Hawaii pizza recept házilag – ropogós tészta, olvadt sajt és édes ananász!

Hawaii pizza recept
Hawaii pizza recept

Hawaii pizza recept – az édes és sós tökéletes egyensúlya

Kevés étel vált ki akkora vitát a világban, mint a hawaii pizza. Egyesek rajonganak érte, mások szentségtörésnek tartják az ananászt a pizzán. De akárhogy is nézzük, egy dolog biztos: ha jól készítjük el, ellenállhatatlanul finom lesz.

Most megmutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon a tökéletes hawaii pizzát, ropogós tésztával, nyúlós sajttal és pont annyi édes ízzel, amennyi kell.

Egy kis történet a hawaii pizzáról

Sokan azt gondoljuk, hogy ez a pizza Hawaiiról származik – pedig nem.
A hawaii pizzát Kanadában találták ki az 1960-as években, egy görög származású étteremtulajdonos, Sam Panopoulos jóvoltából. Ő volt az, aki először gondolta úgy, hogy a sonka és az ananász jól megfér egymás mellett egy pizzán. És milyen jól tette!

Azóta ez az édes-sós kombináció az egész világot bejárta, és még mindig rengetegen készítik otthon is – mi sem teszünk másként.

A tökéletes hawaii pizza titka

A jó hawaii pizza három alappilléren nyugszik:

  • Kiváló tészta
  • Ízletes paradicsomszósz
  • Tökéletes feltétek aránya

A trükk az, hogy ne essünk túlzásba. Ha túl sok ananászt vagy túl sok sajtot teszünk rá, elnyomja a többi ízt. Mi most egy kiegyensúlyozott, arányos receptet mutatunk.

Hozzávalók – 2 darab közepes pizzához

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 1 csomag szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml langyos víz

A szószhoz:

  • 250 ml sűrített paradicsom (passata)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • Só, bors ízlés szerint

A feltéthez:

  • 200 g sonka (főtt, szeletelt vagy kockázott)
  • 200 g mozzarella sajt
  • 150 g ananász (friss vagy konzerv, lecsepegtetve)
  • Opcionálisan egy kevés reszelt trappista vagy gouda a tetejére

A tészta elkészítése – az alap, ami mindent visz

A pizzatészta az egész étel lelke. Ha jól sikerül, már félúton vagyunk a tökéletesség felé.

  1. Élesztő felfuttatása:
    Egy kis tálban keverjük össze a langyos vizet, a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni 10 percig, amíg habos nem lesz a teteje.
  2. Tészta összeállítása:
    Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Öntsük hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat.
  3. Dagasztás:
    Dolgozzuk ki a tésztát addig, amíg rugalmas és sima nem lesz – nagyjából 8-10 perc.
    Tipp: ha ragad, egy kis lisztet szórjunk alá, de ne túl sokat, mert attól kemény lesz a tészta.
  4. Kelesztés:
    Takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 órát, amíg a duplájára nő.

A paradicsomszósz elkészítése

A házi pizzaszósz íze óriási különbséget jelent. Ne spóroljunk rajta!

  1. Egy kis lábasban hevítsük fel az olívaolajat.
  2. Dobjuk bele az aprított fokhagymát, és pirítsuk pár másodpercig.
  3. Öntsük rá a sűrített paradicsomot, majd adjuk hozzá a fűszereket: oregánó, bazsalikom, só, bors.
  4. Főzzük alacsony lángon 10 percig, amíg besűrűsödik.

A végeredmény egy illatában is olasz hangulatú, fűszeres paradicsomszósz, ami bármilyen pizzát feldob.

A hawaii pizza összeállítása

Na most jön a legizgalmasabb rész!

  1. A megkelt tésztát osszuk két részre.
  2. Lisztezett felületen nyújtsuk kör alakúra, kb. fél centi vastagra.
  3. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  4. Kenjük meg a tésztát a házi paradicsomszósszal.
  5. Szórjunk rá mozzarellát, majd jöhet a sonka és az ananász.
  6. Ha szeretjük a szaftosabb, nyúlósabb végeredményt, egy kevés reszelt trappistát is tehetünk a tetejére.

Tipp: Ne pakoljuk túl! A pizza akkor lesz igazán finom, ha a tészta tud levegőzni sütés közben.

Sütés – a ropogós tökéletesség titka

A sütőt melegítsük elő 250°C-ra (felső-alsó sütés).
Ha van pizzakövünk, használjuk, mert azzal még ropogósabb lesz az alja.

Süssük 10–12 percig, amíg a széle aranybarna, a sajt pedig szépen megolvad.
Ha a sütőnk kevésbé forró, 230°C-on kb. 15 perc is kellhet.

Amikor kivesszük, hagyjuk 1-2 percet pihenni, majd szeleteljük fel. Az illata ilyenkor már magáért beszél!

Tipp: variáljuk bátran!

A hawaii pizza alapreceptje egyszerű, de rengeteg módon alakítható.

Íme néhány ötlet, hogyan tehetjük különlegessé:

  • Sajtosabb verzió: keverjünk a mozzarellához egy kevés cheddar sajtot.
  • Füstös ízvilág: használjunk füstölt sonkát vagy bacon csíkokat.
  • Csípős változat: szórjunk rá chili pelyhet vagy csemegepaprikát.
  • Frissítő plusz: sütés után tegyünk rá pár friss bazsalikomlevelet vagy rukkolát.

Az alaprecept mindig ugyanaz maradhat, de a személyes ízlésünk formálja igazán egyedivé.

Miért szeretjük ennyire a hawaii pizzát?

Talán azért, mert meglepően harmonikus az édes és a sós együtt.
Az ananász friss, gyümölcsös íze tökéletesen ellensúlyozza a sós sonkát és a krémes sajtot.
És valljuk be: ez a pizza egyszerre idézi a nyarat és a komfortételek melegét.

Egy hosszú nap után, amikor nincs kedvünk órákig főzni, ez a pizza igazi megmentő tud lenni.
Gyors, laktató, és mindenki szereti – még azok is, akik eleinte fintorognak az ananászra.

Tárolási tipp – ha maradna belőle (ritka eset!)

Ha csoda folytán maradna pár szelet, légmentesen zárható dobozban tegyük hűtőbe.
Másnap a sütőben vagy a serpenyőben újramelegítve újra ropogós és friss lesz.
A mikróban is megoldható, de ott kicsit elveszíti a roppanós textúráját.

Összességében

A hawaii pizza lényege egy mondatban…

Nem kell hozzá más, csak jó tészta, kiegyensúlyozott ízek és egy csipet bátorság.

A hawaii pizza receptje megmutatja, hogy az édes és a sós ízek nem ellenségek, hanem tökéletes társak lehetnek egy falatban.
És ami a legjobb: nem kell étterembe mennünk, hogy ezt az élményt átéljük.
Egy kis odafigyeléssel otthon is elkészíthetjük a világ egyik legmegosztóbb, mégis legnépszerűbb pizzáját.

Ha eddig tartózkodtunk az ananászos pizzától, adjunk neki egy esélyt!
Lehet, hogy ez lesz az a pillanat, amikor megtaláljuk a kedvenc házi pizzánkat.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A legjobb élesztőmentes pizza tészta recept – ropogós alap 30 perc alatt!

Pizza sütés sütőben: a trükk, amit minden pizzakedvelőnek ismernie kell!

Házi pizzafeltét recept: egyszerű, mégis lenyűgöző ízek minden szeletben!

Be the first to comment on "Hawaii pizza recept házilag – ropogós tészta, olvadt sajt és édes ananász!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*