Grillpizza mesterfokon: Így készítjük el a nyár legjobb pizzáját a szabadban!

Grill pizza recept
Grill pizza recept

Grill pizza recept – így sütünk mennyei pizzát a szabadban

Aki egyszer kipróbálta, sosem felejti el. A grillen sült pizza nem csak különleges ízélményt ad, hanem egy kicsit mást is: szabadságot, játékosságot és azt a közös élményt, amikor együtt készítünk valami igazán finomat.

Most megmutatjuk, hogyan készül lépésről lépésre a tökéletes grill pizza otthon, a saját kertünkben vagy akár egy nyaralás során.

Miért pont grillen?

Mert a grillben magasabb hőmérsékletet tudunk elérni, mint egy átlagos háztartási sütőben.
Ez pedig azt jelenti, hogy a tészta alja gyorsan ropogósra sül, a tetején pedig finoman megolvad a sajt, a feltétek pedig pont annyira pirulnak meg, amennyire kell.

Ráadásul a füst és a szabad tűz sajátos aromát ad a pizzának, amit sütőben lehetetlen reprodukálni.

Milyen grillt használjunk?

Szinte bármilyen grill jó lehet – gázos, faszenes vagy akár elektromos.
Ami igazán számít: elég forró legyen.
Az ideális hőmérséklet 250–300 °C között van.

Ha van fedő, az külön plusz pont, mert így a hő jobban bent marad, és a pizza teteje is szépen megsül.

A tökéletes tészta alapja mindennek

Hozzávalók (kb. 4 darab pizzához):

  • 500 g finomliszt (BL55 vagy pizzaliszt)
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • kb. 3 dl langyos víz

Így készítjük el:

  1. Egy tálban keverjük össze az élesztőt a cukorral és a langyos víz felével. Hagyjuk 5–10 percig állni, míg szépen felfut.
  2. A lisztet szitáljuk át egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót.
  3. Öntsük hozzá az élesztős keveréket, majd a maradék vizet és az olívaolajat.
  4. Kézzel vagy géppel dolgozzuk össze, míg rugalmas, kissé lágy, de nem ragadós tésztát kapunk.
  5. Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább 1 órát, amíg a duplájára nő.

Szósz: egyszerű, de annál fontosabb

Alap paradicsomszósz hozzávalók:

  • 400 g hámozott paradicsom konzerv
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd forraljuk össze egy kis lábosban 10 percig, hogy kicsit sűrűsödjön.

Nem kell túlgondolni – a titok az egyszerűség.

A feltétek világa – itt lehet kreatívnak lenni

Itt tényleg mindenki a saját ízlése szerint dolgozhat.
Nálunk ezek a legnépszerűbb kombinációk:

  • Margherita: paradicsomszósz, mozzarella, friss bazsalikom
  • Sonkás-gombás: sonka, gomba, mozzarella
  • Mediterrán: feta sajt, olívabogyó, szárított paradicsom
  • Pikáns: csípős kolbász, jalapeño, füstölt sajt

Fontos! Ne pakoljuk túl a pizzát, mert a tészta alja gyorsan megsül, a sok feltét viszont eláztathatja.

A grill előkészítése

  1. Melegítsük elő a grillt magas hőfokra, legalább 10-15 percig.
  2. Ha faszenes grillt használunk, a parázs legyen egyenletes, ne lobogjon a láng.
  3. A grillrácsot kenjük át olajjal, hogy ne ragadjon le a tészta.
  4. Ha van pizzakövünk, az még jobb – tegyük be a grillbe előmelegítésre.
    De ha nincs, sima rácson is működik a dolog.

A tészta nyújtása és grillezése

Így csináljuk lépésről lépésre:

  1. A megkelt tésztát osszuk 4 egyforma részre.
  2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 25–30 cm átmérőjű, kerek vagy ovális formára. Ne bajlódjunk a tökéletességgel – ez egy grill pizza!
  3. Kenjük meg egy kevés olívaolajjal a tészta egyik oldalát.
  4. Tegyük a grillre (olajos felével lefelé), és süssük 2–3 percig, míg szépen megpirul az alja.
  5. Fordítsuk meg, és kenjük meg a sült felét paradicsomszósszal, majd jöhetnek a feltétek.
  6. Zárjuk le a grill fedelét, és süssük további 3–4 percig, míg a sajt szépen megolvad, és minden átsül.

Ha nincs fedő, fedjük le egy nagyobb tállal vagy alumínium fóliával rövid időre.

Tálalás – frissen, forrón, szeretettel

A legjobb, ha azonnal tálaljuk, amint lekerül a grillről.
Téphetünk rá friss bazsalikomot, meglocsolhatjuk egy kis extra szűz olívaolajjal, vagy jöhet egy kis chilipehely, ha szeretjük az erőset.
A ropogós szél, az olvadt sajt és a kissé füstös aroma együtt egyszerűen ellenállhatatlan.

Ha társaságban vagyunk, jó ötlet szeletekre vágva kínálni – így mindenki kóstolhat többfélét is.

Néhány tipp, amit érdemes megfogadni

  • A tésztát előre is elkészíthetjük, és hűtőben pihentethetjük akár egy éjszakát.
  • Ne nyomkodjuk túl a tésztát nyújtáskor, hadd maradjon levegős!
  • Előkészíthetjük a grillezés előtt a feltéteket, így nem kell kapkodni, mikor már forrón izzik a grill.
  • Ha gyerekek is vannak, vonjuk be őket – imádni fogják, hogy maguk választhatják ki a saját pizzájukat.

Extra variációk – ha valami mást is kipróbálnánk

  • Fehér pizza: Paradicsomszósz helyett tejföl vagy mascarpone kerül az alapra, például füstölt lazaccal vagy fokhagymás spenóttal.
  • Grill zöldséges: Cukkini, padlizsán, paprika előre grillezve, kis kecskesajttal megkoronázva.
  • Édes verzió: Igen, ez is lehetséges! Nutella, banán, fahéjas alma – kísérletezni ér!

Összességében

Ezért érdemes grillen pizzázni…

A grill pizza nemcsak egy recept – ez egy élmény.
Kapcsolódás.
Lassulás.

Együttlét a családdal, a barátokkal, vagy akár egy kellemes, magányos nyári este a teraszon.

Egyszerű elkészíteni, mégis különleges.
És ami a legjobb: mindig van benne hely az újdonságnak.
Ma paradicsomos, holnap tejfölös. Ma sonkás, holnap vegetáriánus.

Ha egyszer elkezdjük, garantáltan nem állunk le egy kör után.
Sőt… lehet, hogy még a konyhai pizzasütőt is nyugdíjazni fogjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Szaftos csirkemell, ropogós tészta – így készül a tökéletes házi pizza!

Cukkinis pizza házilag: Egyszerű, gyors és zseniálisan finom!

Jamie Oliver calzonéja házilag – Olasz ízorgia a saját konyhánkban!

Be the first to comment on "Grillpizza mesterfokon: Így készítjük el a nyár legjobb pizzáját a szabadban!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*