Grill pizza recept – így sütünk mennyei pizzát a szabadban
Aki egyszer kipróbálta, sosem felejti el. A grillen sült pizza nem csak különleges ízélményt ad, hanem egy kicsit mást is: szabadságot, játékosságot és azt a közös élményt, amikor együtt készítünk valami igazán finomat.
Most megmutatjuk, hogyan készül lépésről lépésre a tökéletes grill pizza otthon, a saját kertünkben vagy akár egy nyaralás során.
Miért pont grillen?
Mert a grillben magasabb hőmérsékletet tudunk elérni, mint egy átlagos háztartási sütőben.
Ez pedig azt jelenti, hogy a tészta alja gyorsan ropogósra sül, a tetején pedig finoman megolvad a sajt, a feltétek pedig pont annyira pirulnak meg, amennyire kell.
Ráadásul a füst és a szabad tűz sajátos aromát ad a pizzának, amit sütőben lehetetlen reprodukálni.
Milyen grillt használjunk?
Szinte bármilyen grill jó lehet – gázos, faszenes vagy akár elektromos.
Ami igazán számít: elég forró legyen.
Az ideális hőmérséklet 250–300 °C között van.
Ha van fedő, az külön plusz pont, mert így a hő jobban bent marad, és a pizza teteje is szépen megsül.
A tökéletes tészta alapja mindennek
Hozzávalók (kb. 4 darab pizzához):
- 500 g finomliszt (BL55 vagy pizzaliszt)
- 1 csomag szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 3 evőkanál olívaolaj
- kb. 3 dl langyos víz
Így készítjük el:
- Egy tálban keverjük össze az élesztőt a cukorral és a langyos víz felével. Hagyjuk 5–10 percig állni, míg szépen felfut.
- A lisztet szitáljuk át egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót.
- Öntsük hozzá az élesztős keveréket, majd a maradék vizet és az olívaolajat.
- Kézzel vagy géppel dolgozzuk össze, míg rugalmas, kissé lágy, de nem ragadós tésztát kapunk.
- Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább 1 órát, amíg a duplájára nő.
Szósz: egyszerű, de annál fontosabb
Alap paradicsomszósz hozzávalók:
- 400 g hámozott paradicsom konzerv
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd forraljuk össze egy kis lábosban 10 percig, hogy kicsit sűrűsödjön.
Nem kell túlgondolni – a titok az egyszerűség.
A feltétek világa – itt lehet kreatívnak lenni
Itt tényleg mindenki a saját ízlése szerint dolgozhat.
Nálunk ezek a legnépszerűbb kombinációk:
- Margherita: paradicsomszósz, mozzarella, friss bazsalikom
- Sonkás-gombás: sonka, gomba, mozzarella
- Mediterrán: feta sajt, olívabogyó, szárított paradicsom
- Pikáns: csípős kolbász, jalapeño, füstölt sajt
Fontos! Ne pakoljuk túl a pizzát, mert a tészta alja gyorsan megsül, a sok feltét viszont eláztathatja.
A grill előkészítése
- Melegítsük elő a grillt magas hőfokra, legalább 10-15 percig.
- Ha faszenes grillt használunk, a parázs legyen egyenletes, ne lobogjon a láng.
- A grillrácsot kenjük át olajjal, hogy ne ragadjon le a tészta.
- Ha van pizzakövünk, az még jobb – tegyük be a grillbe előmelegítésre.
De ha nincs, sima rácson is működik a dolog.
A tészta nyújtása és grillezése
Így csináljuk lépésről lépésre:
- A megkelt tésztát osszuk 4 egyforma részre.
- Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 25–30 cm átmérőjű, kerek vagy ovális formára. Ne bajlódjunk a tökéletességgel – ez egy grill pizza!
- Kenjük meg egy kevés olívaolajjal a tészta egyik oldalát.
- Tegyük a grillre (olajos felével lefelé), és süssük 2–3 percig, míg szépen megpirul az alja.
- Fordítsuk meg, és kenjük meg a sült felét paradicsomszósszal, majd jöhetnek a feltétek.
- Zárjuk le a grill fedelét, és süssük további 3–4 percig, míg a sajt szépen megolvad, és minden átsül.
Ha nincs fedő, fedjük le egy nagyobb tállal vagy alumínium fóliával rövid időre.
Tálalás – frissen, forrón, szeretettel
A legjobb, ha azonnal tálaljuk, amint lekerül a grillről.
Téphetünk rá friss bazsalikomot, meglocsolhatjuk egy kis extra szűz olívaolajjal, vagy jöhet egy kis chilipehely, ha szeretjük az erőset.
A ropogós szél, az olvadt sajt és a kissé füstös aroma együtt egyszerűen ellenállhatatlan.
Ha társaságban vagyunk, jó ötlet szeletekre vágva kínálni – így mindenki kóstolhat többfélét is.
Néhány tipp, amit érdemes megfogadni
- A tésztát előre is elkészíthetjük, és hűtőben pihentethetjük akár egy éjszakát.
- Ne nyomkodjuk túl a tésztát nyújtáskor, hadd maradjon levegős!
- Előkészíthetjük a grillezés előtt a feltéteket, így nem kell kapkodni, mikor már forrón izzik a grill.
- Ha gyerekek is vannak, vonjuk be őket – imádni fogják, hogy maguk választhatják ki a saját pizzájukat.
Extra variációk – ha valami mást is kipróbálnánk
- Fehér pizza: Paradicsomszósz helyett tejföl vagy mascarpone kerül az alapra, például füstölt lazaccal vagy fokhagymás spenóttal.
- Grill zöldséges: Cukkini, padlizsán, paprika előre grillezve, kis kecskesajttal megkoronázva.
- Édes verzió: Igen, ez is lehetséges! Nutella, banán, fahéjas alma – kísérletezni ér!
Összességében
Ezért érdemes grillen pizzázni…
A grill pizza nemcsak egy recept – ez egy élmény.
Kapcsolódás.
Lassulás.
Együttlét a családdal, a barátokkal, vagy akár egy kellemes, magányos nyári este a teraszon.
Egyszerű elkészíteni, mégis különleges.
És ami a legjobb: mindig van benne hely az újdonságnak.
Ma paradicsomos, holnap tejfölös. Ma sonkás, holnap vegetáriánus.
Ha egyszer elkezdjük, garantáltan nem állunk le egy kör után.
Sőt… lehet, hogy még a konyhai pizzasütőt is nyugdíjazni fogjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Szaftos csirkemell, ropogós tészta – így készül a tökéletes házi pizza!
Cukkinis pizza házilag: Egyszerű, gyors és zseniálisan finom!
Jamie Oliver calzonéja házilag – Olasz ízorgia a saját konyhánkban!
Be the first to comment on "Grillpizza mesterfokon: Így készítjük el a nyár legjobb pizzáját a szabadban!"