot! Higgyeük el, aki egyszer kipróbálja, az minden hétvégén visszavágyik majd a tüzes sütés hangulatához.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Puha, sajtos, ellenállhatatlan – így készül nálunk a tökéletes pizzás rúd
Lusta pizzatészta recept: 5 perc munka, mennyei házi pizza dagasztás nélkül
Be the first to comment on "A kemencés pizza titka: ropogós szél, szaftos közép, mennyei íz"